Прочитај ми чланак

УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ СИСТЕМА: У Београду и Новом Саду одржани протести подршке…

0

У исто време у 18 часова држани су у Новом Саду и Београду протести подршке радницима у Србији, од којих неки већ месецима штрајкују. Организатор протеста на Тргу републике у Београду је Покрет 7 захтева, док је окупљање у Новом Саду организовао Студентски покрет Новог Сада.

– Једини у које можемо да се поуздамо смо ми сами, ми који смо на улици. Ово је тек почетак јер, протести и штрајкови ће се наставити, можда за недељу или две, али можда већ сутра. Где су данас представници опозиције? Зашто они ћуте када само уједињени можемо да се боримо против система, упитао је јуче на протесту у Новом Саду Миран Погачар, представник Студентског покрета из овог града. Он је рекао да ће се тај покрет и даље борити, јер се мора престати са израбљивањем радника и додворавање инвеститорима.

– Док су радници на ивици егзистенције, док су уцењени, нема слободних избора. Економија и политика су повезане, рекао је Погачар, који је свој говор завршио покличем „Доле Вучић, слобода народу!“, што је поздравило неколико стотина људи који су се јуче окупили на Тргу слободе како би изразили солидарност и подржали раднике Гоше, Горења и Фијата.

Присутнима се обратио, између осталих, и Владимир Гвозденовић, председник Савеза самосталних синдиката Новог Сада, који је истакао да ће њихова организација подржати сваки овакав протест. СССНС истиче да пружају пуну подршку радницима Фијата, Гоше, Горења, и другима који се боре за боље и хуманије услове рада.

– За нас је недопустиво да Србија буде колонија са јефтином радном снагом и да под изговором веће запослености у Србији, радници постају робови неолибералног капитализма.
У Покрету 7 захтева наводе да су протести радника Фијата, Гоше, Горења, Ратка Митровића, радника Центра за социјални рад и малинара претходних недеља, редовни протести бивших радника ИМТ-а и вишегодишња борба ФАП-а, као и случајеви приморавања радника да носе пелене и отпуштања људи са здравственим проблемима у Јури „показатељи односа владајуће коалиције према правима свих запослених и незапослених грађана Србије“.

„Иако делује да су проблеми са којима се људи суочавају различити (од ниских или неисплаћених зарада, преко нормализације праксе да се потписују уговори на одређено, до психичког и физичког малтретирања), све је део једног истог процеса – урушавања радних права зарад стицања профита, како политичара на власти и домаћих тајкуна, тако и страних инвеститора. Док нам поручују да треба да треба да „мењамо менталитет“ и да смо лењи, настоје да угуше протесте одлагањем преговора и притисцима како би радници попустили, али и да нам још једном подвуку да треба да будемо срећни ако уопште имамо посао и да ће увек наћи начина да нас још више уцене јер нас је превише без посла“, наводи се у саопштењу Покрета.

Они додају да власт, неспособна да обезбеди радна места политиком коју води, жели да нас убеди да је живот пун понижења једини могућ, те их позивају да се замене са радницима, да уместо одела, путовања, удобних фотеља и огромних плата јер нити ишта боље знају о вођењу државе нити су вреднији од било ког обичног човека.
АФ
Угрожена гола егзистенција
Студентски покрет Нови Сад је претходно позвао све незадовољне људе да се мирно окупе на Тргу слободе испред Градске куће и искажу своје незадовољство „очајним стањем у којем се наше друштво и земља налазе, да првенствено изразе солидарност и пруже подршку радницима Заставе, Гоше, Горења, малинарима и социјалним радницима, новинарима, пољопривредницима, медицинарима, просветарима и свим другим људима који ових дана бивају приморани да се побуне ради бољег живота и стања у друштву, јер су доведени дотле да им је угрожена гола егзистенција и да им је штрајк и излазак на улицу једино решење“.