Прочитај ми чланак

ОПРЕЗ, КОМШИЈЕ: Хрватска бира борбене авионе

0

Хрватска ће ове недеље на адресе пет земаља послати захтев за понуду ловачких авиона. У игри су Јужна Кореја, Шведска и амерички авиони из Сједињених Држава, Грчке или Израела. После 15 година одлагања, време је да се коначно крене у ту куповину, кажу аналитичари.

На адресе шведског Сааба који призводи Грипен, Јужнокорејанаца који производе ФА-50 и САД, Израела и Грчке који нуде половне Ф-16, ове недеље креће захтев за понуду 12 борбених авиона. Хрватска је проучила недавна искуства са набавком борбених авиона братских држава чланица НАТО-а Бугарске, Чешке, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке и користиће се њима, кажу у Министарству одбране.

Хрватска жели да уговор о набавци авиона буде подлога за јачање привредне сарадње са државом од које се купује авион, па ће уговор морати да садржи и елементе инвестирања у хрватску привреду, пише Радио Слободна Европа,

Старо или ново? Војни аналитичар Игор Табак за РСЕ каже како нови авион може бити у употреби 20, па и 30 година, док век коришћеног зависи од тога у каквом је стању купљен.

– Израел и Турска изузетно много лете на својим авионима, као и САД, које су у очекивању нових генерација авиона интензивно користиле постојећу технику. Према томе, куповина коришћеног система може последњих неколико година бити приличан изазов. Тада треба јако пажљиво бирати, јер то може врло једноставно постати проблем – каже Табак.

Планира се да одлука о избору типа авиона којег ће Хрватска купити буде донета до краја године, иако Табак подсећа да је Хрватска склона пробијању задатих рокова. Ако овај пут све прође како је планирано, у Министарству одбране очекују да – у зависности од динамике склапања уговора – први авиони стигну у Хрватску до краја 2020. године.