Прочитај ми чланак

РАДИЋЕ ОПЕТ УЛИЦА: Македонци неће на референдуму одлучивати о НАТО-у

0

Иако становништво Македоније не жели чланство у НАТО-у по цену промене имена, власт их, изгледа, неће ни питати за мишљење.

Питање уласка Македоније у састав НАТО-а могло би да буде решено у наредна три до четири месеца, изјавио је неименовани европски дипломатски чиновник, сазнаје Спутњик. Како је рекао, преговори су се на иницијативу САД драстично убрзали, а план је да буду завршени на јесен.

Медији су раније писали да Северноатлантска алијанса планира да до пролећа 2018. године у свој састав уврсти и Македонију, а како би се то постигло, званично Скопље би требало да промени назив државе. Проблем са називом државе кочи и европске интеграције Македоније, будући да се Грчка противи што та бивша југословенска република носи назив као северна грчка област.

Постојање планова да се убрза чланство Македоније у НАТО-у за Спутњик је потврдио и Александар Митевски из македонског Центра за истраживање и аналитику.

„Постоји такозвани ’план 3-6-9‘ који је Зоран Заев најавио, а везан је за процес учлањења Македоније у НАТО-у у наредна три месеца, што би значило да би Македонија или променила име и можда била преименована у Горња Македонија, или треба да уђе у НАТО под привременом референцом која траје већ 27 година — Бивша Југословенска Република Македонија. Ова друга опција је немогућа јер Грчка неће допустити да Македонија уђе у састав Алијансе под привременом референцом“, објашњава Митевски.

Он додаје да мађарски медији пишу о наводним преговорима између министара спољних послова Македоније и Грчке да се Република Македонија преименује у Горња Македонија.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/komentari/201707181111960664-MAKEDONIJA/