Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ У РУСКОМ ХУМАНИТАРНОМ ЦЕНТРУ У НИШУ: Чему дипломатски статус?

0

Представници Aмбасаде СAД посетили су Руски хуманитарни центар у Нишу, саопштено је из Aмбасаде СAД у Београду за Радио Слободна Европа.

„Представници Aмбасаде СAД су током посете били информисани о садашњим активностима центра и у тим активностима представници Aмбасаде СAД нису видели ништа што би указивало на потребу да Центар добије дипломатски статус“, наводи се у саопштењу достављеном РСЕ.

„Упорни захтеви за статус неповредивости особља и просторија Центра само изазивају сумњу у дугорочне намере везане за тај објекат“, додају они.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу саопштио је 13. јула да је помоћник војног аташеа Aмбасаде СAД у Србији Хајрум Гарвин разговарао са кодиректором центра Вјачеславом Власенком и службеницима који ту раде.

„На састанку је било речи о значајном доприносу Центра у спречавању и отклањању последица елементарних непогода у Србији и другим државама у региону, о пружању хитне хуманитарне помоћи, повећању ефикасности српског националног система реаговања на ванредне ситуације“, наводи се у саопштењу и додаје да је посета америчког званичника доказ „апсолутне транспарентности рада“, нишког центра.

Додаје се и да је „саопштење које је Центар издао након посете није усаглашено са Aмбасадом СAД, и не одражава ставове СAД“.

РСЕ подсећа на недавну изјаву заменика помоћника државног секретара СAД Хојта Брајана Јиа да се СAД не противе томе да Русија помаже у хуманитарним кризама и ванредним ситуацијама, али су сумњичаве према Центру у Нишу.

Aмерички званичник је у том контексту рекао и да му није познато да је хуманитарним радницима на другим местима потребан дипломатски имунитет и да због упорних захтева Русије да њен Центар у Нишу добије такав статус сматра да Москва има друге намере с тим Центром.

Хојт Ји је тада рекао да је главно питање на које још није чуо добро објашњење зашто Русија жели да се њеном особљу Центра у Нишу додели дипломатски статус.