Прочитај ми чланак

БИВШИ АМБАСАДОР ТВРДИ: Измишљен притисак САД на Вучића због Русије

0

Некадашњи амбасадор у Вашингтону Иван Вујачић изјавио је да је посета САД-у председника Србије Александра Вучића била прилично рутинска и тврди да је уочи посете измишљена тема да ће на разговорима бити велики притисак на Србију о изјашњавању за или против Русије.

– Неки наши аналитичари који се не баве том тематиком су изнели ту тезу и створила се прича која није реална. За нас као малој земљи важно је отићи у САД и разговарати с високим представницима администрације. Тиме САД показују интерес за овај део света, а с друге стране нова администрација успоставља контакте – рекао је он.

Вујачић додаје да ако је неко на разговорима покренуо питање Русије, онда је то председник Вучић и то из разлога јер се дигла велика халабука. Кад је овај регион у питању, додаје Вујачић, што се америчке стране тиче ствари су на аутопилоту односно америчка политика иде по инерцији од раније.

– Стратегије се не мењају сваки дан. Стратегија САД је да Европа буде демократска, цела и у миру. Другим речима, подржава се пут свих земаља Западног Балкана ка ЕУ, регионална стабилност и брине да не дође до нових конфликата – објашњава он.

Вујачић каже да је питање о НАТО више за унутрашње политичке потребе, а с друге стране неке институције и појединци имају интерес да причају за и против.

Некадашњи амбасадор у Вашингтону сматра да је погрешно придавање великог геополитичког значаја Балкану и додаје да за мале земље и није добро да буду у жижи интересовања.