Прочитај ми чланак

НИЈЕ ЗAБОРAВИО ЗAВИЧAЈ: Немања Матић обнавља цркву

0

Фудбалски ас Челсија не заборавља своје родно Врело и Уб. Финансира комплетну реконструкцију 41 метара високог торња сеоског храма Преноса моштију оца Николаја.

Српски фудбалски репрезентативац, један од најбољих везних играча, ас Челсија Немања Матић, у родном Врелу финансира комплетну реконструкцију 41 метара високог торња сеоског храма Преноса моштију оца Николаја. Биће обновљена и фасада богомоље, те уређена порта цркве, подигнуте пре 170 година.

Немања Матић

Уместо дотрајалог поцинкованог, на торњу ће бити постављен бакарни лим. На торњу ће бити постављени и прави сатови, јер су постојећи само – имитација. Иначе, од 1963.године, када је изграђен торањ, на храму до сада ништа није обнављано. Црква представља монументално здање грађено у готско-романском стилу, а раскошни иконостас 1898. године осликао је уметник Лазар Крџалић из Ваљева.

– Иако је веома стара, светиња је ипак лепо уређена и очувана, захваљујући бризи житеља Брезовица, Врела и Такова, села која сачињавају ову црквену општину – каже протојереј Небојша Миливојевић. – Уређује се и даље, уз помоћ добрих људи као што су Немања Матић и наши парохијани. Очекујемо да до средине августа бакром буде покривен црквени торањ и обновљена фасада. Храм у Врелу убраја се у ред најлепших не само на подручју Aрхијерејског намесништва Тамнаве, већ и Епархије ваљевске.

Немања Матић у Убу гради спортски центар, а лане је преузео финансирање овдашњег српсколигаша Јединства. Улаже и у обнову градског стадиона, који од пре месец дана носи име Убљанина Драгана Џајића, једног од најбољих фудбалера некадашње Југославије и света, треће Звездине звезде.