СМИСЛИЛИ СТРАТЕГИЈУ: Фијат се сели у Пољску

19

После више од две седмице штрајка, ситуација није ни близу решења, а руководство Фијата одбија преговоре док се не прекине штрајк.

Према сазнањима београдских медија, разлог за одбијање разговора руководства Фијата са штрајкачима крије се и у чињеници да крагујевачка производња може да се пребаци у Фијатову фабрику у Пољској.

Генерални штрајк око 2.000 производних радника у ФЦА траје од 27. јуна, са захтевима да се повећа износ бруто основице зараде са 38.000 на 50.000 динара.

Они траже и да се обави реорганизација у циљу растерећења у процесу рада, исплате бонуси као и накнада за превоз ван радног времена.

Данас су заоштрили протесте, јер од Владе нису добили гаранције да неће сносити последице због штрајка.

Фијат, према Блицу, има излазну стратегију:

„Пољаци су понудили изузетно повољне услове, укључујући и улагање од 100 милиона евра, како би се у њиховим погонима производио нови модел фијата. Управо то је и кључ опстанка крагујевачке фабрике, која без новог модела нема светлу будућност. Уговор Србије и Фијата истиче 2018. године и садашњи штрајк без компромиса може да буде окидач да се челници из Торина повуку из овог посла“, наводи „Блиц“ позивајући се на извор из Владе Србије.

Зато се, каже Блицов извор, и траже начини да се поново покрене производња и не угрози опстанак фабрике у Крагујевцу, „али и да се заштите радници који су у штрајку“.

„Очигледно је да руководство Фијата не жели да попусти, јер им имају излазну стратегију, коју им нуде Пољаци. Нама је зато у интересу да им не дамо повод да као разлог за одлазак нађу у штрајку и зато се воде изузетно тешки разговори. Мора да буде разумевање и од самих радника за целу ситуацију да Италијанима не би дали на тацни оправдање зашто не желе да наставе сарадњу са Србијом“.

 • Đukanović Dragan

  Što pre odu to bolje. Istini za volju da li bi ste kupili novi 500l ili neki nemački polovnjak za iste pare? Znam da 500 l ne bih kupio ni u ludilu, a ni tada.

 • Бобан за Царевину Србију

  Ви кад кренете да поведете и оне што су вас овде тетосали и филовали нашим парама.

  • Stevan-Vd

   Gde da ih povedu sa njima ??? Ma te izdajnike i lopove pravo na “ STARO SAJMIŠTE “ . Verujem da znaš šta se tamo dešavalo na tom stratištu. A Italijane koji posluju u Srbiji obavezati ugovorom da najniža plata može biti 600 Eura i svi plaćeni doprinosi. Ako im se ne sviđa , neka se vrate i dalje nastave rad u Italiji . Dosta je ROBOVANJA i zaduživanja kod stranih zelenaških banaka .

  • Vera Markovich-Prokich

   ова **вна нико није луд да води са собом

 • berislav

  Nacionalizovati te fabrike i Italijane poslati ih ravno tamo gde im je mesto. Tako je to kada Srbija posluje sa Italijanima kao najvećim evropskim Ciganima na ovom području….

  • Stevan-Vd

   Tri najveće ciganske države u Evropi , 1 . ITALIJA , 2 . ŠPANIJA , 3 . RUMUNIJA , bez matične zemlje INDIJE .