Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Српско-руски односи на дневном реду у Вашингтону

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у Вашингтону очекује разговоре важне за Србију, да ће теме свакако бити српско-руски односи, случај браће Битићи, као и паљење Амбасаде САД у Београду, те да ће покушати да добије подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану.

Вучић је, у изјави медијима, рекао да данас има састанак са шефом Националне гарде САД, као и Гарде Охаја, са којима ће разговарати о свим нашим заједничким активностима, војној неутралности, ставовима Србије, сарадње између српских и америчких оружаних снага, о учешћу Србије у међународним мисијама под заставом УН, о томе како можемо да допринесемо наставку борбе против тероризма.

Овако је Вучић примљен у Белој кући, без обзира на заслуге за све што је учинио за Американце.

Он је подсетио да је Србија и до сада помагала и у муницији, али и у одређеним количинама оружја и оруђа.

„Верујем да то можемо да урадимо и убудуће. То је важан услов за припрему свега онога што долази вечерас на сусрету са Дејвидом Петреусом и сутра на састанацима са америчком пословном заједницом, који већ обављају посао у Србији и оних који тек планирају да дођу, те и састанака са бројним конгресменима, али и најважнији је свакако са потпредседником Мајком Пенсом“, указао је Вучић.

Пренео је да је у САД тренутно велика бура око промене закон о социјалној заштити „Обамакеру“, тако да смо у извесном запећку, али је за Србију веома важно што има прилику да представи своју политику.

Према његовим речима кључне теме су регионална политика, регионални односи, билатерални односи Србије и САД.

„Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану“, подвукао је он.

Констатовао је да се и овај пут, као и сваки пут када неко од представника земаља долази, врши артиљеријска паљба, како би се показало са којим потешкоћама ће се суочити гост и да ће морати да одговара на тешка питања.

„Чули смо из штампе овде — чак је и један конгресмен Елиот Енгел, истакнути албански лобиста, али и човек са којим смо се више пута састајала и покушали да утичемо на његов став јер је веома важан — да Србија треба да буде избачена из Партнерства за мир због блиске сарадње са Русијом“, указао је Вучић.

Подвукао је да се у ставу Србије ништа није променило и да се то најбоље види по броју војних вежби и активности.

„Говорећи о тачном броју вежби: у 2017. имамо четири пута више вежби и активности са америчким снагама него са руским. Питам се шта ли су поједини конгресмени читали или је то питање ’ајде да неког нападнемо, да извршимо додатни притисак‘. Нема ту увек довољно везе са реалношћу“, сматра Вучић.

Председник Србије је истакао да је Србија војно неутрална и да ће он тај став потврдити.

„Није питање тежине притиска с којим неко мора да се носи, већ да ли постоји чврста или јасна политика. Србија има јасну политику војне неутралности, немамо аспирације да улазимо у било који војни савез. Желимо добру сарадњу са Американцима, Русима и НАТО-ом и другима, али без улажења у било које савезе. Такву је политику изгласала Скупштина Србије, прихватила Влада и као председник у складу са Уставом моја је обавеза да такву политику проводим и представљам у свету“, објаснио је он додајући да се не стиди и не плаши резултата такве политике.

„Желим да сви верују у искреност Србије када о томе говори, а да ли ћемо да се наоружавамо на овај или онај начин јесте суверено питање Србије, коме ће, где, шта и када да плати. Купили смо два руска хеликоптера Ми-17, али одмах после тога девет ’Ербасових‘ немачко-француских хеликоптера. То је наша воља, наш новац је у питању и наше је да урадимо што је најбоље за земљу“, нагласио је Вучић.