Прочитај ми чланак

ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА И ДОСТА ЈЕ БИЛО предлажу мере против породичног насиља

0

Демократска странка, реагујући на други случај убиства испред центара за социјални рад, предлаже увођење бесплатне правне помоћи.

Предлажу и дефинисање „контролисаних услова“ у вези са виђањем деце.

 

У саопштењу достављеном медијима, ДС предлаже и успостављање посебне евиденције о ризичним случајевима, те усаглашавање и размену мера ризика које прате или би морале да прате и полиција и тужилаштво и суд и центри за социјални рад.

Истовремено, у отвореном писму министру за рад Зорану Ђорђевићу покрет Доста је било захтева да ресорно министарство грађанима, народним посланицима и надлежним одборима у Скупштини поднесе извештаје о раду свих центара за социјални рад на територији државе.

ДЈБ тражи и да се ревидирају сви случајеви у којима један од родитеља децу виђа у такозваним контролисаним условима у центру за социјални рад или на било којем другом месту.

Предлажу и хитну меру којом ће родитељ и деца која долазе на виђање у контролисаним условима бити под посебном пратњом пре, за време и након сусрета са родитељем којем је та мера изречена.

ДС у саопштењу замера полицији да недовољно озбиљно схвата породично насиље, а тужилаштву да поступке покреће тек у 25 одсто пријављених случајева породичног насиља, иако је Србија ратификовањем Истанбулске конвенције успоставила нулту толеранцију државе на такве случајеве.