Прочитај ми чланак

КАКО ЦИА ПРИКУПЉА СМС-ОВЕ с Андроид уређаја

0

Познати вебсајт Викиликс је објавио документа која се тичу алата за хаковање и програма за лоцирање непознатих корисника широм света које користи америчка обавештајна служба ЦИА за праћење сајбер шпијунаже.

Реч је о алату Хајрајз, који се налази у поседу ове службе још од 2013.

Фото: pixabay.com)

То је врста малвера за уређаје са Андроид оперативним системом (од верзије 4.0 до верзије 4.3) и служи за пресретање пристиглих и послатих СМС порука на одређеном уређају те њихово преусмеравање на сервер агенције.

Малвер Хиајрајз је прерушен и изгледа као апликација којој је дат назив Тајдчек. Међутим, да би апликација радила, потребан је физички приступ уређају, како би апликацију инсталирао и активирао. Активација се обавља куцањем шифре „инсхаллах“, што је Арапска реч која значи „ако Алах жели“.

Једном када се нађе на жељеном уређају, апликација се приказује као активни процес у позадини и активира се при сваком поновном паљењу уређаја аутоматски.

Такође, постоји могућност да је ЦИА у међувремену унапредила свој малвере да буде делотворан и на новијим верзијама оперативног система Андроид.