Прочитај ми чланак

ПРОАМЕРИЧКИ „КУРИР” ТВРДИ Није испунио обећања – Вучић се презнојавао у Вaшингтону

0

Како пише проамерички београдски „Курир”, на основу извора из америчке администрације, председнику Србије у Вашингтону је приређен непријатан састанак с потпреседником САД, Мајком Пенсом.

Вучић је наводно суочен с неиспуњеним обећањима дати Вашингтону, али и упозорен на потезе Србије који забрињавају СAД.

Курир, даље тврди, да поједини документи које је Конгрес разменио с Белом кућом, а у које је овај лист имао увид, недвосмислено показују да је Пенс изручио Вучићу списак тема које, како се формулише у допису конгресменке Еди Бернис Џонсон, забрињавају америчку страну. У шест тачака се наводи које су препреке у унапређењу односа две земље. Допис којим се чланица Конгреса Џонсон обратила потпредседнику Пенсу преноси Курир интегрално:

„ПОТПРЕДСЕДНИЧЕ ПЕНС, Пишем вам забринута због предложене посете Aлександра Вучића Вашингтону 17. јула. Снажно подржавам евроинтеграције Србије и поздрављам напоре америчког амбасадора Кајла Ската у неговању демократских институција, поштовању закона и спровођењу економских реформи. Сагласна сам да је приоритет помоћи Србији да постане регионални економски центар и покретач регионалног раста у изузетно важном приватном сектору. Остајем пуна наде да можемо заједно да радимо док администрација надгледа руски и ирански утицај на регион.

ПРВО, Србија је учествовала у заједничкој војној вежби с Русијом и Белорусијом, под називом „Словенско братство“, недалеко од пољске границе, на дан кад је Црна Гора постала чланица НAТО. Те провоцирајуће вежбе су забрињавајуће. У 2015. српске снаге су ушле у регију Краснодар, на граници с Кримом, који је окупирала Русија, а у новембру 2016, исте недеље кад су америчке снаге са НAТО партнером биле у Црној Гори, Србија је одржала сличну војну вежбу с руским снагама. Оно што највише забрињава јесте лична понуда руског председника Владимира Путина од прошлог марта да Србију снабде са шест борбених авиона „миг 29“, 30 тенкова Т-72 и 30 оклопних возила БРДМ-2. Верујем да овакви потези додатно дестабилизују ионако осетљив регион. Надам се да ћете обезбедити залагање председника Вучића независно од тога да ли прихвати ову понуду, и добити објашњење зашто је Србији потребна овако тешка војна опрема.

ДРУГО, забринута сам извештајима да мала група, предвођена председниковим братом Aндрејом Вучићем и четворицом његових блиских пријатеља, Николом Петровићем, Звонком Веселиновићем, Славишом Кокезом и Ненадом Ковачем, наставља да руководи свим инфраструктурним и јавним пројектима. Њихова веза са Aлександром Михаиловичем Бабаковом, специјалним изаслаником руског председника Владимира Путина, такође треба да се испита. Знајући вашу посвећеност слободном економском тржишту и неговању потенцијала америчке индустрије у земљи и иностранству, надам се да ћете од председника Вучића добити одговор поводом активности поменуте групе.

КО ЈЕ КРИВ ЗA УБИСТВО АЛБАНСКЕ БРAЋЕ БИТИЋИ?

Група конгресмена упутила је потпредседнику Пенсу писмо у којем наводе да је Вучић окривио бившег команданта Жандармерије Горана Радосављевића Гурија за умешаност у убиство браће Битићи.
– Током својих претходних посета Белој кући 2015. председник Вучић је обећао америчком народу да ће решити овај случај у најкраћем могућем року. Та обећања нису испуњена. Председник Вучић је наставио да одржава блиске односе с главноосумњиченим у овом случају, Гораном Гуријем Радосављевићем… Кад је амбасадор СAД у Србији Кајл Скат испитивао однос Вучића и Радосављевића, председник је рекао да би „критичари требало да се стиде“” – наводи се такође у писму.

ТРЕЋЕ, само десет дана пре вашег говора о Ирану, одржаном у Вашингтону 26. марта, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић дочекао је иранску делегацију предвођену министром спољних послова Мухамедом Џавадом Зарифом. Србија активно продубљује дипломатске и економске везе са Ираном. Након билатералне посете, Београд постаје дом Иранском бизнис центру за Балкан, са утврђеним циљем успостављања више директних летова из региона ка Техерану. Иран активно тражи инвестиционе прилике у оквиру српске приватизације. Прошлог новембра председница Народне скупштине Маја Гојковић посетила је Техеран ради интензивирања разговора с министром привреде, рударства и трговине Мухамедом Резом Немацадехом. Надам се да ћете осигурати одговор председника Вучића на питање да ли његова влада намерава да дозволи иранским изворима да инвестирају у Србију и да успостави директан лет од Београда ка Техерану.

ЧЕТВРТО, пре посете Белој кући председник Вучић мора да разјасни будуће планове у вези с Руско-српским хуманитарним центром у Нишу. Русија је од Србије тражила специјално заштићен дипломатски статус ове установе и руских радника у њој. Не верујем да је Русија имала добре намере постављајући ову установу на мање од 240 километара од 600 америчких војника стационираних у кампу Бондстил. Надам се да ћете осигурати да председник Вучић не подари дипломатски имунитет овој институцији, као и да ће заказати вежбу цивилне заштите са НAТО пре краја ове године, као што је обећао.

ПЕТО, док администрација представља смеле планове за извоз америчког природног гаса, дубоко сам забринута због српског залагања за Јужни ток прошлог месеца. Надам се да ћете обезбедити обећање председника Вучића да ће забранити оживљавање Јужног тока и да ће са СAД и Европом радити на неговању алтернативних извора енергије.

ШЕСТО, седам година је било потребно Србији да осуди деветорицу људи због паљења америчке амбасаде у фебруару 2008. Већина је прошла само са условном казном, која ће бити извршена уколико почине још неко кривично дело. Даље, они који су убили тројицу америчких држављана 1999. још су на слободи. Надам се да ћете пре састанка с председником Вучићем обезбедити његово обећање да ће разјаснити казне за ове криминалце и планове владе у решавању случаја браће Битићи.

Председник Вучић је дао импресивна обећања у јуну и септембру 2015. године, приликом посете Вашингтону. Он је у то поново уверио потпредседника Бајдена приликом посете прошлог августа. Нажалост, није било видљивог напретка у вези са овим питањима. Истини за вољу, уз све поштовање, мора се истаћи да демократске вредности и евроатлантске интеграције и даље назадују.

Надам се да ће ваш састанак с председником Вучићем бити одложен док не дође до опипљивог напретка и јасних обећања. Поздрављам вашу планирану посету Подгорици следећег месеца ради састанка са званичницима. Уверена сам да ће време које будете провели на западном Балкану даље оснажити демократске вредности и принципе слободног тржишта. Пре него што овог месеца угостите председника Вучића у Вашингтону, надам се да ћете га подстаћи у конструктивном раду у регионалној сарадњи демократских савезника. Ово неће користити само билатералним односима већ и стабилности широм региона.