Прочитај ми чланак

КРАГУЈЕВАЦ: Радници не одустају од штрајка, Фијат напушта Србију?

0

Радници крагујевачке фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија предали су данас градоначелнику Крагујевца писмо за председника Александра Вучића са позивом да се укључи у преговоре.

После више од две седмице штрајка, ситуација није ни близу решења, а руководство Фијата одбија преговоре док се не прекине штрајк.

Према сазнањима Блица, разлог за одбијање разговора руководства Фијата са штрајкачима крије се и у чињеници да крагујевачка производња може да се пребаци у Фијатову фабрику у Пољској.

Генерални штрајк око 2.000 производних радника у ФЦА траје од 27. јуна, са захтевима да се повећа износ бруто основице зараде са 38.000 на 50.000 динара. Они траже и да се обави реорганизација у циљу растерећења у процесу рада, исплате бонуси као и накнада за превоз ван радног времена.

Данас су заоштрили протесте, јер од Владе нису добили гаранције да неће сносити последице због штрајка.

Фијат, с друге стране, има излазну стратегију, пише „Блиц“:

„Пољаци су понудили изузетно повољне услове, укључујући и улагање од 100 милиона евра, како би се у њиховим погонима производио нови модел фијата. Управо то је и кључ опстанка крагујевачке фабрике, која без новог модела нема светлу будућност. Уговор Србије и Фијата истиче 2018. године и садашњи штрајк без компромиса може да буде окидач да се челници из Торина повуку из овог посла“, наводи „Блиц“ позивајући се на извор из Владе Србије.

Зато се, каже извор тог листа, и траже начини да се поново покрене производња и не угрози опстанак фабрике у Крагујевцу, „али и да се заштите радници који су у штрајку“.

„Очигледно је да руководство Фијата не жели да попусти, јер им имају излазну стратегију, коју им нуде Пољаци. Нама је зато у интересу да им не дамо повод да као разлог за одлазак нађу у штрајку и зато се воде изузетно тешки разговори. Мора да буде разумевање и од самих радника за целу ситуацију да Италијанима не би дали на тацни оправдање зашто не желе да наставе сарадњу са Србијом“.