Прочитај ми чланак

ЗАШТО СРБИЈА ВЕЖБА са НAТО на руским границама?

0

Војска Србије учествује у мултинационалној војној вежби "Сабер Гвардиан 2017" држава чланица НAТО и партнера, која се паралелно изводи на полигонима у три суседне државе – Мађарској, Румунији и Бугарској.

Учешће Србије, која је у оквиру програма Партнерство за мир до сада са НAТО-ом учествовала у 23 војне вежбе и не би било толико изненађење да се актуелна вежба не одвија у близини границе Русије, дуж обале Црног мора, на шта Русија вероватно неће гледати благонаклоно.

Наредних десетак дана 40.000 учесника из 22 државе, махом чланица НAТО-а, учествује у војној вежби која се у извештајима Aлијансе води као највећа ове године. Традиционални организатор је Европска команда оружаних снага Сједињених Држава, која ће овог лета имати помоћ бугарске војске.

Логистички центри биће полигон у Новом Селу у Бугарској и авио-база „Михаил Когалницеану“ у Костанци у Румунији, на обали Црног мора, преко пута Крима.

Управо близина Русије и полуострва које се 2014. године присајединило Русији чине ову војну вежбу другачијом од осталих у којима је војно неутрална Србија учествовала у оквиру НAТО-овог програма Партнерство за мир или са појединим државама чланицама Aлијансе.

– Русија сигурно неће добро гледати на саму чињеницу да се вежбе изводе на њеним границама – каже за Радио Слободна Европа Јелица Курјак, некадашња амбасадорка Србије у Москви, мада је „Русија добро упозната са односом и обимом сарадње који Србија има са НAТО-ом“.

„Русија види да је Србија у окружењу НAТО-а“

Војни аналитичар Aлександар Радић оцењује да се, барем што се Србије тиче, не дешава ништа ново, и да би требало раздвојити политику од нечега што је, како каже, неминовност.

– Мислим да Русија јасно види мапу Балкана и да види да је Србија у окружењу НAТО-а. У том контексту треба раздвојити дневну политику од нечега што је историјска неминовност – не може Србија да игнорише тренутак у коме се налази и да ствара негативне односе са свим земљама из свог окружења – појашњава Радић.

– Русија, и поред блискости Србије и НAТО-а, организује и позива српске војнике на заједничке вежбе, а мислим да и са Запада стижу слични сигнали да докле год се Србија понаша као партнерска земља НAТО, изгледа да се не види превише драматичан проблем у сарадњи са Русијом када је реч о односима војска – војска. Политичари другачије мисле – оцењује војни аналитичар.