Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИ: Надлежни органи да почну да раде у интересу сопствених грађана

0

Српска радикална странка подржава штрајк запослених у компанији Фијат из Крагујевца и захтева од надлежних органа да коначно почну да раде у интересу сопствених грађана, а не у корист добро плаћених страних инвеститора. Запослени у Фијату не желе више да буду робље и најјефтинија радна снага у Европи, чиме се представници власти хвале још од 2000. године.

Уговор који је закључен са Фијатом се чува као највећа државна тајна и само због тог уговора Млађан Динкић је одавно морао бити у затвору. Уместо тога, Динкић је постао Вучићев саветник у пословима са Арапима. Александар Вучић и Ана Брнабић не могу да се правдају чињеницом да је уговор са Фијатом закључен у време режима Бориса Тадића, јер је обавеза сваке нове власти да провери шта су радили њихови претходници и да све штетне уговоре или иновира или тражи њихово поништавање.


 
Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ је пре две године медијима обелоданио уговор са Фијатом и показао да је то најштетнији уговор који је закључен са неким инвеститором. Овим уговором држава Србија је за Фијатов кредит од 500 милиона евра од Европске банке, дала гаранцију од 169,5 милиона евра. Уговором и подстицајним планом Фијат је добио по 10.000 евра за сваког запосленог, што је више од 35 милиона евра из републичког буџета. Фијат је добио и низ дргих погодности, попут оне да им се из буџета уплаћују доприноси који се плаћају за све запослене из бруто зарада и на терет послодавца. То су доприноси за пензијско и здравствено осигурање, допринос за незапослене, као и порез на зараде. и то за период од десет година. Тај период истиче и Фијат се полако пакује, на шта су српски радикали годинама указивали да ће се десити.
 
Уместо да се посвети овом уговору и да она разговара са италијанским партнером, Ана Брнабић критикује запослене што не прекину штрајк. Безобразно им поручује да су они одговорни за своја радна места, али и према грађанима Србије који су много уложили у италијанску фабрику. Ана Брнабић позива запослене у Крагујевцу да се не играју са будућношћу Србије, јер како је рекла, ако они не престану да штрајкују, влада неће моћи довести нове инвеститоре који знају да ће се сваки уговор моћи прекинути штрајком зато што радници траже боље услове. И још је оптужила запослене у Фијату да због њих Србија сваки дан губи на БДП-у. То је невероватна дрскост и покушај да се сопствена неодговорност и незнање пребаце на запослене који само желе да поврате достојанство које им је власт узела.
 
Експертски тим Српске радикалне странке одавно је утврдио да посао са Фијатом није ниакав велики извозни посао како се у јавности представља, већ је ово чист извоз Италије, у транзиту преко Србије. Оваквим уговором подрива се економска моћ земље, а то је једно од најтежих кривичних дела.
 
Радници имају право на штрајк и одлазак Фијата из Крагујевца није последица њиховог оправданог штрајка, већ катастрофалне економске политике која повлађује страним инвеститорима плаћајући им радна места, истичу радикали и наглашавају да је такву штетну политику започео Млађан Динкић и да је она и данас основ економске политике у Србији.
 
Српска радикална странка разуме муку која је крагујевачке раднике натерала на штрајк и било је крајње време да се стане на пут режиму чији се представници хвале у иностранству да их овде чека најјефтинија радна снага и који без икакве контроле средствима из републичког буџета купују радна места и то само зарад задовољавања дневнополитичких потреба.