КРАГУЈЕВАЦ: Радници не одустају од штрајка, Фијат напушта Србију?

61

Радници крагујевачке фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија предали су данас градоначелнику Крагујевца писмо за председника Александра Вучића са позивом да се укључи у преговоре.

После више од две седмице штрајка, ситуација није ни близу решења, а руководство Фијата одбија преговоре док се не прекине штрајк.

Према сазнањима Блица, разлог за одбијање разговора руководства Фијата са штрајкачима крије се и у чињеници да крагујевачка производња може да се пребаци у Фијатову фабрику у Пољској.

Генерални штрајк око 2.000 производних радника у ФЦА траје од 27. јуна, са захтевима да се повећа износ бруто основице зараде са 38.000 на 50.000 динара. Они траже и да се обави реорганизација у циљу растерећења у процесу рада, исплате бонуси као и накнада за превоз ван радног времена.

Данас су заоштрили протесте, јер од Владе нису добили гаранције да неће сносити последице због штрајка.

Фијат, с друге стране, има излазну стратегију, пише „Блиц“:

„Пољаци су понудили изузетно повољне услове, укључујући и улагање од 100 милиона евра, како би се у њиховим погонима производио нови модел фијата. Управо то је и кључ опстанка крагујевачке фабрике, која без новог модела нема светлу будућност. Уговор Србије и Фијата истиче 2018. године и садашњи штрајк без компромиса може да буде окидач да се челници из Торина повуку из овог посла“, наводи „Блиц“ позивајући се на извор из Владе Србије.

Зато се, каже извор тог листа, и траже начини да се поново покрене производња и не угрози опстанак фабрике у Крагујевцу, „али и да се заштите радници који су у штрајку“.

„Очигледно је да руководство Фијата не жели да попусти, јер им имају излазну стратегију, коју им нуде Пољаци. Нама је зато у интересу да им не дамо повод да као разлог за одлазак нађу у штрајку и зато се воде изузетно тешки разговори. Мора да буде разумевање и од самих радника за целу ситуацију да Италијанима не би дали на тацни оправдање зашто не желе да наставе сарадњу са Србијом“.

 • 50 pera

  Tržište je bog i tu se ne može ništa.Ako su radnici nezamenjivi ostvariće svoj cilj, ako je FIJAT nezamenjiv ostvariće svoj cilj.Gladni stomaci moraju da budu briga države.Zapad je od Srpske privrede napravio ruinu, tako da je narod gladan.Radnici u Kragujevcu nemaju snage da pobede FIAT.Sindikalne vodje imaju ogromno moralnu (ali trebalo bi i materijalnu) odgovornost za loše posledice štraja. Šta da kažu na zahteve sindikalnih vodja iz Kragujevca radnici u drugim firmama u Srbiji, koji o njima mogu samo da sanjaju.Koju alternativu imaju radnici za neuspeh pritiska na FIAT. Vlada Srbije je mnogo više odgovorna nego što se misli. Ona je rob crnih stranica ugovora sa FIAT-tom.FIAT će obelodaniti ugovor kada mu to bude trebalo.

 • урбана герила

  Док год се уништава домаће, поготову село, пољопривреда, а балави се за индустријом, показатељ је да нема куд даље. Не знам какав идиот може очекивати успех у индустрији која је по сто година иза запада…

  • Бели Орао

   Имали смо добру индустрију. О војној и да не причам. Та Застава је истеривала по 300.000 разних возила. На Кеца се чекало. Неко није дозволио да се то даље развија. Замисли радиш од шест до два, а после мало и на њиву. Били смо пуни као брод. Онај ко каже да народ није радио је„ да не кажем шта. Сметали смо и разбили су нас.

  • урбана герила

   Ма да смо били своји, лако би уочили ко нам је пријатељ а ко не. Него трунуло се на живо, комунизам је као лепра. Свест је замрла, а шугославија је створена да нестане у пламену. Последице видимо и економски, и територијално и стањем свести… кад имаш народ свестан, родољубив и са циљем, онда није тешко стварати одговарајућу економску политику, сами би знали које су нам ђогућности, снаге и потребе, па би се мерили према потребама.

  • Бели Орао

   Све зе брзо завршава уз доброг хирурга.

  • SlavenMilanov

   Орле, контрадикторан си?
   Овде помињеш 300.000 аутомобила а изнад кажеш „ебо вас комунизам, тада

  • Бели Орао

   Па, кажем том лику, „је.о те комунизам, имао си све, а њашке по њему“. Гудалетина.
   Уствари он и не зна да није био комунизам, него социјализам, као прелаз ка комунизму. Напунили му главу о нечему, а нема појма, је.о га отац неписмени.
   Ми смо имали јаку државу на коју смо се посрали. Не жалим за СФРЈ-отом, али жалим за јаком државом Србијом коју смо у 20.веку предали на тањир.

  • SlavenMilanov

   Да. Југа је требала да буде полигон за експлоатацију српских победа које су јој претходиле. Али Срби (као и Руси) просто не знају да експлоатишу ништа и никога и као такви смо осуђени на све што нам се дешава.. Тито није био српске крви и то му је била највећа предност…
   А да жалим – жалим за бесплатним школством, здравством, радним временом од 07-15, редовном платом и смисленим годишњим одморима, нормалном атмосфером међ’ људима и сл. „ситницама“…

  • Бели Орао

   Мој тата радио од 06.00-14.00. ) Замисли сељаке у том смислу. Има још цео дан.
   Да. Један Шваба по нашој победи у Великом рату писао како смо народ у успону. Ипак после три дана је повукао речи. Каже, погрешио сам. Зашто? Због односа према непријатељу. Знаш да их нисмо ни дирнули….

  • SlavenMilanov

   Лебом их хранили и чинове у „новој“ администрацији им поделили? Непрегледан је амбис наше несреће..

  • моћни Ђоле Јанговић

   Некад га груне Рубинштајн, па мало врлуда, али врати се Ор’о, не секирај се..:)

  • mahavira

   Bravo za komentar,realno i iskreno.Stigla nas kletva; “ dabogda imo pa nemo“.
   Imam ti primedbu na zadnu recenicu; nije niko nas razbio,sami smo se razbili.

  • Бели Орао

   Постоји тзв. теорија завере. Давно сам чуо од једног другара како се скупи банда и разбије добру фирму. О томе су касније писане књиге. Не могу да се сетим лика који је писао о разбијању економија држава.

  • Бели Орао
  • mahavira

   Iskreno,lepse nam stoji gumenjak od mokasine,udobnije.

  • Бели Орао

   Мокасине су носили Индијанци. Ми смо имали свој кожни опанак-шиљкан, који је био само за у лепо. Гумењаци су се носили за време рада.

  • mahavira

   Aludiram na mokasinu italijansku-Fijata,smatram da nam lepse stoji opanak i gumenjak od mokasine,poljoprivreda umesto industrije teske.

  • Бели Орао

   Уф, уф, добро је. Ипак мора да знаш да је Север СУ радио електромоторе за Јапам, Прва Петолетка ТС делове за Боинг, Замало да узму Г-4 од нас и још много тога. Бато, били смо много јаки, али вас пумпају како ништа није ваљало. Дефинитивно, Србија је проблем и њој се не даје развој јер смо православни.

  • урбана герила

   Није проблем шта радити, ако знаш зашто и како. Србија је богата чим хоћеш, осим сопственим идејама. Колико смо били јаки као шугославија лоботомисана комунизмом, показале су последице логичног и темпираног распада. У праву си да нам не дају, као и да је пре 30- 40 година било боље него сада, још су постојали остаци нормалнијег односа међусобног и према свему. Али не треба превидети да је тај систем разбијао управо те односе и довршио посао на убијању националне и православне свести, етике и забрањивао да се мисли ван његових оквира. Ова беда, али и неспособност да се учини било шта смисленије је плод онаквог размишљања.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Какве православне свести и етике? О чему ти тртљаш непрестано леба ти?
   Где си ти видео и КАД ту свест и етику?
   Етика увлачења у гузицу вожду, газди, шерифу, маршалу, „Премијеру“ и „Прецеднику“, никад није изгубила на значају у овом православном народу.
   То што ти себи забрањујеш да мислиш, не значи да је неко забрањивао и народу. А ја ценим да живим дупло дуже од тебе па понешто и памтим.
   Као што се сад пола народа пријављује на биро рада код газда Вучића, тако се и онда пријављивао код маршала. И не сери више ту своју дверанску љотићевштину ако бога знаш! Чекај да ми мало маторији помремо, па ондак држи говоре…

  • SlavenMilanov

   Мораће да сачека да помремо и ми лечка млађи од вас..
   Мада, у каквом „благостању“ живимо од ’90.-их, није искљућено да ће ипак морати да сачека вашу одјаву..

  • урбана герила

   Стварно мислиш да би се упуштао са лоботомисаним комунцем у објашњавање шта је свест или етика?! Па то је управо оно што вама фали (поред мало пристојности)!

  • Бели Орао
 • SlavenMilanov

  Капитализам у пуном сјају – ако нећете ви да радите за минималац има ко хоће !
  Деоничари не смеју да трпе због жеље радника да својој деци купе још нешто поред сува ‘леба..
  Крв ли вам ‘ебем погану капиталистичку..

 • Неле

  Што год да урадите ФИАТ ће отићи из Србије.Измузао је што је наумио, ови наши који су правили уговор су се дебело омастили, а сада пребацују кривицу на раднике јер, ето ако наљуте ФИАТ-овце они ће можда и отићи а радници остати без посла.И једно и друго ће се засигурно догодити, ако не ускоро а оно бар до краја истека уговора.
  И које сте ви будале да зовете да вам помогне онај који вас је и увалио у невоље, једино што ће вам помоћи и учинити је да ће наредити овој новој ˈbərn ə ˈbich да вам обезбеди пелене чим распише, тј. намести тендер за набавку пелена.
  А сад, сви на посао!!!!!

  • Mile Tranzicija

   Pa nije bas sve tako. Sve se plasim da ce Poljski radnik da radi za 250 eura. Nema sanse!
   Najbolje sta moze da se desi Srbiji je da Fijat ode a da dodje neki od 30-tak Kineskih proizvodjaca automobila. Volvo su vec kupili, sto nebi i Srpski Fiat (Zastavu)? Imaju zelezaru u Smederevu, pogon za pocinkovanje relativno brzo i lako mogu da naprave u Srbiji. Koperanti koji su do sada radili za Fiat mogu da rade za Kineze.
   Pogledajte na netu kako izgledaju Kineski automobili.
   Uglavnom Tojotina i Mazdina tehnologija, a za njih nemoze da se kaze da su losi. Pozdrav.

  • Неле

   Поздрав. мислиш ли да би Кинези или Кореанци боље плаћали раднике и више поштовали ?????
   Сумњам, јер их као најпозванији за то прва не штити српска власт на челу са АВ.

  • Бели Орао

   Кинези би давали веће пелене тако да може и да се њаке у њих.

  • Mile Tranzicija

   Korejanci nebi, imamo primer Yure. Kinezi radnike u zelezari Smederevo za sada placaju dobro. Ovo sto kazem ima smisla u delu vecih Kineskih investicija u sklopu projekta „Put svile“. Inace, bilo koji Kutra da dodje sa zapada, VW, Opel ( skoro ga je kupio Pezo), Ford, nece radnike u Srbiji placati nista bolje od Italijana i mafijaske porodice Anjeli.

  • Бели Орао

   Мислиш плаше мечку с решето.

  • Бели Орао
  • Неле

   Доста боље од Томе, много боље од Ивице.Али ипак недовољно добро да бих без напора пратио а посебно учествовао у дискусији. Поздрав, пратићу колико могу.

  • Бели Орао

   Ма и ја му га дајем по Тарзанији, али ко хоће разумеће. Хвала .

 • Jogi Ber

  још да најуримо и ону погану јуру, и све пасије израбљиваче који обрћу доларе на нашој беди и несрећи….

  Србији не требају робовласнички инвеститори, треба нам УЛАГАЊЕ у ДОМАЋУ ИНДУСТРИЈУ !!!

  и сам радник је мотивисанији када зна да ради за државу, а не за неког тамо поганог западњака или још горе исламисту !!!

  • Бели Орао

   Тако је. Можемо да правимо Заставу 128, коју смо извозили у Египат у неограниченим количинама. Поново развити институт и само напред. Сер.м вам се на жабарског Фијата.

  • Jogi Ber

   браво!!!

   уместо што радимо за плате које ионако субвенционишемо са МИЛИЈАРДУ еура,

   зашто не би смо радили за себе и продавали СВЕ што произведемо на тржишту ЕАУ, земаља трећег света и Кине ????

  • dakula74

   Vratiti komunizam odmah!!!
   Najuriti Fijat da nam ne izrabljuju radnike , a kad Fijat ode radnike u njive, nek obradjuju zemlju!

  • Simerijanac
  • Бели Орао

   Знао сам да ћу да навучем неког еUропејца типа овај доле полуписмени, који мислу да се једе све што лети.

  • Бели Орао
  • dakula74

   Jos bolje Ficu 750, sa njom u proboj na trziste!

  • Бели Орао

   Ти се батице не разумеш у рачун.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ово си фино рекао, као да си на вињаку једно три дебела сата: …“ И ј…о вас комунизам. У том комунизму радници су добијали плате, а радили су исто као и сада…“ ..:)))
   Кад би сви, људи на свееету, баш као сва, деца на свеету, кад би сви….:)))

  • Бели Орао

   Ђоле не свирај него долази овде. Рат је.
   Сви овамо ко зна енглески.
   http://pamelageller.com/2017/07/150-christian-churches-plundered-destroyed-kosovo-muslims.html/#comment-3417752624

  • Alek Sutulov

   Неће имати чиме јер су машине фијатове а и 128 је лиценцни ауто. Лопови су све смислили да нам остане дупло голо кко год га окренули.

  • Бели Орао

   То је сада наше.:)
   Извињавамо се..,

  • Alek Sutulov

   Са тим „нашим“ смо могли и раније да се „сликујемо“ а сликаћемо ћемо се и у будуће, јер нико више неће ни евра да уложи у земљу као што је наша. Да марва која штрајкује има нешто у глави, дигла би устанак против ове и оних неколико Власти, које су раскрчмиле државу и продале народ у Бело Робље.

  • Бели Орао

   Слажем се за ово друго. У нас и нико не улаже, ми улажемо у банду која даје наше паре странцима да би они „инвестирали“. Ми само треба да се скомцентришемо, да гледамо себе и да не ј. никог. Возио сам брате мој новог Стојадина са 30 година. По томе би сада требао да возим новог Мерцедеса или је тај Стојадин тренбао да израсте из Института ЦЗКг у нешто лепо. Неко то није дао.

  • Бели Орао
  • Alek Sutulov

   Шта те интересује? Наслов је „150 хришћанских цркава опљачкали и уништили муслимани са Косова.

  • Бели Орао

   Тако је. Види. Ја сам већ нешто писао. Јавља се неки Перо,ујка. Идемо да их карамо, на фињака.

  • Бели Орао

   Да. Идемо да их карамо на фињака. Ја сам већ мало писао. Обрати пажњу на ујку Перу Ерцегованцерта.

  • Бели Орао

   Морам да идем, на једно три сата. Преузми.

  • Бели Орао

   Терај даље. Отишо сам. Само на фињака .

  • don_kihot

   Jesi upucen ti u ugovor koji je potpisan sa Fijatom?

  • моћни Ђоле Јанговић

   …“ puj pike moje je.“ :)))
   Ви’ш како ти то лепо знаш транзициони наш Лупига….:)

  • don_kihot

   Kad si vec izmigoljio idi zovi kaplara Dika da mi ponovi sve ono sto je nedavno govorio kad se narod u Fijatu digao za tojage. Reko ja njemu da ce radnici tim istim tojagama lupati sebe o glavu i da to sto rade nije nacin.
   Ali briga kapalara za glupi narod, njemu je Jozek dao peMziju da bi sad mogao naprdivati sa napacenim narodom. Cangrizavi sebicnjak!
   A ti ga dodjes kao produkt svjeze pojedenog pasulja.

  • Бели Орао