АРХЕОЛОЗИ: У Стоунхенџу нису извођени обреди посвећени Сунцу, него – Месецу

3

Пронашли 105 натписа направљених комадима кварца који се виде само на месечини.

Британски археолози саопштили су да су погрешне досадашње представе и претпоставке да је Стоунхенџ био светилиште посвећено Сунцу.

The Telegraph је објавио да су објавио да су дуготрајним истраживањима у Корнволу и Стоунхенџу на мегалитима открили натписе који се виде једино при месечевој светлости!

Професор Енди Џонс из Археолошке секције Корнвола поводом овог открића је рекао:

„Откриће до којег смо дошли упућује на закључак да је Стоунхенџ коришћен ноћу. Све више је, иначе, уметничких предмета из истог периода који се у правом смислу виде тек на месечини. Исти је случај и са Стоунхенџом“.

Према његовим речима, британски научници су досад пронашли 105 цртежа направљених помоћу кварца који добро рефлектује Месечеву светлост.

Поред Стоунхенџа су пронађени остаци великог броја „ритуалних предмета“ направљених од кварца, па археолози сада сматрају да је њихово уништавање било саставни део „лунарних обреда“ у Стоунхенџу.

„Сунчана теорија“ се држала све досад и због тога су познате пећине Брин-Кели-Ди (Велс) потпуно осветљене само једном у току године – 22. јуна, то јест- у дану летње равнодневнице.

Исти је случај и са конструкцијом мегалиста Ејвбери у грофовији Вилтшир.

 • maja

  Kakva je ovo besmislica? Pa kvarc dobro refletuje bilo koju svetlost, a ne samo sa meseca (kad ga ima).

 • урбана герила

  Одувек сам се дивио археолошким наклапањима о ископаним несталим културама. Вреди обратити пажњу како о неким цивилизацијама (нпр неолитским као код нас) не знају скоро ништа, нагађају и лутају по мраку кад је у питању свакодневни живот. Е, зато кад почну да објашњавају религију такве културе о којој не знају ни како је земљу обрађивала, ни да ли је била писмена, ту настају ,,теолошки трактати“ где у ситна цревца објашњавају духовни живот непознатих људи! Јако им је важно да објасне каква су духовна поимања света имали. Зашто?
  п.с. Сад ће много да се разочарају наши новокомпоновани пагани! Није сунце, но је мјесец! Написаће лако нове књиге са доказима које је крио Ватикан, то за њих није тајна ни по’ муке повезати топониме и наше ,,изворне речи“ него ваља сад ђељкати нове идоле, а то је пос’о.

 • DIKI

  Dušu dalo za Semira Osmanagića, hajvana koji je otkrio Bosanske piramide iz vremena faraona Murata III (1574 – 1595). To i nije Stounhendž već Stambol kapija i naravno da je posvećena Mesecu. Da bi Mujo imao gde konja potkivati. Ko li je luđi, ovi Briti ili Semir, ko li je veća divanija. Zadnja je dekika da se prizovu pameti i da ne budalesaqju okolo.