Прочитај ми чланак

БЕЗОБРАЗЛУК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Први човек напредњака забранио да се говори о њему

0

Aдминистративни одбор Скупштине Србије усвојио је данас већином гласова одлуку о образовању Радне групе за израду Кодекса понашања посланика а расправу је обележила оштра полемика председника Одбора Aлександра Мартиновића и посланика Српске радикалне странке Немање Шаровића који је после две изречене опомене, напустио седницу.

Образлажући потребу доношења Кодекса понашања, председник Одбора Aлександар Мартиновић казао је да намера владајуће коалиције није да се тим Кодексом умањују права посланика.

„Желим да постигнемо консензус око Кодекса понашања а не да га усвојимо пуком већином. Намера није да се донесе на брзину и пошто-пото већ да заједно дођемо до садржине Кодекса“, казао је Мартиновић.

Он је додао да Кодекс понашања народних посланика не може да суспендује оно што је дефинисано Уставом и законима.

Члан Одбора из СРС Немања Шаровић оценио је да не постоји искрена жеља председника тог тела да се Кодекс понашања донесе консензусом.

„Као што су изгласани пословници у корист владајуће већине, тако ће бити и са Кодексом. Како је могуће да желите консензус а да председник Радне групе за израду Кодекса буде Aлександар Мартиновић? Да ли ту видите жељу за договором са опозицијом?“, упитао је Шаровић.

Он је предложио доношење Кодекса који ће забранити како је навео, „политичку проституцију“ и преласке чланова једне посланичке групе у другу.

„Неозбиљно је изаћи на изборе на једној листи са једним програмом, па после месец дана прећи у другу политичку странку, па заступати други програм. или се политички етаблирати у једној политичкој странци, заступајући једну идеологију, па се пробудити једно јутро ирећ – не треба нама идеологија, ја сам живео без мозга четрдесет година, сад сам се пробудио, неко ми је преко ноћи уградио други мозак и сад ћу радити потпуно другачије.Таквим људима треба доживотно забранити да се баве политиком, јер можемо да дођемо у неприродну ситуацију да неко такав да дође на чело групе за неки будући Кодекс”, рекао посланик СРС, Немања Шарић.

 Мартиновић је, очито препознавши себе у говору народног посланика радикала, као председник Одбора најпре искључио микрофон а потом изрекао две опомене Шаровићу због како је навео, „нарушавања достојанства Народне скупштине“.

Посланик СРС-а Милорад Мирчић оценио је да изрицање опомена представља „најгору злоупотребу“ од председника Одбора за кога је навео да има „потребу да улази у вербални конфликт са радикалима“.

Мирчић и Шаровић напустили су седницу по изрицању опомена.

Посланик Либерално-демократске партије Ненад Милић оценио је да је „потпуно бесмислено“ радити на Кодексу понашања у овом тренутку, а да је много потребније радити на изменама Пословника како би у њега имали поверења и власт и опозиција.

„Главни проблем Пословника је неселективна примена од стране председавајућег, увек на штету опозиције. Зато предлажем да радимо на Пословнику који ће пружити једнаке шансе свим посланицима и спречити злоупотребе председавајућег а да потом радимо на Кодексу кога би сви посланици прихватили као нешто своје а не наметнуто“, казао је Милић.

Члан Aдминистративног одбора из посланичке групе Двери Срђан Ного оценио је да је сврха Кодекса да се „још више сузе права посланика“ и упитао шта тај акт дефинише што већ није дефинисано Уставом, законима и Пословником Скупштине Србије.

Одбор је на данашњој седници већином гласова усвојио и Кодекс понашања народних посланика о границама дозвољености коментарисања судских одлука и поступака који према речима Aлександра Мартиновића „спречава политички утицај на правосуђе“.