Прочитај ми чланак

МЛAДИ, ОСТAЈТЕ НA СЕЛУ: Држава даје 50.000 ЕВРA да започнете бизнис!

0

Уколико маштате да започнете свој бизнис, а поседујете или изнајмљујете парче земље, постоји могућност да вам држава бесповратним средствима помогне у тој намери.

Конкурс за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиције у постојеће задруге у 2017. години, траје све до октобра, а за нове задруге предвиђена је помоћ од чак 50.000 евра.

Други услов за нове задруге, поред поседовања земље, јесте да се удружи пет задругара, који не морају имати исту делатност и да тако удруже ресурсе и оснују задругу. Паре се могу трошити искључиво наменски и држава ће вршити контролу како не би дошло до злоупотребе.

Овај конкурс расписало је Министарство без портфеља задужено за локални економски развој и рад јавних предузећа. Министар, Милан Кркобабић каже да је приоритетни циљ да земља задржи младе на селу уколико им понуди могућност избора, а једна од могућности је развој задругарства.

– Циљ нам је да мале пољопривредне произвођаче удружимо и да их учинимо робним произвођачима. Желимо да им помогнемо да своју будућност виде на селу. Влада Србије ће у наредне три године уложити 25 милиона евра за обнову и развој земљорадничких задруга – каже Милан Кркобабић.

За развој постојећих задруга по 100.000 евра.

Како наводе у овом Министарству, средства су бесповратна. Задруге могу остварити право на финансирање за набавку животња за повећање стада, набавку вишегодишњих засада, опреме за унапређење квалитета и капацитета фарми за производњу млека и меса, опреме и пољомеханизације за повећање производње и унапређења квалитета воћа, поврћа и друге производње.

Подстицаји су намењени и за изградњу објеката и набавку опреме за повећање капацитета постојеће производње, повећања продуктивности и квалитета, обезбеђење више фазе прераде производа за познатог купца, набавка опреме за потребе производње, повећање могућности извоза, проширење тржишта продаје или побољшања тржишне позиционираности.