Прочитај ми чланак

РАСПЛЕТ У КРАГУЈЕВЦУ: Штрајкачи Фијата имају нове захтеве, одговор Владе…

0

Влада Србије ће наставити да се бори за радна места у „Фијату“, али сумња у добре намере Штрајкачког одбора, који тражи да им Влада гарантује нето зараду од 45.000 динара, што је немогуће испунити, каже премијерка Ана Брнабић.

Због тога позива на разговор и истиче да је ту за раднике, али не и за Штрајкачки одбор, али да Влада свакако неће одустати од „Фијата“.

Брнабићева је данас на конференцији за новинаре, а после састанка са ХБИС групом, рекла да ће се Влада за „Фијат“ борити као што се борила за Железару Смедерево, али да Штрајкачки одбор траже немогуће, односно оно што Влада не може да испуни.

„Влада законски не може да гарантује да минимална нето зарада буде 45.000 динара“, појаснила је премијерка.

Додала је да су штрајкачи испоставили Влади и нови захтев, а то је да добију 20.000 динара као накнаду што су штрајковали, што је, каже, такође немогуће испунити.

Брнабићева истиче да без обзира на све остаје спремна за разговоре са радницима, када год они одлуче.

Подсетила је такође да је успех у Железари Смедерево јасна порука и руководству „Фијата“ — да Влада неће одустати као што није одустала ни од Железаре.

„Смедерево је фантастичан пример да у Владу треба да се верује и да ће она обећања испунити и да ће залећи за своје раднике. И када нико не верује у будућност, Влада верује“, поручила је Брнабићева.

Наводећи да је са Штрајкачким одбором разговарала кад год су хтели, да се то дешавало и иза поноћи, Брнабићева је приметила да је некоректно што се након тога појавило саопштење тог истог одбора о томе како Влада разговара са радницима преко медија.

„И ту смо били толерантни, оћутали смо и дали нову шансу“, рекла је премијерка те поручила да управо зато сада хоће да разговара са радницима.

Влада је, како је напоменула, пристала да радницима изађе у сусрет у вези са свим захтевима, али не може да гарантује колики ће бити проценат повећања плата, због чега се она пита постоји ли добра намера у потезима штрајкача.

Подсећа, наиме, да су синдикати водили преговоре од 9. до 21. јуна о новом колективном уговору, те да су их сами напустили и одлучили да почну штрајк.

Подсећа и да се један синдикат није ни одазвао на разговор са Владом нити је дао било какво објашњење.

Такође, додаје, „Фијат“ њој раније није дозволио да уђе у погоне фабрике у Крагујевцу, са образложењем да су радници бесни.

„Хајде да преговарамо. Ту сам за раднике и ноћу и викендом, не за Штрајкачки одбор, пошто са њима комуникација није у најбољој намери“, рекла је Брнабићева, закључивши да јој се чини да није постојала влада која је тако искрено и отвореног срца радила на очувању радних места.