НОВА АМЕРИЧКА ПРЕТЊА: „Што пре Србија призна Косово…“

136

Професор на америцком Универзитету Џон Хопкинс Данијел Сервер сматра да ће главни циљ председника Србије Александра Вучића током разговора у Вашингтону бити да успостави боље, директне односе са новом администрацијом.

– Верујем да ће Вучић тражити и подршку амбицијама Србије за чланство у ЕУ – рекао је Сервер за Тањуг уочи Вучићевих разговора у Вашингтону, почев од сусрета са потпредседником Мајком Пансом, али и саговорницима у Конгресу.

Према његовим речима, Вучић у Вашингтону може да тражи посебан третман за Србију, али указује да је Србија већ имала такав третман када је постала земља кандидат за чланство.

– Будући специјални третман ће више зависити од Еврољана, него од САД, али САД су вољне да подрже разумне предлоге за убрзање чланства у ЕУ, не само за Србију већ и за друге земље – додаје Сервер.

Вашингтон не одустаје од подршке независности Косова

– На крају, међутим, сви у Вашингтону, Бриселу и на Балкану, изузев Србије, разумеју да ће Београд морати, у овој или оној форми, да прихвати незавиност Косова пре уласка у ЕУ – тврди Сервер.

– Што дуже буде чекала да то уради то Србија мање може очекивати посебан третман – сматра Сервер.

Према његовом мишљењу, Србија може да очекује пуну подршку САД када је реч о заштити српске мањине на Косову.

Међутим, истовремено, додао је, САД неће одустати од подршке независности Косова.

– Американци желе да Приштина уложи максимум напора, како би војска Косова била формирана без активног противљења из Београда или косовских Срба, али ће Вашингтон на крају подржати – оцењује он.

Такође, ако Рамуш Харадинај постане премијер, Америка очекује од Србије да прихвати такав исход, додаје Сервер.

Он очекује да ће се се бриселски дијалог наставити на председничком нивоу и указује да не зна када ће врата ЕУ бити поново отворена за нове чланице, али сматра да је најбоље бити припремљен када тај тренутак дође.

Трампу не сметају пријатељски односи са Русијом

Кад је реч о српско-руским односима, који су, по многима, спорни с гледишта САД, Сервер оцењује да „Трампова администрација свакако разуме оне који желе да имају добре односе са Русијом, што је нешто чему тежи и он сам“.

– Али, то неће бити лако још дуго времена, јер Русија наставља да се меша у америчке и европске Он је навео да за то постоје и други разлози, попут „анексије Крима, подшке онима који су упали у македонски парламент, пропаганде преко медија као што су Спутњик и Раша тудеј и подршке неуспелом пучу у Црној Гори“.

Он такође сматра да Европска унија у своје чланство не би примила оног ко на својој територији пружа гостопримство објекту попут руског хуманитарног центра у Нишу.

– Претпостављам да су моја размишљања националистичкија од многих у Србији: не бих желео такав руски објетакт на својој територији, а такође сумњам да би ЕУ примила за новог члана неког ко има такав објекат, осим уколико се понашање Москве драматично не промени. А, нема знакова да ће се то десити – каже Сервер.

Наводећи да не зна ништа о спекулацијама да САД отворе центар са ЕУ у Ужицу, попут руског у Нишу, он каже да би била грешка прихватити здраво за готово руску тврђу да је центар у Нишу само хуманитарне природе.

– То је логистички центар који очигледно има двојну намену, као и суседни Бондстил – каже он.

Амерички аналитичар верује и да ће председник Србије понудити саговорницима у Вашингтону „максималну сарадњу у оквиру борбе против исламских екстремиста“.

Он такође оцењује да ће Вуцичх током посете САД тражити нова америчка улгања, али скреће пажњу да „америчка влада има мало везе да страним улагањима њених компанија“.

 

 • Vera Markovich-Prokich

  баци већ једном кашику лешино хазарска, и крени, са сорошем под руку, у госте рокфелеру и холбруку.. марш у рупу са осталим „филантропима“.

 • ЏЕРОНИМО

  Da su ovi iz Trampove administracije pametni, pa da picoustog šiptarskog kopiljana uopšte ne primaju.
  Zar nije specijalno išao na pokonjenje Klintonovima da ih podrži. Pa im još munuo u džep 2 miliona evra otetih od srpske sirotinje.

  • Aljeka

   Јесте господине али они нису злопамтила. Велике су то равуље господине, пјбали и се за пробушен долар господине а ја им ипак дајем много више, албанску престоницу усред Београда господине.

  • Vera Markovich-Prokich

   мунуо је трампу још више, зато га онај и прима

 • 50 pera

  Zašto ovaj pametnjaković uvija, zašto ne kaže otvoreno da je za Ameriku najbolje da nema Rusije a ni Srbije.Onda bi Amerika bila najzadovoljnija.

  • VELIKI HRVOSER

   Ama to je kaubojski „znanstvenik“ koji kao takav ima i zadatak da promovise pred „pametnom“populacijom kaubojskih intelektualaca mainstream politiku. Obican jevrejski dupeglavac, lizac anglosaksonskih znojavih muda.

 • Radnik

  Nas ne zanima politika i demagogija vec od SAD ocekujemo nova radna mesta i investicije da pomognu nasoj privredi i zaposle nase ljude.

  • Ћирко

   А, то вас занима? Е па, добићете балаву к.рчину да се играте!

  • Нада

   Па било је тих „улагања“ из САД! Например, улагање у Смедеревску жељезару, где је „U.S. Steel“ претопио наше тенкове, а затим напустио Жељезару и оставио дуг од 700 милиона. И 1999. су „уложили“ овде на хиљаде тона бомби зар не? Мало ли је?

  • Aljeka

   Тако је господине радниче, сендвич вам кличе

 • Деда

  Да не ширимо много причу… Погледајте лобању и анатомију дотичног. Све је јасно. Једино није јасно докле ћемо трпети противприродну блуд, распродају, издају, пропадање и окупацију бриселских и вашингонских пацова, дегенерика и сатрапа у лику вољеног, свезнајућег, непогрешивог, премудрог, помахниталог и полуделог српског Краља Ибија, суманутог Драмосера и његову циркуску трупу састављену од кловнова, паразита, незналица, послушника и нерадника, битанги, пробисвета и протува ?

  • VELIKI HRVOSER

   Jevrej degenerik