Прочитај ми чланак

НА ЛУШТИЦИ БРАНЕ ЦРКВУ: Од Видовог врха ватра се грана у четири правца

0

Протиче пети дан од када ватра окива Луштицу а други од када се ватра из Малте, места у близини границе са Хрватском, проширила према Видовом врху и цркви Лазарица

Протиче пети дан од када ватра окива Луштицу а други од када се ватра из Малте, места у близини границе са Хрватском, проширила према Видовом врху и цркви Лазарица.

Јутро је почело добром вешћу да је стигао украјинскин противпожарни авион чији је капацитет осам хиљада литара воде, и који је одмах интервенисао на Луштици, па су становници одахнули. Али, ватра потпомогнута опет јаким ветром стално мења правац па ни на Луштици нити на Видовом врху ситуација није сигурна.

Пожар који се поново распламсава на Луштици, сада у насељу Мендегаје, стигао је на тридесетак метара до цркве Св Недеље. На терену су ватрогасци из Херцег Новог, ДВД Кртоли, Војска Црне Горе, мештани и добровољци, који чекају нову интервенцију из ваздуха.

Парох луштички и члана ДВД Кртоли Никола Урдешић каже да бране цркву а једино их авијација може спасити.

-Ако овако потраје мораћемо да бежимо и оставимо све да гори. Немамо опрему, дим нас гуши – казао је Урдешић.

Село Бабунци из кога су претходне ноћи иселили четворо мештана за сада је безбедно, али ако ветар настави да дува, како је рекао Урдешић, ни оно није сигурно.

Слично је и на Видовом врху, ватра се разрганава у четири правца. На тренутке се смири, али онда опет ветар подстакне ватрене језике и ситуација постане драматична.

И на Луштици и на Видовом врху чекају авионе и добровољце.

ЦРНОЈ ГОРИ СТИЖЕ ПОМОЋ И ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ, БУГАРСКЕ И ИЗРАЕЛА

Украјински противпожарни авион већ гаси пожаре на подручју Црне Горе, у Луштици, најављен је долазак шајцарског вишенаменског хеликоптера у Тиват, а помоћ стиже из Бугарске и Израела.

Украјински авион типа Антонов АН 32П, који је јучер слетио у Тиват, почео је с гашењем пожара на Луштици.

Из Управе за ванредне ситуације најавили су и долазак у Тиват швајцарског вишенаменског хелкоптера Супер пума, чији капацитет је 2.000 литара воде.

ПОМОЋ ШАЉУ И БУГАРСКА И ИЗРАЕЛ

У најави су још хеликоптер МИ17 из Бугарске, капацитета 2.000 литара воде и противпожарни авион ер трактор из Израела, капацитета 3.000 литара воде.

Помоћ У Црну Гору стиже на основу захтева владе у Подгорици за међународну помоћ који је упућен Механизму цивилне заштите ЕУ-а и НАТО-у, саопштено је з те управе.

Иначе, украјински Антонов је већ испустио неколико водених бомби на ватру која и даље гори на Обоснику и деловима Луштице.