Прочитај ми чланак

РАДНИЦИ ФИЈАТА: Настављамо штрајк, шетаћемо

0

Штрајкачи прве и друге смене Фијата у Крагујевцу одлучили су великом већином гласова да наставе протест, док ће у уторак бити одржана и протестна шетња.

Председник штрајкачког одбора Зоран Марковић рекао је на конференцији за новинаре да ће у уторак на протест изаћи друга смена док ће запослени у првој остати на радним местима, док ће у среду, 19. јула бити одржан велики скуп штрајкача уз позив радницима кооперантских и свих других фирми и грађанима да им се придруже.

Марковић је рекао да претходних дана није било ни преговора ни састанака штрајкачког одбора са послодавцем и да се, како се изразио, једино оглашавао министар привреде Горан Кнежевић.

„Изгледа да преговара само мањински са већинским акционаром, без штрајкачког одбора“, рекао је Марковић и прецизирао да ће се штрајкачи у уторак окупити у 10.00 испред фабрике и да ће у 10.30 кренути ка Скупштини града Крагујевца, док ће у среду у 11.00 бити одржан протест на тргу код градске скупштине.

Он је додао да је из централе Савеза самосталних синдиката Србије добио информацију да је премијерка Ана Брнабић пренела председнику СССС Љубисаву Орбовићу поруку компаније Фијат да ће сутра борд директора расправљати о даљој судбини фабрике у Крагујевцу, уз најаву да ће доћи до драстичног смањења производње и отпуштања око 320 радника.

Марковић је рекао да је та порука пренета штрајкачима у обе смене и да је после тога донета одлука о наставку штрајка.