Прочитај ми чланак

МОГУЋЕ САМО У КАТНИЋЕВОЈ ГЛАВИ: Руска служба ангажује оперативца ЦИА

0

Предсједница Специјалног вијећа Вишег суда у Подгорици, судија Сузана Мугоша, заказала је за 19. јул почетак суђења у процесу везаном за аферу такозваног „државног удара“, групи оптужених међу којима се налазе и два недоступна руска држављанина, као и двојица лидера Демократског фронта.

О афери која већ девет мјесеци свакодневно оптерећује црногорску збиљу, Спутњик је разговарао са новинаром ДАН-а Драженом Живковићем, који читав процес прати од почетка, тврди да он представља „удружени злочиначки подухват Мила Ђукановића и специјалног тужиоца Миливоја Катнића, а који је имао циљ безболан улазак Црне Горе у НАТО, очување власти ДПС-а и обрачун са најзначајнијим дијелом опозиције — Демократским фронтом“.

© AFP 2017/ ANDREY SMIRNOV

„За ових девет мјесеци, колико је прошло од спектакуларног хапшења керамичара, музичара, тесара и зидара, који је по Ђукановићевој и Катнићевој верзији требало да изазову преврат, нагледали смо се и наслушали разних нелогичности, којима је власт, преко режимских медија, покушала да ’државни удар‘ представи као напад на државу и њене институције. Измишљено оружје, скривање идентитета свједока-сарадника, достављање лажних информација суду и прихватање монтиране оптужнице — крунски су доказ да се овдје ради о политичком процесу, по мјери једног човјека, у којем је пресуда написана и прије него што је суђење почело“, сматра Живковић.

Према његовом виђењу, када се погледа шта је све пратило феномен „државни удар“, и с којим доказима је тужилац Катнић кренуо у обрачун, постаје јасно да су „у све прсте умијешале криминалне структуре из АНБ-а и полиције“.

„Главни човјек на коме почива читава прича је Саша Синђелић, доушник црногорске полиције и стари познаник мајора Миливоја Катнића још са почетка овог вијека. То је човјек који је осуђен у Хрватској на 21 годину робије због свирепог и подмуклог убиства и крађе. Његову ’импресивну‘ биографију знао је Миливоје Катнић, који је баш тада, у Војном суду у Подгорици и упознао Синђелића, као судија који је поступао у предмету против убице из Хрватске. Знајући да се ради о особи која има озбиљне здравствене проблеме, као и потјерницу Хрватске, криминалне структуре АНБ-а су, уз помоћ Катнића, Синђелићу и намијенили главну улогу у ’државном удару‘“, објашњава наш саговорник.

Како Живковић наглашава, специјални тужилац Катнић је такође мјесецима покушавао да сакрије и сам идентитет Синђелића, представљајући га у јавности као Александра а не — Сашу, не би ли јавност и суд обмануо у свом „прљавом науму“.

Што се тиче инсинуација о наводној умијешаности и бивших оперативаца ЦИА у покушај „државног удара“ током парламентарних избора у Црној Гори (а које је недавно истраживао и амерички Kонгрес), Живковић сматра да их није могуће озбиљније коментарисати.

„Ваљда је само у глави специјалног тужиоца Црне Горе Миливоја Катнића могуће да руска служба ангажује оперативце америчке ЦИА и израелске агенте да сви заједно направе завјеру у Црној Гори, коју ће управо Катнић спријечити. Ово не бих коментарисао, јер овакве тврдње код сваког озбиљног човјека, најблаже речено, изазивају подсмијех“, јасан је новинар ДАН-а.

Исто тако, према Живковићу, веома је спорна и теза да је оружје које је наводно требало да буде коришћено у овом преврату, спаљено по налогу специјалног тужиоца на дну неког „непостојећег језера“.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/analize/201707151111932678-katnic-sudjenje-drzavni-udar1/