Прочитај ми чланак

„ЖИВЕЛА СРБИЈА, да је вечна Црна Гора!“

0

Амбасада Црне Горе у Србији приредила је синоћ пријем поводом 13. јула, Дана државности Црне Горе, а амбасадор те земље Бранислав Мићуновић поручио је да су односи две земље данас без отворених питања, најбољи у савременој историји наших народа.

Ти односи, додао је, резултат су обострахин напора да одбацимо предрасуде и заменимо их уважавањем и заједничком искреном жељом за просперитет наших земаља. Како је рекао, данас би се јасно дало уочити, више него икада пре, било какав и било чији гест који би био уперен против оваквих наших односа које са поносом остављамо новим генерацијама.


– И зато пријатељској Србији и свим њеним грађанима упућујем најбоље жеље за сваки просперитет, а председнику државе Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и Влади Србије желим успех, а на путу ка успеху Србија ће у Црној Гори имати поузданог пријатеља за све теме које су нам заједничке – поручио је Мићуновић.

Он је истакао да се данас обележава један од највећих догађаја у црногорској историји, 13. јул 1941. године, када је један од најмањих европских народа подигао устанак у окупираној Европи. Мићуновић је навео да је управо на традицији антифашизма савремена Црна Гора утемељила складно, грађанско друштво, различитих идентитета и култура.

– Са великим задовољством истичем да велики слободарски празник Црне Горе славимо у слободарском Београду, у пријатељској Србији, која је кроз историју небројеним жртвама, као и Црна Гора, крчила пут до своје државности и слободе. Борба за слободу је и на Граховцу, на Вучјем долу, и на Церу и на Кајмакчалану – истакао је Мићуновић.

Он је додао да је ово вече посвећено и црногорксој дијаспори у Србији, па самим тим и у Војводини, у којој зајендо живи 28 националности, међу којима и Црногорци са својим језиком и културом.

– Живела Србија, да је вечна Црна Гора – поручио је Мићуновић на пријему на којем је свирао управо тамбурашки оркестар Радиотелевизије Војводине, а служила су се и црногорска и војвођанска вина.

Пријему у београдском хотелу „Хајат“ присуствовали су потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, министри Александар Антић и Зоран Ђорђевић, представници дипломатског кора, као и културног и јавног живота.