Прочитај ми чланак

СВЕ АНГЕЛИНЕ ТАЈНЕ: Истина о владању, кувању и мушкарцима немачке канцеларке

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која свој приватни живот веома успешно држи под контролом — како пре, тако и после избора — буди увек изнова интересовање јавности.

Не само за оно што ради и какве политичке одлуке доноси, већ и о томе каква је изван очију јавности, како живи, где купује, куда путује, где је упознала првог мужа, ко је њен други муж, какав има стан…

„Чак ни министар финансија Волфганг Шојбле није био код ње у стану“, пише у актуелном броју немачки месечник „Вју“ и наводи да на вратима на четвртом спрату у Ам Купферграбен 6, на берлинском Острву музеја, „стоји само „Професор Зауер“, и да се од тога не зна ништа више о изнајмљеном стану у ком живе Меркелова и њен муж, професор квантне хемије.

„Стан би требало да делује пре студентски, али ни њени блиски сарадници, попут Шојблеа или портпарола Владе Штефена Зајберта никада нису били тамо“, пише „Вју“ и наводи да је такву прилику имала, на пример, оперска дива Ана Нетребко, јер Меркелова јако воли оперу.

За Меркелову, фаворита на септембарским изборима, која посебно у ово време предизборне кампање и надметања привлачи интересовање јавности, каже се да је гледа цео свет, а да она, ипак, успева да живи „један скоро нормалан живот“.

Неколико места на којима може да се одмори Меркеловој су готово — света.

Тако, сваки пут када може, проводи викенде у својој викендици у Хоенвалду, код Укермарка, 20 километара источно од Темплина.

„Она ту сакупља снагу, слуша гласну класичну музику, радо стоји поред шпорета и кува чорбу од баштенског кромпира. Ту прима ретко госте. Онога ко жели да слика њену кућу, бранденбуршка полиција љубазно али одлучно замоли да пред њиховим очима униште слику“, пише овај магазин.

Иако се, после 12 година њеног „канцеларовања“ верује да се о њој много зна, заправо се много тога и не зна — као, на пример, да је лако кратковида и да врло ретко носи наочаре, углавном у новогодишњем обраћању нацији, када чита са телепромптера или на фудбалским утакмицама, а у свим другим ситуацијама — контактна сочива.

За њу се, такође, каже да нерадо телефонира, али да веома страствено пише СМС поруке, које у међувремену може скоро „на слепо“ да куца.

„Њен мобилни телефон је њена мобилна канцеларија. Она недељно пошаље стотине кратких порука“, пише овај магазин.

За Меркелову се зна и да је првог мужа, студента физике Улриха Меркела, упознала 1974. године на једном путовању по Русији, а да 33 године живи заједно са професором Зауером.

Када је реч о местима на која излази, наводно се добро осећа у једном берлинском ресторану, где је гостионичар Грк, кувар Италијан, а амбијент у стилу париских бистроа.

Ту Меркелова радо наручује „кефтедес“, грчке ћуфте од млевеног меса, наводи „Вју“.

Заједнички пријатељ брачног пара Меркел—Зауер, планинарска легенда Јужног Тирола, где се Меркелова радо одмара, Рајхолд Меснер препричао је пре неколико година италијанском часопису „Венити фер“ један догађај, када је једно од деце професора Зауера од њега тражило савет у вези са проблемима на факултету и када је Меркелова желела да се укључи у тему, а муж ју је шармантно „закочио“:

„Госпођо канцеларка, Ви сте већ дуже времена далеко (од универзитета)… Ви се више не разумете у такве ствари…“, рекао је Зауер својој супрузи, каже њихов пријатељ Меснер, кога су жеља и одлучност Меркелове на планинарењу увек одушевљавале.

„Пењати се без тренинга шест сати и, притом, без иједне паузе за јело…“, причао је Меснер доживљаје са Меркеловом.

За Меркелову овај планинарски експерт каже да она, заправо, не прихвата никакве бонусе и луксуз и да инсистира на плаћању свега из сопственог џепа.

„Укључујући и еспресо“, рекао је Меснер.

Када је реч о Меркеловој и њеним одморима, она је позната и по томе што се одмара на исти начин као и милиони Немаца и што не иде на скупе јахте богаташа који би је радо угостили, нити у ексклузивне виле, а један део тајне њеног успеха, како сматрају експерти за маркетинг, јесте, заправо, и у радозналости људи.

Истина о Меркеловој се „сервира у малим залогајима“ —говорило се у „врућој фази“ једне од њених изборних кампања, из којих је излазила увек као победник.

Меркелова важи за особу која свој приватни живот добро чува, али се понекад, пажљиво и стратешки, „мало одшкрину врата“, и онда Немци и свет сазнају о њеном стилу владања, кувању, мужу, али и о мушкарцима.

„Лепе очи“, кратко је, са само две речи, у прошлој кампањи одговорила Меркелова на једној трибини часописа „Бунте“ на питање шта мушкарце чини атрактивним и „признала“ да неке ствари мушкарци, једноставно, раде боље — на пример, боље цепају дрва.

Немци не виде Меркелову само као политичара и физичара, већ такође и као супругу, помало баку и домаћицу, која из продавнице зна сама да вуче кесе, чији се муж, рецимо, ретко жали на њене кулинарске вештине — на чорбу од кромпира или ролнице.

„Мој муж се ретко жали… Једино је на колачима за њега увек мало прелива…Он је, једноставно, син посластичара…“, испричала је Меркелова једном приликом својим бирачима о свом мужу, Зауеру, рођеном 1949. године у месту које Лужички Срби зову Хозња, чији синови из првог брака већ имају своју децу, са којима Меркелова зна да проводи одморе, после којих јој скоро увек расте популарност.

Меркелова ће, ако је веровати анкетама и судити према медијским извештајима и коментарима, бити победник и ових избора, на којима ће више од 60 милиона Немаца са правом гласа гласати о томе ко ће у наредном мандату владати најмоћнијом земљом Европске уније, а осим њене политике, и њен приватни живот је, изгледа, оно што се њима допада.

Пре свега, оно што и њени биографи истичу — да је интелигентна, вредна и — неподмитљива.