Прочитај ми чланак

СПЕКТАКУЛАРНЕ ПОЛИЦИЈСКЕ АКЦИЈЕ У ЦИЉУ ПРОПАГАНДЕ: Милиони евра за јефтине поене

0

У медијима је громогласно испраћена полицијска акција названа по грчком богу рата Aресу, у којој је према речима министра полиције Небојше Стефановића, ухапшено 360 особа.

Реч је о разноликом друштву, педофила, нарко-дилера, рекеташа и бизнисмена утајивача пореза, које повезује само то што су ухапшени у истој акцији, па остаје питање да ли ће као и у ранијим случајевима они бити ослобођени, а порески обвезници принуђени да им плате одштету, што годишње укупно кошта неколико милиона евра.

Фото: А.С.

И тужиоци да одговарају

Резултати масовних хапшења доносе краткотрајне политичке поене и ретко су адекватни величини акције у којој се ангажују хиљаде полицајаца, специјалци, тужиоци. О овом феномену за „Вести“ говори криминолог Златко Николић. Он указује да је и сада реч о веома шареноликој групи ухапшених за разна кривична дела и да је питање шта и колико тужилаштво може да им докаже.

Рекордеру богатство

Угљеша Гргур, власник детективске агенције „Гвозден“ из Новог Сада, добио је 145 милиона динара (око 1,2 милиона евра) одштете због годину дана проведених у притвору. Он је ухапшен 2008. у афери „грађевинска мафија“, а ослобођен кривице после пет година суђења. У Државном правобранилаштву кажу да одлука о одштети није правоснажна, већ да је предмет у Aпелационом суду у Новом Саду, који је одлучивао по жалби.

– Вероватно је један део ухапшен у сарадњи са тужилаштвом, јер се сматра да је прибављено довољно доказа. Међутим, уочавамо и да за неке полиција није могла да прибави довољно доказа, па ћемо видети да ли ће и њих тужилаштво моћи да процесуира. Неки од ухапшених су вероватно већ пуштени и о њима се више не говори – објашњава Николић.

Он сматра да се могу избећи такве ситуације и да мора да одговара свако ко направи грешку у систему.

Не могу се водити поступци против доктора, инжењера, запослених у јавним службама због несавесног рада, а да и тужиоци не одговарају за свој рад.

Тада се не би дешавало да толике оптужнице падају на суду, а порески обвезници плаћају туђе грешке – категоричан је Николић.

Наређење министра

Да подсетимо, акција Aрес уследила је након што је поверење јавности у министра полиције и надлежне службе пољуљано трагедијама у београдским Центрима за социјални рад, при чему су несметано убијене две жене и једно дете, троје људи рањено, а злочинци били мужеви.

Како „Вести“ незванично сазнају у врху српске полиције, ухапшени у акцији Aрес осумњичени су у десетинама различитих градова и предмета од којих неки у истрази нису доведени до краја.

– Министар Стефановић је наредио акцију и сви предмети у раду хитно су морали да буду реализовани. Има истрага које су биле доведене до краја, а добар део био је још у току. Докази нису били прикупљени, али су осумњичени морали да буду ухапшени одмах како би се остварио утисак велике акције против криминала – објашњава извор „Вести“.

Ноћна мора за добро јутро

Због траљаво одрађених истрага, сваке године милиони евра пореских обвезника исплаћују се онима који су провели неко време у притвору, а никада нису осуђени.

Како наводе у Министарству правде, само у првој половини 2017. године из буџета је по судским пресудама за неосновани притвор исплаћен 361 милион динара. Још 14 милиона динара је исплаћено на вансудска поравнања.

Ухапшен и Зека Буљубаша?

Aкција Aрес већ је постала предмет подсмеха на друштвеним мрежама. Наиме, међу заплењеним оружјем било је много трофејних, ловачких и музејских примерака, укључујући кремењаче. Поједини грађани на Твитеру су се одмах нашалили питањем да ли су полицајци и тужиоци хапсили криминалце или Зеку Буљубашу, Хајдук Станка, Старца Фочу од стотину љета…

Aко се урачунају и трошкови поступка, укупно се дође до суме од 786 милиона динара, односно око шест и по милиона евра. Никада нико, поготово у тужилаштву, због тога није одговарао.

До првог масовног хапшења дошло је из оправданог разлога. Одмах по атентату на премијера Зорана Ђинђића 2003. године, у Србији је уведено ванредно стање и покренута акција Сабља. Током неколико месеци приведено је 11.665 особа, али осим припадника земунског клана и неколико криминалних група по Србији, ретко ко је правоснажно осуђен и послат на робију.

Са масовним хапшењима осумњичених који нису повезани почело се 2009. године. Тада је покренута акција Морава, која је имала за циљ борбу против дилера дроге. У неколико наставака ове акције приведено је преко 1.700 осумњичених криминалаца у време када је министар био Ивица Дачић. Међутим, осуђених у односу на број ухапшених било је мало.

Такве и сличне акције су настављене и наредних година, па би се грађани Србије обично викендом будили с информацијом да је током ноћи ухапшено 100, 200 или 300 осумњичених криминалаца. Тако су акције Скенер, Резач, Гром и сада Aрес, осим велике медијске помпе, веома мало допринеле против криминала, посебно у односу на трговину дрогом.