Прочитај ми чланак

ДОСТА ЈЕ БИЛО: Отворени смо за договор опозиције, али Јеремић и Јанковић калкулишу

0

Ако и када други буду направили своје колоне, истакли принципе, програм и људе, ми смо спремни за разговор о наступу на београдским изборима, каже у интервјуу за “Блиц” Саша Радуловић.

Лидер ДЈБ истиче да је тај покрет своју колону направио јер времена за губљење нема.

– Одлука београдског одбора ДЈБ је: отворени смо за озбиљан разговор, али нисмо више спремни да чекамо и слушамо неискрена, закулисна позиционирања без јасних принципа и програма. Разговори о заједничком наступу целе опозиције не постоје. Доста је било је покушао да их иницира. Релевантни политички актери још нису спремни за разговоре, а избори могу да буду расписани већ у септембру. ДЈБ је ушао у кампању за Београд. Истакли смо програм и принципе. Кренули у разговор са грађанима.

Зар не мислите да је превише искључиво да само поставите услове за сарадњу?

– За било какав озбиљан разговор о сарадњи за београдске или било које друге изборе релевантни политички актери би морали да истакну своје принципе, програм и људе. То је предуслов дијалога. ДЈБ је управо то и учинио: објавио свој програм у 20 тачака за Београд, објавио своје црвене линије и људе. И други би морали да ураде исто. Сарадња значи разговор и договор око заједничког пресека ставова оних који би да сарађују. Говорити о договору без овога је чисто политиканство, позиционирање за политичко преживљавање и није кредибилно. То грађани виде.

Ко ће носити листу ДЈБ на београдским изборима?

– Београдски одбор ДЈБ је одлучио да спроведе унутарстраначке изборе за првог на листи у септембру. Београдски избори нису избори за градоначелника. На тим изборима се бирају одборници у Скупштини града који ће онда бирати градоначелника. Први на листи ДЈБ ће уједно бити наш кандидат за градоначелника уколико се формира опозициона владајућа већина.

Јесте ли о градским изборима разговарали с Јеремићем, Шутановцем или с Јанковићем?

– Разговори о договору за Београд не постоје нити је, осим нашег, уопште било покушаја да се покрену. Јавност ово мора да зна. Ја сам покушао да их покренем. Иницирао сам два састанка са Сашом Јанковићем, последњи пут пре месец дана, и један састанак са Вуком Јеремићем. Они и даље калкулишу и још нису одлучили шта хоће. Од тада до данас, Саша Јанковић одбија тројни састанак. На последњем састанку је рекао да би он да направи једну колону са Тадићем и Шутановцем, да неће Зорана Живковића, а ми сви други да будемо у другој колони, шта год то значило. Рекао сам му да је то погрешно и да ДЈБ неће учествовати у таквим скаламеријама. Очигледно је и да он сам има проблем како то да саопшти јавности, па отеже и тражи простор. Као и за председничке изборе, рекао сам му да је сарадња Доста је било и Покрета слободних грађана оно што бирачи желе: нови људи и нова политика. Он гледа на други страну и то је наравно његово право. За разлику од председничких избора, ДЈБ није спреман да чека оваква позиционирања и није спреман да на себе преузме терет некога ко води рачуна о друштвеном интересу победе на изборима против СНС-а. За то ћутање и преузимање терета смо и платили политичку цену. То нам се више неће поновити. Главни одбор ДЈБ је одлучио да о свим наредним иницијативама било кога обавештава јавност. Ако и када Јанковић одлучи да жели разговоре, ми смо спремни за те разговоре. Наша врата су отворена. Али их више нећемо иницирати. Време је да сви стану иза својих калкулација и одлука и јавно их саопште.

На председничким изборима сте имали нешто више од процента освојених гласова. Да ли се плашите да бисте могли да останете испод цензуса у Београду?

– На републичким изборима 2016. године ДЈБ је у Београду освојио преко 11 одсто. На председничким изборима наш циљ је био да подигнемо излазност и спречимо победу Вучића у првом кругу, а не да ја постанем председник. Наш кандидат за председника Мирослава Миленовић се и повукла из трке јер је ДЈБ одлучио да не трчи трку за председника, већ смо покушали да подигнемо излазност. Покушали смо да анимирамо што више бирача да изађе и гласа. Због тога смо подржали и Белог јер је циљ био повећање излазности. Наша кампања се звала “Гласај против Вучића”. Наша порука је била: “Гласај за оног опозиционог кандидата ко ти је најближи. Не мораш да гласаш за нас. Само изађи и гласај”. Нажалост, погрешна стратегија два кандидата је доживела потпун фијаско и цела опозиција сада сноси последице. Иако сам обојици кандидата још у децембру рекао да уколико се не договоримо и будемо имали једног кандидата, Вучић побеђује у првом кругу. И њима је то било јасно, али им је очигледно било важније позиционирање њихових будућих политичких организација од победе на изборима. Та иста стратегија се гура и данас за београдске изборе. Гласачи су се разочарали и дигли руке. Задатак је да их вратимо и улијемо им нову наду.

О Курти и Мурти

Зашто опозиција не може да нађе заједнички језик?

– На недавним протестима у Београду појавио се транспарент “Да ови оду, а да се они не врате”. Да Курту замени Мурта и спасавање Мурте од нестајања не сме да буде циљ, а нажалост јесте за многе који се зову опозиција, због СНС-ове квазиопозиције и за шуму лидера који су са нама деценијама и не могу више самостално на изборе. Циљ би морао бити промена целог система, не континуитет с њим. Нажалост, 5. октобар није успео у томе. Зато морамо поново и да не правимо исте грешке.