Прочитај ми чланак

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ: Црвено-бели нервирали Делије, али и победили Иртиш

0

Фудбалери Црвене звезде пласирали су се у 3. коло квалификација за Лигу Европе, јер су после 1:1 у Казахстану савладали у Београду екипу Иртиша са 2:0 (1:0), захваљујући головима Мичела Доналда и Славољуба Срнића.

После недељног сусрета са Радничким из Ниша на старту домаћег првенства, црвено-бели ће већ у четвртак угостити Спарту из Прага у трећој квалификационој рунди, а 3. августа следи реванш у Чешкој.

Утакмица је почела недуго после кореографије „делија“ које су на јужној трибини развили велики транспарент са натписом „На Косову божур цвета, не дамо те земљо света“. Што се тиче терена, Звезда је одмах преузела иницијативу, са Јовичићем као главним играчем на средини терена, због неколико узастопно одузетих лопти ривалу, а у завршници и због асистенције за коначан резултат. Међутим, Боаћи је испрва остајао усамљен, а на другој страни терена једна неопрезност Стојковића коштала га је жутог картона већ у седмом минуту. Само три минута касније – ерупција одушевљења на нашем највећем стадиону.

Мичел Доналд је сјајно извео слободњак са леве стране, са око 22 метра је пребацио лопту преко живог зида и мајсторски матирао Лорију, за 1:0 и искорак домаћих ка 3. колу квалификација.

Није се на томе зауставио тим тренера Владана Милојевића. Наставили су се продори црвено-белих по оба крила, центаршутеви и даље нису били идеални, али би игра кратких додавања доносила и прилике. Једну такву, приликом шута Срнића са десне стране, непрецизног за око пет метара, домаћини су пропустили у 18. минуту. Шездесетак секунди касније Канга је са места са ког је Доналд постигао гол, опробао свој ударац, такође не баш најпрецизније.

A након што је Боаћи „за длаку“ погрешио у једној идеалној контри 2-на-1, „делије“ су развиле транспранте „Бебе нек се рађају, порука је југа – нећемо да Србијом влада бела куга“. Тиме су Звездини навијачи одговорили европској кући фудбала, јер је њихова претходна порука, „Бебе нек се рађају, порука је севера, нећемо да Србија буде земља пе****“ и била разлог за казну у виду празне северне трибине.

Најближи новом поготку црвено-бели су били су у 33. минуту када је Срнић, домогавши се лопте после корнера, са око 17 метара добро гађао даљи угао, но тај шут, упућен искоса са леве стране, за мало је био непрецизан.

Уследила је нешто мирнија завршница првог полувремена, у коме је Иртиш на моменат запретио, када је Фонсека надвисио Aнђелковића у скоку, а ударац главом притом био слаб да би се угрозио гол домаћих. Први део меча окончан је чим је покушај Канге, поново са дистанце, завршио у наручју голмана Иртиша, после чега се чула судијска пиштаљка, а и аплаузи навијача Црвене звезде.

Повратак из свлачионица „донео“ је нешто офанзивније издање казахстанског тима. Не толико у формацијском смислу, колико у оном вољном моменту, уз много јачи пресинг него до тада. Ипак, издржавши тај уводни притисак ривала, Звезда је релативно брзо примирила игру, па је од 50. минута почела поново да чешће борави на супарничкој половини терена са лоптом у поседу.

Десет минута касније, Рикардињо је лукаво пробао да удвостручи предност, јер је, после корнера, без много оклевања шутнуо лопту са 15 метара. Гађавши горњи десни угао, за мање од метар промашио је жељено место. Нервоза је тада почела да се увлачи у редове екипе тренера Димитрова, па су уз жути кратон његовог пулена Живковића, кренули и неспоразуми у задњој линији. Један такав умало је Канга искористио када се нашао на рубу шеснаестерца, али га је непрецизност поново коштала.

Димитров је потом у игру уместо дефанзвица Кислицина увео далеко офанзивнијег Дарабајева, а он је и организовао акцију из које је Иртиш први пут шутнуо у оквир гола. Истина, врло, врло слабо је то извео Калинин са десног крила. Звезда је брзо одговорила. Ударце су испробали и Канга, четврти пут на мечу, и Рикардињо, ког је потом, у 71. минуту, заменио Руиз, па се борба прилично распламсала, иако се одигравала по врло спарном времену.

A као резултат добре игре, домаћин је удвостручио предност у 76. минуту, и то захваљујући Бранку Јовичићу. Сјајно се пробио по левој страни, прошао свог чувара уз гол-аут линију, а онда додао у петерац Славољубу Срнићу коме није било тешко да постигне гол за 2:0.

Недуго затим, Владан Милојевић је указао шансу појачању Aлександру Пешићу да дебитује. Место му је уступио управо стрелац другог поготка на овој утакмици, која је приведена крају у прилично мирном ритму, јер је и једном и другом тиму било јасно ко ће на мегдан Спарти.

Реванш меч 2. кола квалификација за Лигу Европе

Црвена звезда – Иртиш 2:0 (1:0; прва утакмица 1:1)

Стрелци: 1:0 Мичел Доналд у 10. минуту, 2:0 Славољуб Срнић у 76.

Београд – Стадион: „Рајко Митић“; Гледалаца: 22.414; Судија: Федаи Сан (Швајцарска); Жути картони: Стојковић, Ле Талек – Живковић

Црвена звезда: Манојловић, Стојковић, Савић, Ле Талек, Aнђелковић, Јовичић, Доналд (од 90. Рачић), Срнић (од 81. Пешић), Канга, Рикардињо (од 71. Руиз), Боаћи

Иртиш: Лорија, Кислицин (од 65. Дарабајев), Даутов, Маслаћ, Стаменковић, Живковић, Фонсека (од 83. Попов), Гетеријев (од 82. Фофана), Родриго, Калинин, Бугајев