Прочитај ми чланак

ЈЕДАН ОД НАЈМОЋНИЈИХ ПОЛИТИЧАРА КИНЕ: У Србији као да сам посетио родбину

0

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђијанг оценио је да је Србија постигла задивљујуће резултате у развоју и да Кина као њен искрен пријатељ и поуздан партнер жели да постиже још боље резултате.

„Нас везује дуга историја пријатељства и наши народи негују посебне емотивне везе. Осећам се као да сам у посети родбини, морамо бити пријатељи у свим временским околностима“, рекао је он у говору посланицима Народне скупштине.

Он је у име Кине и у своје име захвалио свим посланицима Скупштине Србије који се залажу за пријатељство с Кином.

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса рекао је да је ово његова прва посета Србији и да осећа „разнолику историју“ те земље.

„Овде се сусрећу и интегришу цивилизације Истока и Запада. У борби за независност и одржавање суверенитета, српски народ је превазишао бројне тешкоће и написао историју пуну потресних прича“, рекао је он.

Додаје да се „пријатељи познају у невољи“, да Србија и Кина негују пријатељство које се, како је оценио, непрекидно продубљује.

На посебну седницу Скупштине дошли су премијерка Србије Ана Брнабић, министри и представници дипломатског кора.

Појас и пут се од идеје претвара у реалност

Кинеска иницијатива „Појас и пут“ претвара се од идеје у реалност и Кина је спремна да у цео пројекат укључи и Србију, изјавио је данас председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђианг.

„Иницијатива појас и пут је пореклом из Кине, али Кина је спремна да заједно са свима укључи и Србију, да заједно подстиче нове резултете у изградњи Појаса и пут“, рекао је Џанг обраћајући се на посебној седници Скупштине Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.

Наводећи да се искрено нада да ће Србија што пре постати члан европске породице, Џанг је истакао да је Србија прва земља у региону која је остварила стратешко партнерство са Кином чиме је, истиче, отворено ново историјско поглавље.

Он је позвао на заједничку изградњу светле будућности и стратешког партнерства Кине и Србије.

Џанг је подсетио на заједничку декларацију коју су председници Кине и Србије, Си Ђинпинг и Томислава Николић потписали 2013. истичући да су 2016. приликом посете кинеског предсендика Србији билатерални односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Навео је и овогодишње посете Томислава Николића и Александра Вучића Кини, те да су они у сусрету са кинеским председником постигли важне консензусе о даљем продубљивању традиоционалног пријатељства и међусобног стратешког поверења.

Говорећи о дугогодишњем традиционалном пријатељству две земље, Џанг је навео да су политички односи Србије и Кине на веома виском ниову, „Кинеска страна ће подржавати пут који је народ Србије сам изабрао, као и напоре Србије у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије“, рекао је Џанг.

Кинеско-српски индустријски парк у Смедереву на 500 хектара 

Кинеско-српски индустријски парк градиће се у Смедереву на око 500 хектара, формираћемо заједничко предузеће које ће се бринути о овом пројекту, а од септембра радимо на папирологији и очекујемо да ће у 2018. почети да функционише један део парка, рекао је данас министар привреде Горан Кнежевић.

Он је то поручио након потписивања Меморандума о разумевању и развоју кинеско-српског индустријског парка са председником ХБИС групе Ју Јонгом, приметивши да постоји искрено пријатељство између српског и кинеског народа, али и да контакти који се воде између највиших представника обе државе воде ка најбољим економским односима у корист обе земље.

„Имамо одлична искуства са кинеским инвеститорима и желимо да то продубимо на много вишем нивоу, попут Железаре и ове индустријске зоне која ће помоћи да кинески инвеститори са квалитетнијим пројектима дођу у Србију“, рекао је Кнежевић.

Подсетио је да Србија има потписане уговоре о изласку на тржиште од преко милијарду људи, те да ће на овај начин моћи заједно да се излази на трећа тржишта и да се тако подигну економски капацитети.

Заменик председника сталног Одбора Народног конгреса Хебеј провинције, Фан Зхаобинг рекао је да је овим Меморандумом учвршћена сарадња са Хестил групом, али је и продубљена сарадња преко индустријског парка који је следећи корак ка већим успесима и резултатима.

„Надам се да ћемо сарађивати успешно и позитивно, и да ће пријатељство између наше две земље које има историјску основу наставити да се развија и у будућности“, навео је Зхаобинг.