Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: За речи о окупацији Подриња Додик треба кривично да одговара

0

Изјава Милорада Додика да Бошњаци поново окупирају Подриње најопасније је изјава неког званичника у БиХ од потписивања Дејтонског споразума, рекао је Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ.

Он сматра да председник Српске за такве речи треба кривично да одговара, а захтеве за санкционисамње је упутио Тужилаштву БиХ и међународним телима.

Изетбеговић је навео како су напади на правосуђе, притисци на Обавештајно-безбедносну агенцију, удари на Уставни суд и састав ВСТС дио ширег плана слабљења Босне и Херцеговине.

Оценивши да се његови односи са Милорадом Додиком и Драганом Човићем, колегом у Председништву из реда хрватског народа, на ниском нивоу, Изетбеговић додаје како БиХ ипак напредује.

– Односи су тешки, али какви смо такви смо. БиХ са својом сложеношћу односа ипак напредује; економски показатељи су добри, поготово у Федерацији БиХ. Било је и биће кочења изградње, реформских закона, опрезивања кладионичара, али имамо БДП од око 4 одсто, а месечно се запошљава 1.200 људи. Не можемо рећи да се добро живи али је сигурно да се боље живи – тврди Изетбеговић, закључивши како се са оваквим односима не може остварити бржи напредак.

Коалиција у Сребреници

На питање како је СДА у коалицији са СНСД у Сребреници, он је оценио да локални ниво не треба повезивати са државним.

– На локалном нивоу правимо коалиције које можда и не желимо, али су боље него да нешто не функционише – рекао је он.

Током конференције за медије у Сарајеву Изетбеговић је говорио и о претњама смрћу Хусеину Кавазовићу, реису-л-улеми Исламске заједнице БиХ, објављених у магазину „Румијах“, који је под контролом ИСИС.

– Исламска заједница је прва на мети екстремиста јер је умерена, изворна интерпретација ислама најбоља препрека радикализацији домаћег живља – навео је он.