Прочитај ми чланак

РАЦИЈА У ЧЕШКОЈ Срби и Македонци гајили марихуану вредну два милиона евра

0

Чешка полиција ухапсила је након велике рације у Прагу и Централној Чешкој 16 особа, махом држављана Србије, и открила 11 суперсавремених плантажа марихуане која би после жетве вредела на црном тржишту око два милиона евра, саопштила је данас Национална централа за борбу против наркотика.

„Појављује се нови тренд да се неке народности бивше Југославије укључују у специфичне гране нарко бизниса“, саопштила је портпарол чешке Централе Барбора Кудлачкова.

Међу ухапшенима којима за организовани криминал – производњу марихуане и шверц кокаина у Чешку прети и до 24 године затвора, највише је држављана Србије, затим Македонаца, а у организовану нарко-банду били су укључени и Чеси.

Срби и Македонци су оснивали у Чешкој предузећа која су куповала некретнине где су гајили и прерађивали марихуану на технолошки напредним плантажама, савременим толико да су изненадиле и чешку полицију.

„Користили су савремене, релативно скупе технологије, посебне шаторе за саднице, као и ђубриво како би што пре добили високо селекционисану нетехничку конопљу са високим садржајем психосупстанци“, објаснила је Кудлачкова.

Приликом претреса 20 кућа и пословних простора полиција је запленила 7.246 биљака које би дале марихуану вредну на црном тржишту два милиона евра, а такође и 34 килограма сушене марихуане и килограм кокаина.

Неколико ухапшених чланова те банде се служило лажним исправама, док је за једним расписана међународна потерница.

Сви су у затвору и чекају суђење, саопштила је чешка полиција.