Прочитај ми чланак

ТРАМП ЧЕСТИТАО ЦРНОГОРЦИМА: Огроман напредак

0

"Црна Гора је за 11 година независности учинила огроман напредак у изградњи демократских институција", оценио је амерички председник Доналд Трамп у честитки поводом Дана државности.

Трамп је у честитки упућеној председнику Црне Горе Филипу Вујановићу навео да САД поштују допринос Црне Горе трансатланским и регионалним безбедносним иницијативама.

 

Из целог света
Честитке су Црној Гори упутили председници Италије, Серђо Матарела, Албаније Бујар Нишани, Словачке Андреј Киска, Пољске Анџеј Дуда, Египта Абел фатах Ел-сиси, Јерменије Серж Саргсјан, Краљ Марока Мохамед ВИ и Председница Швајцарске Конфедерације Дорис Леутхард.

– У 11 година од стицања независности Црна Гора је учинила огроман напредак у изградњи демократских институција које подржавају вредности евроатланске заједнице. Сједињене Државе високо поштују допринос Црне Горе трансатланским и регионалним безбедносним иницијативама, укључујући Авганистан, где црногорски војници настављају да стоје раме уз раме са америчким – наводи се у честитки Трампа.

 

Амерички председник је, како се наводи, поздравио континуитет црногорског партнерства и доприноса европској безбедности, као најновије НАТО савезница.

– Циљеви постизања безбедности које делимо, мир и слобода, ће формирати темељ за наше још снажније партнерство у годинама које долазе – наводи се у честитки Трампа.

Дан државности Црној Гори је честитао и председник Кине Си Ђинпинг, уз оцену да се последњих година односи између две земље добро развијају.

– Интензивне су размене на високом нивоу две земље, солидно је политичко поверење, плодоносна је сарадња у различитим областима. Обраћам велику пажњу на развој односа Народне Републике Кине и Црне Горе. Желим да заједно са вама промовишем даљи свестрани развој пријатељских и срдачних односа двеју земаља са циљем да буде од користи оба народа. Желим просперитет и пуно успјеха Вашој земљи и благостање и здравље вашим народима – наводи се у честитки кинеског шефа државе.

У честитки генералног секретара Уједињених нација (УН), Антониа Гутереша, наводи се да „живимо време великих обећања, али и дубоке несигурности“.

– Започео сам годину упућивањем широм света апела за мир. Све за што се боримо као људска породица – достојанство и правда, напредак и просперитет – зависи од мира. Ове вредности су неизбрисиво записане у Повељу УН и оне нас повезују. Славећи вашу зељу, такође видим како у времену растућих подела широм света обиље различитости УН оснажује наш заједнички рад и афирмише нашу заједничку хуманост. Док славите овај узвишени датум, рачунам на активно учешће ваше земље и допринос изградњи снажнијих УН, као и у заједничким напорима да се обезбеди мир, развој и људска права за све – поручио је Гутереш.