КАД ПУТИН ДИРИГУЈЕ, Русија пева

88

Не можемо да упоредимо данашњу Русију са оном када се рушио комунизам и када је био Јељцин. Сада је на челу човек који чврстом руком, челичном и демократском води државу и Русија поново има моћ, рекао је у интервјуу за Спутњик диригент Србољуб Динић.

На челу симфонијског оркестра „Бољшој“, који је основан 2016. године у оквиру истоименог фестивала класичне музике у Дрвенграду, налази се светски признат диригент Србољуб Динић. Током петог фестивала руске класичне музике „Бољшој“, са Динићем смо разговарали о његовој интернационалној музичкој каријери, положају и ширењу српске културе, али и о односима великих сила у свету.

„Из године у годину програм фестивала је све озбиљнији. Много људи који свирају у оркестру су моје колеге са студија, и таква атмосфера између једне опуштене фестивалске и врло озбиљне, радне, изузетно ми прија и то ми некако дође и као одмор. А значај догађаја је изузетан, сматрам да нема много дешавања као што је ’Бољшој фестивал‘. Постоји та веза између Србије и Русије на више нивоа. Студирао сам у Београду и знам шта је та традиција што се руске музике тиче, што се тиче руске школе у свирању клавира, гудачких инструмената… Мислим да је јако важно да негујемо ту традицију јер руска музика је, поред немачке, наравно најзаступљенија у свету“, рекао је Динић за Спутњик и објаснио да већину оркестра „Бољшој“ сачињавају уметници из Београдске филхармоније.

„Комбинација искусних музичара и студената је изванредна прилика да ти млади људи могу нешто да науче, добију инспирацију за даљи рад, да имају после о чему да размишљају. Ретко када млади уметници добију овако изванредну шансу да наступају са неким као што су: Роман Симовић, Немања Радуловић, Нарекак Наразијан, изванредан челиста, а посебно у овом амбијенту који је импресиван и потпуно различит од једне концертне сале.“

Потичете из породице са дугом музичком традицијом. Који тренутак је био пресудан да наставите породичним стопама и определите се за звање диригента?

— Почео сам да свирам клавир врло рано, са пет година. У тинејџерском периоду сам играо рукомет, то ми је био хоби, а мој отац је желео да будем доктор, да студирам медицину и да се бавим спортом. Мама је била професор клавира 35 година у музичкој школи у Нишу, деда ми је био диригент, оснивач нишке Музичке школе, тако да сам већ са 15 година схватио да бих без рукомета можда могао, али без клавира и музичке школе никако. И то је било пресудно.

Колико је одрицања и труда било потребно да бисте дошли до места шефа-диригента и уметничког директора Оркестра Позоришта лепих уметности у Мексико Ситију?

— Пут је сада већ дуг. То траје преко 22 године. И било је изузетно тешко на почетку. Дођете из једне средине као што је Београд који је изванредан интернационални град, али што се уметности тиче није баш на првом месту у Европи, познавање језика, познавање репертоара, упознавање нових људи, све је то на почетку било врло болно. Међутим, када се човек навикне на то, онда је све супер. Кренуо сам из Базела, онда студирао дириговање у Немачкој, добио шансу да диригујем и тако је то кренуло ево сада до уметничког директора опере у Мексико Ситију и генералног директора опере у Брауншвајгу од ове сезоне, боље речено од 1. августа. Човек мора да жртвује много тога да би напредовао у каријери, иначе вас не зову, јер тржиште је огромно, поготово у Немачкој и онда морате стално да будете на нивоу. С друге стране, мени то одговара, навикао сам, имам високе захтеве од самог себе и других и то функционише, засад, одлично.

Дириговање сте студирали у класи Волфганга Отоа у Бону, а практично сте највећи део живота и провели радећи у Немачкој. Колико истински Немци чувају сећање на своје уметничке великане као што су Вагнер, Бах, Бетовен?

— Традиција је огромна. Да ли можете да замислите једну земљу која има преко 150 професионалних оркестара и 82 оперске куће?! Мислим да цела Европа нема то све заједно. Немци су изузетно поносни на то што имају и у класичној музици тако и у литератури као што су били Гете, Шлирер. Имао сам прилике да диригујем Бетовена пре десет дана у Мексику, и чак и Мексиканци имају једно огромно поштовање према немачкој музици и сматрам да би без немачке културе и немачке музике свет био много сиромашнији и немачка Влада, веровали или не, плаћа све те оркестре, 150 оркестара и 82 оперске куће! Немачка влада је та која подржава то. И сале су пуне, људи долазе на концерте, то се чује и сматрам да је њихов пример најбољи у свету.

Какво је стање у Србији?

— Код нас је ситуација ипак мало другачија. Сматрам да би све то морало да се модернизује много више да би водећи људи могли да комуницирају са медијима, да би људи могли да користе медије за рекламу јер ако постоје силне рекламе за ријалити-програме, ако постоје рекламе за народну музику, зашто не би била и таква популираизација класичне музике? Када би ви пуштали свакога дана Пету Бетовенову симфонију, људи би вероватно знали како она звучи, тако да сматрам да постоји много места и начина за популаризацију класичне музике и за то је Београдска филхармонија најбољи пример. Београдска филхармонија има одличан маркетинг, има добар ниво, долазе добри диригенти почевши од чувеног Зубина Мехте, тако да би све било могуће али потребно је бавити се још више класичном музиком.

Добили сте награду Министарства културе Републике Србије за ширење и промовисање српске културе у свету. Да ли је она довољно промовисана?

— Промовисана је на један прилично приватан начин. Ако видите наше уметнике који свирају у свету, почевши од Немање Радуловића који је један заиста изузетан уметник, много наших људи свира у најбољим оркестрима. Маја Абрамовић свира у Берлинској филхармонији, Милош Петровић свира у оркестру у Бамбергу, имате много, много наших уметника, али моје је скромно мишљење да је то све много више приватно и појединачно него што иза тога стоји једна стратегија и то би морало да се промени. Заслужили су ти млади људи. Сматрам да Србија има чиме да се поноси и да би могла још више да се посвети томе јер је невероватан избор талената који ми имамо.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/kultura/201707151111932314-putin-rusija-dirigent-dinic/

 • Frojd

  …pazi ovo, Putke demokrata…ahahaha…
  ….hahahaha…ahahaha….hahahaha…
  …umalo ne padoh sa stolice……

  • VELIKI HRVOSER

   …A ZAPAD JEDE GOVNA I GUBI TERITORIJE A NJIHOV MUSLIMANSKI IDIL GUBI KALIFAT
   HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAA
   FJORDE, USKORO SMO NA BALKANU

  • Frojd

   …ahahaha..
   …hahahaha…
   umalo ne padoh sa stolice..
   …ako ga puste, mora pita za ausvajs…
   …zatvorili ga k’i konzervu…riblju..ahaha…

  • VELIKI HRVOSER

   ŠTA SE PENIŠ MALI GURBETU FAKHRUDINE.

  • Frojd

   …i ti li stize da mi ga poduvas, ako, eve ova dva khretena vec kleche, a ti bi mogo malko jajaca da mi oblizes….ahahahaha…

  • VELIKI HRVOSER

   GURBETU HRVACKI, DOĐI MI U DVORIŠTE IMAM 10 PLASTIČNIH BOCA :-)

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Traži momentalno mikroskop.
   Njegov – Frojdov – je toliko mali, ma razumeš me………

  • VELIKI HRVOSER

   AL MU JE ŠUPAK GIGANTSKI, RAZVALJEN OD SVIH IMPERIJA KOJIMA SU SE GUZILI, OD ZAPADA PA I OD TURČIĆA, A ZADNJIH 100 I KUSUR GODINA I OD NAS SRBA :-)))
   ZATO NAS SAD MALO MRZE :-)))))))))))))))))))))))))))

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Sram te bilo.
   Nije naš Frojd šupak.
   Nekulturni jedan VELIKI
   On je analni otvor gluteusa.
   Brzo da mu se izivnes.

  • DIKI

   Ne, on boluje za lajkovima. Neka mu da jedan lajk za prosjake.

  • СТОП_ФАШИЗМУ
  • СТОП_ФАШИЗМУ
  • Frojd

   …sisarac, slobodno, samo vuci jache….manijache…

  • VELIKI HRVOSER

   PUSTINJSKI IDIOTU

  • DIKI

   Ili kratko, Puša. Ćirko mu bio kum.

  • Ћирко

   :))

  • VELIKI HRVOSER

   YEBO TE NOSOROG SVOJIM NOSOM PROBISVETE KOPAČKO-KONTEJNERSKI !

  • DIKI

   Vodi računa da u njemu ima i krvi balije. Nije čist, ni ovako a ni u glavi.

  • VELIKI HRVOSER

   POBEŽE…ČINI MI SE DA SE VREĐA NA MOJE KOMENTARE, A ZAŠTO ??? :-)))

  • DIKI

   Ma jok, tu je, nego ga izjebasmo, srušili mu koncepciju. Sada muči onaj poslednji pijani neuron, ama mu ne ide.

  • VELIKI HRVOSER

   ON IMA GANGLIJU, PAMETAN JE STRAŠNO KO I SVAKI PROEU/NATO JUNAK, JEDINO ŠTO SPORO MISLI I SLABO PAMTI :-)

  • DIKI

   On je samo pijana divanija. Moram Turcizme da bi i on polubalija nešto skonto. Odoh i ja, neka skiči sada sam.

  • Frojd

   …nemo’ begas, kosuljche stize, a to bi za tebe i bilo najbolje, tamo ces bar imati kome da plaches, o svojoj lopovskoj ‘kharijeri’…

  • VELIKI HRVOSER

   DE SI YEBALI TE MALI,RUŽNI BUŠMANI NA ČELU SA BAHRIJEM SMRDLJIVI KOPAČU PO KONTEJNERIMA, ŽELIŠ U EU DA BI IMAO VEĆE TRŽIŠTE KONTEJNERA NA RASPOLAGANJU, ZAR NE?

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Da pobeže, a bas je bio dobar grupnjak.
   Nista, pozdrav svima.

  • VELIKI HRVOSER

   NEMA NIŠTA BOLJE OD KARANJA HRVACKO-GURBETSKE SIROTINJE :-))

  • mare

   ти си бре нека изгубљено продата душа или изрод.

  • Frojd

   ….ne baljezgaj bre….rubljaska trolchino….

  • Ћирко

   Пустила те Људмила мало с ланца, а? Ајде,ајде, поиграј се малкачко, ал не претеривај!:))

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   A ko je Ljudmila.

  • Ћирко

   Људмила, од милоште Љуља, му је друга жена. Дошла из Украјине да се овде меда набере, па је Пуши запала. Схватила је шта је снашло па се одала пићу, Пуша се жалио да хоће и да га измлати.:)) Зато је такав!

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   hahahahhahahahahahha
   Placem, hahhahhhahahhh

  • DIKI

   Njega i treba da vošti, za drugoi nije. I veliš, Ljulja mu ga svako tolko ljuljne. Simpatiko, molto simpatiko.

  • Ћирко

   Ако јој не довуче шпиритус кући, претвара се у не тако љупко биће.:))

  • DIKI

   Skoro da mi ga žao. Sa naglaskom na skoro.

  • Frojd

   …kude si be kirko, abe poklekuso+, ‘di su oni ulupani kaplari…
   …’di je onaj prekodrinski khreten, ona olinjala mhamunchina, sto bolje zna od nas, sta je bolje za nas…..srbijance, kako nas zove…dzukac…
   ….rekni mu da bide musko, pa da se malko ja i on oprobamo u diskusije, a ne ko piskica…bezanija, tako je bezao i kada je branio srpstvo…dzole-vole-cipov…

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Frojde , šta ovo čujem od Ćirka o Ljudmili.
   Je li ovo tačno.
   Ja verujem samo tebi, molim potvrdu.

  • Frojd

   …abe sisarac, ‘el ja tebi da nacrtam….treca liga..
   …kad budes prvoligas, onda cu da te postujem, do tad..
   ….bori se za drugu ligu…a prva, ako te pustim…mora se boris….

  • DIKI

   Šta čemo sa tobom, ti si u ligi ometenih u razvoju? Igrač sa posebnim potrebama, tako se to veli. Š kategorija.

  • Frojd

   ….aaa dikice suplja, a ja taman htedoh da reknem ovom sisarcu ko je prva liga, kad ene tebe, tvoja liga ulupana kaplarchino i ne postoji, ti si lopina…ka’ce vrnas pare….

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Dakle Ćirko priča istinu.
   Maznuo si ribu Putinu.
   http://www.blic.rs/vesti/svet/udala-se-ljudmila-ovo-je-novi-muz-bivse-gospode-putin/0mw0q3h
   Lepo si ti govorio onomad da je seks koren svega.
   http://vukajlija.com/seks-je-koren-svega

  • DIKI

   Slikala se i Ljulja u seksi pozi. Da bi ovo kresnuo moraš biti pijan kao Frojd. A zamisli kakav je Frojd kada je Lulja non stop mortus?
   http://opusteno.rs/slike/2010/06/ruzne-zene-6320/moja-idealna-zena-2.html

  • Frojd

   …lopino ulupana, pare da vrnes, i sve sto si pokrao, tv, frizider, tepisi, masinu za ves, gorivo sto si krao, antene, sve dihabolchino, da ne dolaze chike, ima te hebu dok ne poludis…aj, sve da vrnes…pobeguljo…

  • DIKI

   AHAHAHAHAHA Dihabolchino, pushis cikino ispod pupkha kithicu. Težak jezik ovih ometenih u razvoju.

  • Frojd

   …abe suplja patkice, pa ti si be batke ciknuo skroz, sta se bre samaras sam…ooo ebo te olinjali mhamun, sace dodje i on da mu klechite i da dhuvate..
   …voles ti elenche da klechis, imas ti skolu za to, poruchnici najbolj znaju kak si im phusio i klecho….

  • VELIKI HRVOSER

   PUŠITELJU HALAPLJIVI, DA BOG DA TI BAHRI IZROKA 200 GRAMA SPERME U NJUPU GURBETSKU

  • DIKI

   Frojde, moram ti priopćiti tužnu istinu. Ti si Frojde idiot be konkurencije. Za vjeki vjekov.

  • VELIKI HRVOSER

   FJORD JE IZGUBLJEN SLUČAJ, GURBET KOJI SE UPISO U KATOLIKE PA GA SILOVALI SVEĆENICI PEDOFILI I OD TAD JE OVAKAV :-)))

  • DIKI

   Ne smeš tako, to se vako veli:
   Franjevci su mu ulivali znanje iz zadnje polusfere, u čajni kolutič svojim miloklizom. A Frojdu se svidelo.

  • Frojd

   …ma vazi be supljoglavi, mozda sam ja idiot, al’ nisam lopovchina i izdajnik-pobegulja…ebo vas kostunjavi, po nalogu dr Djindjica, i to vas hebe, nema vise nista za DZ, onda si sve krao…prvo pare da vrnes….jasno…

  • VELIKI HRVOSER

   TAPKAROŠU U MESTU, YEBO TE KONTEJNER U BULJU GURBETSKU HRVACKU

  • DIKI

   Glup si kao milokliz i pijan kao zver. Naravno, pokvarenost ti urođena.

  • Frojd

   ….znam vas bre kao sareno jajce, vi ste, ono sto je upropastili ovu zemlju, dhuvao si titi, pa slobi, i nema vise, a ti naviko na klechanje i dhuvanje, sad si ulupani pemzioner, i niko te ne hebe, osim, dzola-vola i kirka-poklekuse, a i niko te ne vole…ebe te depresija i proslost…i treba da te ebe kad si ghovedo ulupano…

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   ahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahaha

  • DIKI

   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……
   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……
   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……
   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……
   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……

  • Frojd

   …ne ,ne , supljoglava klepetuso, nije tebi uopste do smejanja, tebi je do plakanja, ovo je tvoja frustracija zato sto si ulupana pemzionerchina, i ovde stalno plaches, za svoju ‘karijeru’…lopovsku…

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Napisi da je ovo 18+ .
   Fuj , strassnoooooooooo.

  • DIKI

   Naljutiće se ulupana dhiabolchina Frodo, to je njegova prva ljubav. I poslednja. Mora da Frodo bega u sigurnu kuću, nema mu druge.

  • Ћирко

   А , бре, Дики, што ми то уради?! Отворио сам линк и обневидео од грозоте, ево жена потопила камилицу да ми испира очи и теши ме! А, таман сам се наместио, субота ноћ…знаш, ал после овог чисто сумњам.:))

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Ubi nas Diki, nema nista od seksa večeras.
   Ostaće traume od fotke.

  • DIKI

   Tek Frojda da vidiš i njegovu internet drugaricu…….Alien bega kada ih šacne.

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Hvala , dosta mi je za veceras. Nista vise ne gledam.

  • DIKI

   Pa Ljulja…. Zamisli kako je Puši?

  • Frojd

   …ovo ti je bonus, ne da se ‘boris’ s’mnom, nego s’ ove ulupane dihabolchine, ove suplje patkice, poklekuse, mhamunchine, sumske khretenchine, eee, kad ja procenim da si ih hebo do daske, ondak ides u drugu ligu…aj sad…

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Reci malo, reci glupo.
   Sigmund Frojd

  • DIKI

   Nema to veze sa Sigmundom, ovaj naš idiot nema veze s mozgom. Pijan kao zver, rečnik mu ne prelazi 50 reči. Osim ako tu brojiš njegovo ahahahahahahaha

  • Ћирко

   Не бих знао, то је између вас двојице. Ево, ја те нисам блокнуо, а и нећу! Ни тебе ни никог другог. Него, јел плаћа брат од тетке из Вл.Хана, или је утањио због годишњих одмора ?:)) Мислим, на каквој сте тренутно варијанти?

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   hahahahah
   Ćirko provalio Frojda u sitna crvena krvna zrnca.
   Najviše ga nervira Ćirko.
   Moram da obnovim zalihu kokica.

  • DIKI

   Ćirko ga je specijalizivao. Ali ni Frodu nije lako, kuca i u isto vreme grize sebi muda. Za to treba vežbe, kao Hudini.

  • Frojd

   …ahahaha…ulupana suplja klepetuso, ja sam vas doca, i terapije dobijate svaki dan, moracu da pojacham, ili, sareni kosuljchiki s’ pertlice otpozadi….

  • DIKI

   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……

  • Frojd

   ….cikota, cikota, crni kukavche…ciknuo si skroz, eve lajkic…
   ,,,da spremam ja kosuljche, ti si prvi po rasporedu….

  • DIKI

   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……

  • Frojd

   …nemo’ si pobego, kao sto imas obichaj, pakujem kosuljche, a onda pravac…ludara…

  • DIKI

   ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……

  • СТОП_ФАШИЗМУ

   Da li primecujes koliko te DIKI ismejava, crni Frojde.
   ahahhahahahhahhaha

  • DIKI

   Ovo bre zarazno. Doduše bednik samo to i razume. Uvrteo u praznu glavu da je Trol. A on je u stvari idiot.

  • Frojd

   …piskica obichna, pobegulja, dzukac…ne smeta ti kad nas naziva…srbijancima, dobro kirko…kuj be, kharadjordjev kevap..
   …aaa, nema nista od toga, pa zar ne vidis koga forsira…

  • DIKI

   piskica
   obichna
   nwe
   kharadjordjev
   U tako malo teksta toliko idiotizama. Za Ginisa.

  • Ћирко

   Мислиш комунисту?

  • Frojd

   …nije on komunista, on je sisarac….

  • DIKI

   Frojd je komunista…… kada je opasno, a onda ponovo crna uniforma.

  • Frojd

   …i nalog, da se prikljuchi vasoj grupi…….

  • Ћирко

   Још ниси скапирао да „група“ не постоји, него само људи који се узајамно поштују?

  • Frojd

   …kako god….a ti si bas naso s’ kim da se…’postujes’…

  • VELIKI HRVOSER

   MA ON JE ILI CIGAN ILI HRVAT ILI CIGANSKI HRVAT :-)
   UMISLIO SELJO DA PRIPADA ZAPADNOJ UNIJI :-))))))))))

  • DIKI

   Nema razlike.

  • VELIKI HRVOSER

   ISTA GENETIKA,MENTALITET A I LEPOTA I U GURBETA I U HRVATA, A O GLAVNOM ZANIMANJU I JEDNIH I DRUGIH NE TREBA NI PRIČATI, BERBA GVOŽĐA I PLASTIČNIH MASA GLAVNA JE DELATNOST I GURBETA I HRVATA