Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИ ТРАЖЕ СПОМЕНИК Николају Другом Романову у НС

0

Српска радикална странка поднела је иницијативу Савету Скупштине града Новог Сада за културу да подигне споменик руском цару Николају Другом Романову.

Како наводе, он је зарад одбране Краљевине Србије увео Руску царевину у Први светски рат и на тај начин, испоставиће се, жртвовао свој живот и живот читаве царске породице.

Ми, српски радикали, мишљења смо да, после Београда и Нови Сад треба да подигне спомен-обележје руском цару, као израз захвалности за осведочену љубав и несебичну помоћ коју је у тешким временима пружао српском народу“, рекао је председник одборничке групе СРС Ђурађ Јакшић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, цар Николај Други је ултиматумом запретио савезницима да ће напустити Први светски рат и склопити сепаратни мир с Немачком уколико се „измучена српска војска после албанске голготе“ не пребаци савезничким бродовима у Грчку.

„Иницијатива за подизање споменика је поднета данас, 17. јула, када се навршава 99. година од трагичне смрти и зверског убиства комплетне царске породице Романов, од стране бољшевика“, казао је Јакшић.

Додао је да радикали оцекују да се 17. јула 2018. године, на стогодишњицу „страдања свете руске царске породице Романов“, у Новом Саду открије споменик цару Николају Другом.