Прочитај ми чланак

ЋУТКЕ СУ ГЛЕДАЛИ У ЗЕМЉУ: Бака страним туристима одржала час из српске историје

0

На врелини београдског асфалта једна симпатична госпођа у годинама пришла је групи страних туриста. Није јој сметала ни превисока температура, ни чињеница да се на тлу испред рушевина Генералштаба све топило, а онда је урадила нешто због чега су странци остали без текста и немо гледали у земљу.

Док је водич причао туристима о Србији и НAТО бомбардовању, ова Београђанка помно је пратила сваку реч упућену групи старијих Европљана. И када је водич заустио прву погрешну реч о бомбардовању које је 78 дана рањавало нашу земљу, бака је храбро подигла глас и преотела шоу.

– Нисмо ми, знате, тражили да нас бомбардује НAТО. Нити смо ми урадили било шта лоше. Чињеница је да се Запад није слагао са политиком која је тада вођена и да смо због игре у страним кухињама ми прилично страдали. Ви видите осакаћене зграде и помало вам је мука док их фотографишете да покажете рођацима али, за разлику од нас, ви нисте гледали како са тих истих зграда висе људи – проговорила је на савршеном енглеском.

Туристи су се ускомешали, окружили су старију госпођу која је мирно стајала наслоњена на колица у којима је унуче неометано гугутало. 

Водич је бледо гледао како му се група расипа и како му бака преотима посао.

Сачекали смо да се разговори са госпођом заврше и да група настави свој обилазак града, па смо јој пришли и ми. Уз стрпљив осмех госпођа Вида (78) објаснила нам је да је то што је урадила заправо дужност свакога од нас.

– Нисам ја, децо, нека џангризава баба која спопада људе по улици. Aли кад видим групу страних туриста увек им приђем да чујем шта се прича. Наш народ је превише сатанизован и често се о нама и о нашем граду причају погрешне приче – рекла нам је ова симпатична Београђанка.

Госпођа Вида која је по струци васпитачица открила нам је и да она покушава да утиче на све младе у својој околини, па нас је замолила и да пренесемо њену поруку свим Београђанима.

– То што живите у Београду није само привилегија, већ и обавеза. Небитно да ли сте овде рођени или сте се однекуд доселили, али ово је ваш град. Престоница ваше земље, главни град вашег народа. Дужни сте да о својој земљи и о граду у ком живите говорите добро, али правично. Нарочито сте у обавези да странцима причате све како јесте, а не како им се сервира. Aко се сами не штитимо од злих језика, неће нас никад опрати ови наши лепи Дунав и Сава – тврди госпођа Вида.