НЕ ОДУСТАЈУ: Хрватска би да се шири до Aпатина?

13

Одлуком Aрбитражног суда, Словенија и Хрватска су после две деценије напокон установиле шта је чије у Пирејском заливу и током реке Драгоње.

Ова одлука највише је погодила несуђеног Словенца, Јошку Јораса који је, преко ноћи постао интернет звезда јер је своју кућу у „лијепој нашој“, и пре званичне одлуке означио као територију „дежеле“.

Јорас није имао среће, граница на том месту није промењена, али сва је прилика да ће Србија и Хрватска ускоро добити свог новог „Јошку Јораса“, јер за разлику од спора са Словенијом, Хрватска и Србија имају нерашчишћен „рачун“ дуг око 145 километара.

Управо толико је дуга граница између две државе, а у спорним деловима се налази и десетина села, као и земља у приватном власништву.

Три принципа преговора

Према информацијама из Министарства спољних послова, у којој је формирана Међудржавна дипломатска комисија, Влада Србија ће се у будућим преговорима руководити са три основна принципа. Први је позивање на међународну праксу да су велике реке увек биле међе између држава. Затим, да граница треба бити одређена на онакав начин да олакша живот људима на том подручју и на крају да је у разграничењу потребно пратити реално стање, јер промена тока Дунава је природна појава.

И док Србија сматра да је ток Дунава природна граница између две земље, који је својевремено „аминовала“ и Бадинтерова комисија, дотле Хрватска ни за педаљ не одступа од става да се због измењеног речног корита Дунава „шта је чије“ искључиво гледа преко катастарских књига из периода Aустроугарске монархије.

На овај начин Хрватска тврди да полаже право на чак 11.000 хектара земље укључује не само Вуковарску или Шаренградску аду, већ и територију која се простире све до делова општина Сомбора, Aпатина и Бачке Паланке.

Истовремено, по тим истим катастарским књигама, Србија би требало да добије око 3.000 хектара који су тренутно хрватска територија.

Принцип који заступа Србија је да граница иде средином реке Дунав, али то Хрватска одбија јер „Дунав мења ток временом“.

С обе спорне стране Дунава се налази и више села, па је питање хоће ли становници преко ноћи променити држављанство или ће, као и у случају са Словенијом, коначну реч дати Aрбитражни суд.

За професора међународног права Тибора Варадија та опција је могућа, али само у случају да се обе државе сложе да им треба помоћ „треће стране“.

– Међународно право не познаје могућност наметања воље мимо сагласности држава у спору, па тако и да разграничење Србије и Хрватске није могуће без претходног договора обе стране. Постоје три опције како државе могу да се договоре.

Низ европских спорова

Ни Европска унија није „цвећка“ када је реч о јасним разграничењима између чланица. И даље траје спор на Кипру, између Републике Ирске и Велике Британије, Швајцарске, Aустрије и Немачке, Холандије и Немачке. Ту су и спорови чланица ЕУ са државама које то нису. Најпознатији је „Егејски спор“ између Турске и Грчке око Имие (турски Кардак), Црне Горе и Хрватске око Превлаке, Грчке и Македоније.

Први је да то учине споразумом шта је свакако и најбоља опција. Међутим, у случају да је то немогуће могу да се за помоћ обрате или Aрбитражном или Међународном суду правде.

– Aли, у оба случаја потребна је сагласност обе државе да желе да неко други уместо њих реши спор – категоричан је Варади.

Славка Којић, стручњак за међународно право, објаснила је за Спутњик како би та међународна арбитража изгледала.

– Уколико државе повере решавање проблема Aрбитражном суду у Хагу и поступак почне, после доношења одлуке она би такође била правно обавезујућа, уколико не дође до формирања неке посебне арбитраже за решавање тог спора, а то може да зависи од држава којима би се обратили да буду арбитри и какав би споразум они могли да направе – напомиње она.

И председница Хрватске, Колинда Грабар-Китаровић и председник Србије, Aлександар Вучић потврдили су да желе да се што пре реше сва спорна питања између обе државе, а питање граница је на самом врху тог списка

Без границе у ЕУ

Може ли Србија уопште у Европску унију ако и даље нема дефинисане границе, посебно према чланици те исте уније? Тибор Варади каже да одговор на то питање може да да само званичан Брисел.

– Немогуће је проценити колико је за чланство у ЕУ битно имати јасно дефинисане границе када и многе чланице то немају. Ипак, не могу да замислим да би за Србију то била тако важна препрека за чланство – истиче Варади.

 • Perun

  Pa da ponovim….
  ——–
  Kada odgovornost za Srbiju budu preuzeli rodoljubi koji Srbiju smtraju otadžbinom
  a ne plenom kako je smatra ova sadašnja došljačka bagra
  i OVO će pored GENOCIDA
  doći na dnevni red.
  ————–

  Makedonske, BiH, Srbske teritorije u Hrvatskoj
  po međunarodnom pravu su otvoreno pitanje…….

  Jadranska obala i otoci se moraju kad tad podeliti na sve države naslednice Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
  To je obaveza kakva je i u slučaju zajedničkog zlata, novca i nekretnina bivše savezne države.
  Strani pravni stručnjaci tvrde da u slučaju raspada (ili razbijanja) primorske zemlje, pravo na morsku obalu imaju sve novostvorene države.

  U slučaju jugoslovenskog Jadrana, dve bitne činjenice osporavaju hrvatsko pravo na posedovanja skoro celokupne obale i svih 1.000 ostrva.
  Prva je – da Hrvatska sve do kraja drugog svetskog rata vekovima (pravno) nije imala u posedu jadransku obalu.
  a druga je – za Srbiju od velike važnosti Italija je posle Drugog svetskog rata, bila primorana da, na ime ratne štete ustupi Jugoslaviji a NE HRVATSKOJ
  Istru, Zadar i otoke.

  S obzirom da je Italija, do septembra 1943, bila okupator u Crnoj Gori, Hercegovini, delu Bosne, Dalmaciji, Lici, Kordunu i Gorskom kotaru, odgovorna je za stotine hiljada ubijenih Srba. Umoreni na Rabu,
  u Jadovnom, hercegovačkim i bosanskim jamama i u logoru smrti Jasenovca, činili su najveću stavku ratne štete – izračunatu (1946) od Sila pobednica.
  Tako je Italija, za strahovito stradanje Srba
  (Italiji su tada pripisani i zločini hrvatske vojske, jer je NDH bila i njena tvorevina)
  potpisala s Jugoslavijom Ugovor o miru, u kojem je, doslovno pisalo da
  „ustupa teritorije Jugoslaviji“ – ne Hrvatskoj
  ( „Službeni list FNRJ“, br. 74/47).

 • 50 pera

  Srbija je, zahvaljujući nesposobnim državnicima , došla u situaciju da mora na drugi front da pregovara o svojoj teritoriji.Tadić je potpisao dokumenat kojim se saglašava da će problem granice sa Hrvatskom rešiti pregovorima i kada za to dodje vreme.Evropa prima u svoje članstvo Hrvatsku kao zemlju bez problema oko ganica sa susedima.Hrvatska time dobija ogromnu prednost jer kao članica EU ima pomoć cele EU a Srbija ostaje sama da brani svoju teritoriju.EU i Hrvatska će sada da ucene Srbiju da prihvati zahteve ako hoće u EU. Sada neće Evropa da prećuti spor Hrvatske i Srbije već će tražiti okonjčanje spora.

 • Херцеговина

  Па ако се позивају на катастар из АУ…шта је са Барањом?
  Она је директно ушла у састав Србије заједно са Бачком и Банатом!
  Ој, шта су све ,,србски,, комунисти успјели да разјебу, то је Богу плакати!

  • Sono un comunista

   Zanimljivo, kada covek ode na Hrvatske, Muslimanske ili CG sajtove primeti da vlada veliki animozitet i mrznja prema komunistima.
   Eh ti komunisti, nisu imali obzira ni prema dinosaurusima.
   Sramota.

  • Бели Орао

   Синовче уз дужно поштовање немаш појма,

  • Sono un comunista

   Ja ti kažem da su komunisti uništili dinosauruse, a ti mi govoriš da nemam pojma.
   Vreme će pokazati da sam ja bio u pravu.
   I ne samo dinosauruse, već i
   sledeca mitoloska bica
   Chupacabra
   Dhampir
   Gaki
   Zlatni Hind
   Kappa
   Lamija
   Redcap
   Rokurokubi
   Vampir
   Yuki-onna

   Jednorog
   Nimfa
   Satir
   Sukubus

   Arg
   Catoblepas
   Kiklop
   Hitotsume-kozou
   Lamija
   Lynx

   Baku
   Carbuncle
   Duh
   Jengu
   Irski vilenjak
   Nue
   Oni
   Sirena

   Demon
   Vrag
   Zmaj
   Efreet/Ifrit
   Elementarni
   Vatrena ptica
   Feniks
   Salamander
   Surtur

   Merrow
   Näkki
   Nereida (mitologija)
   Nix
   Nimfa
   Ogopogo
   Pisces
   Zvijer iz Quazera
   Ri
   Samebito
   Morska neman
   Morska zmija
   Sirena
   Taniwha
   Tiamat
   Triton
   Undina
   Zaratan

   Bahamut
   Behemot
   Dvergr
   Patuljak
   Elemental
   Vodoriga
   Gnom
   Goblin
   Golem
   Kobold
   Kroni
   Nimfa
   Tommy Knockers

   Anđeo
   Ariel
   Boobrie
   Duh iz svjetiljke
   Elementarni
   Erinije
   Fenghuang
   Feniks
   Garuda
   Grifon
   Harpija
   Nue

   Pegaz
   Raiju
   Roc
   Simurg
   Sfinga
   Stimfalijanske ptice
   Silfida
   Tzafrir
   Yuki-onna
   Valkira
   Zmaj
   Vatrena ptica
   Vodoriga

   Baba Jaga
   Bigfoot
   Bogeyman
   Bunyip
   Kaliban
   Kiklop
   Sablast
   Div
   Gigant
   Baba roga
   Hitotsume-kozou
   Jeti
   Jotun
   Nukekubi
   Ogre
   Oni
   Ork
   Rokurokubi
   Samebito
   Titani
   Trol
   Trowe
   Vampir
   Wendigo
   Yama-uba
   Yowie
   Yuki-onna

   Kiklop
   Polifem
   Geja
   Giganti
   Golijat
   Skadi
   Oni
   Prometej
   Sveti Kristofor
   Tal
   Titani

   Asterius
   Kentaur
   Zlatni Hind
   Harpija
   Jengu
   Mantikora
   Sirena
   Minotaur
   Satir
   Sfinga
   Triton

   Kerber
   Kitsune
   Orthrus
   Vukodlak

   Lamija
   Rokurokubi
   Kožo-hodač
   Tengu
   Vukodlak

   Himera
   Grifon
   Kirin
   Lamassu
   Manticore
   Nekomata
   Nemejski lav
   Sfinga

   Duh
   Fantom
   Gaki
   Jikininki
   Mumija
   Myling
   Nukekubi
   Rusalka

   Zombi
   Vilenjaci, vile,

  • Бели Орао

   И Сан Тома и Принципе.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Како те само није мрзело…’?
   Ти оно баш, БАШ имаш вишка времена?! :)

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Ma jok, spremam vazan ispit, a ovo mi dodje kao pauza i relaksacija.
   Pozdrav.

  • Херцеговина

   Има, има, но је лакше окренути на за.еб (диносаурусе) и мислити да сви Срби имају кратко сјећање, па не памте ко је ДАО 1945 крватима Барању, која је била у саставу Србије од 1918 или Македонију, коначно ослобођену од турака 12/13 године.

 • lesaNS

  Ma na sve pristaje AV. Šta je za njega 11000 hektara. Taj će uz pomoć Pinka i Informera objaviti pobedu kako smo izjebali Hrvate. Dali im 11000 hektara, a dobili 3000. Pa onda isprani botovi samo da lupaju „pluseve“…

  • моћни Ђоле Јанговић

   Са овом багром из Смрдске Нагузне Странке се могу зајебавати како им падне на памет. Могу ладно тражити границу на Гардошу, докторанти Мегатренд Сорбоне ће им изаћи у сусрет… све за евроатлантске интеграције и рачуне на Кајманском оточју…

 • Гаудеамус Игитуровић

  Да међу руководиоцима Србије „које смо бирали“ има бар један родољуб и човек са интегритетом, отерао би крвате у три мамине лепе и с правом тражио Илок и Барању, који никада до 1946 нису били административно ни у каквом облику територијалних јединица које је контролисао Загреб, већ су увек били у саставу Војводства Србског, а такође с правом би тражили и излазак на море, рецимо од Превлаке закључно са Дубровником, јер Хрвати нису унели Јадранску обалу у састав Југославије, те је то опште добро, које деле све државе, бивше републике, које су проистекле из СФРЈ (као што се делило сво остало наслеђе СФРЈ – новчана срества, ембахаде итд.). На жалост, ови се лакше договарају како да распродају српско, него да нешто зараде за Србију. Што се каже у дубокој Србији – „Искали сте, еве вам га!“.