Прочитај ми чланак

ТЕОДОСИЋ: О НБA лиги, Грифину, Џордану, „орловима“, нападу на медаљу и Јокићу

0

Милош Теодосић је остварио дечачки сан! После 10 година наступа у Евролиги (играо за Олимпијакос и ЦСКA) одлучио је да се окуша у НБA лиги, где је потписао двогодишњи уговор са ЛA Клиперсима. Тео за Блицспорт преноси своје прве утиске из СAД.

– То је била моја велика жеља и остварио сам је по завршетку сезоне. Мислим да сам изабрао екипу која ми највише одговара, поготово због начина игре Клиперса, али и играча које имамо у екипи. Требаће ми времена да се уклопим, али надам се да ће период адаптације трајати кратко.

Фото: Н.С.

Који број сте изабрали у новом клубу?

– Наравно четворку, али нисам имао званичну промоцију, пошто један од играча игра Летњу НБA лигу у том дресу.

Да ли осећате притисак јер сте замена за Криса Пола?

– Нисам размишљао у том правцу, али не видим зашто бих осећао притисак. Вероватно ме сви гледају као његову замену, можда смо сличан тип играча у пик ен ролу и имамо неке друге сличности, али немам проблем с тим.

Конкуренти у новом клубу биће вам тренеров син (Остин Риверс) и бивши саиграч из Олимијакоса (Беверли)?

– Верујем да ћемо заједно проводити много времена на терену, а на њих двојицу не гледао као на конкуренцију. Драго ми је да имам такве саиграче на својој позицији, што ће олакшати поход на титулу.

Играћете са звездама тима Блејком Грифином и Деандреом Џорданом?

– Они су један од кључних разлога зашто сам потписао. Мислим да су најбољи високи тандем у НБA лиги, уз њих ће моја игра бити много лакша и радујем се сарадњи са њима. Надам се да ћу их усрећити асистецнцијама.

У Лос Aнђелесу су ваш дочекали Грифин и тренер Док Риверс?

– Доста се разликује када потписујете уговор са НБA клубом у односу на европски, јер ми је пре доласка неколико играча послало поруке подршке. Рекли су ми да им јавим шта год да ми треба и то ми је импоновало. Потом сам ишао на вечеру са Грифином, Риверсом и његовим помоћником. Нисам ни знао да ће Блејк доћи на вечеру, пријатно ме је изненадио. Он је сјајан момак, иако је направио доста тога у НБA, чврсто стоји на земљи. Једва чекам да сарађујем с њим.

У НБA ће вам се прикључити и Богдан Богдановић?

– Када ће и да ли Богдан да потпише уговор са Сакраментом питање је за њега.

Колонија Срба у НБA каравану је све већа и већа?

– НБA је мерило квалитета. Што већи број наших кошаркаша буде ишао тамо, то је боље за Србију и нашу игру у репрезентацији. У НБA лиги играју најквалитетнији кошаркаши, па је норално да наши најбољи одлазе “преко баре”.

Хоћете ли имати милости према Бјелици, Јокићу, Марјановићу, Богдановићу?

– Као што и они у свакој утакмици желе да ме победе, тако и ја хоћу да моја екипа тријумфује против њихових. Не верујем да ће ме штедети,а нећу ни ја њих. Наше велико пријатељство не важи на терену.

Може ли Србија до злата на Евробаскету?

– Не желим да причам о најсјајнијем одличју, требало би да нам циљ буде једна од медаља. Као и на претходним првенствима и Олимпијским играма, морамо да се фокусирамо на нашу игру и то је најбитније. Не можемо да бирамо ривала, због тога ћемо се максимално сконцентрисати да победимо на сваком мечу.

Ко је нашој селекцији највећа претња?

– У круг фаворита ставио бих пре свих Шпанију, као и Француску. Литванија има паклени састав, а на сваком великом такмичењу се појави екипа која изненади. Такође, и Грци су фаворити, па нам неће бити лако да дођемо до медаље.

Селектор Ђорђевић је опет у проблему – нема Николе Јокића. Како сте, као капитен доживели његов отказ?

– Немам шта да му замерим. Колико год да је млад, довољно је зрео да сам донесе одлуку. Верујем да је добро рамислио и требало би да поштујемо његову одлуку. Он је момак који ће наредних 10 година поредводити Србију и немам ништа против његовог отказа. Наравно да ће нам недостајати. Исти је случај био и са Марјановићем у Рију, али смо освојили медаљу.

Да ли са њим у тиму могли да направимо још бољи резултат на Олимпијским играма?

– Тешко, јако тешко. Кога нема, без њега се мора и може. О момцима који су се одазвали треба да се прича. Ко је отказао, нека ради оно због чега се није одазвао. Јокић је одлучио да се спреми за наредну сезону и ја га разумем.

“Нема смисла да губим од клинаца на свом кампу”

Милош Теодосић је на кампу добио све полазнике у избацивању.

– Замислите да сам дошао на свој камп и да сам изгубио, нема смисла – кроз осмех је рекао и додао: Следеће године на кампу ће бити још боља организација, пошто сада нисмо имали довољно времена. Надам се да ће следећег лета на Сребрном језеру бити готова кошаркашка хала и радимо да ово место изгледа лепше и боље. Људ из целе општине се труде да свима буде пријатно, што ме посебно радује.