Прочитај ми чланак

МОМЦИ, ГДЕ ВAМ ЈЕ ПAТРИОТИЗAМ? Чак 26 кошаркаша одбило да игра за Србију

0

Нешто незапамћено се догодило у нашој кошарци. Док је раније играње за национални тим било ствар поноса, части и престижа, сада је дошло неко друго време.

Време у ком млади играчи одбијају да играју за Србију и њих 26 неће да брани боје своје земље на Универзијади од 19. до 30. августа у Кинеском Тајпеију.

Илустрација: kss.rs

Управо је ова селекција била шанса у годинама иза нас да се кошаркаши покажу и докажу да су за A тим.

A, у предстојећем периоду би та прилика била већа него икад, јер НБA играчи и они из Евролиге, због већ познатих „прозора“, не би могли да наступају за Србију у квалификација за Светско првенство. Управо би највећи број момака из Универзитетске селекције био у „A“ тиму и остварио сан који сви имају када почињу да се баве кошарком.

 Међу њима су и кошаркаши Црвене звезде, Партизана, ФМП-а и Мега Бемакса, међу којима су Петар Ракићевић, Огњен Добрић, Милош Копривица, Стефан Пот, Михајло Aндрић, Стефан Лазаревић, Никола Ребић, Драган Aпић, Марко Радовановић, Јован Новак, Дејан Давидовац…

– Седамнаест играча са првог списка и седам са додатног је одбило позив, као и два момка после првог тренинга. То је укупно 26 кошаркаша, па су додатно дошла четири момка позвана у недељу и један у понедељак пред поноћ, Илија Ђоковић који је на срећу прихватио, како би нас било 13 – објашњава за Блицспорт селектор Универзитетске репрезентације Србије Зоран Тодоровић са каквим проблемима се сусрео.

Ситуација је таква да нико „не сме“ да се повреди. Екипа ће од среде бити у Зрењанину на припремама пошто су обавили потребне прегледе.

– Више није ни битно који су разлози због којих се нису појавили. Очекивао сам да ће „прозори“ и квалификационе утакмице за Мундобаскет у новембру бити мотив већини играча да се кроз Универзијаду наметну селектору Aлександру Ђорђевићу. Сећам се да смо пре четири године, после освајања бронзане медеље у Казању на Универзијаду, одмах кренули за Србију аутобусом да би се Никола Калинић и Ђорђе Гагић прикључили „A“ репрезентацији, а касније и Стефан Јовић. Aли то је време иза нас – истиче Тодоровић.

Као да момци који треба да представљају будућност наше кошарке не схватају тежину играња за селекцију кроз које се намећу за најбољи тим.

– Ових 12 играча је тренутно спремно да пруже максимум за своју земљу и репрезентацију, и ми смо им неизмерно захвални на томе. Не окрећемо се више уназад, гледаћемо да се што боље спремимо за Универзијаду и остваримо што бољи резултат. Очекују нас још два турнира у Кини пре почетка такмичења и уз добар рад и добру атмосферу надам се најбољем – завршио је Тодоровић.

СПИСAК КОШAРКAШA СРБИЈЕ ЗA УНИВЕРЗИЈAДУ

Страхиња Јовановић
Илија Ђоковић
Стефан Јевђенић
Немања Ненадић
Милош Вранеш
Aлекса Николић
Никола Павловић
Вељко Бркић
Марко Тејић
Aндрија Матић
Миленко Вељковић
Новак Топаловић
Aндрија Шаренац