Прочитај ми чланак

ШОК – Новак без круне и првог места због повреде!

0

Новак Ђоковић био је принуђен да преда четвртфинални дуел Вимблдона Томашу Бердиху због повреде десне руке, при вођству Чеха – 7:6(2), 2:0:

Испоставило се да бол у истој руци у дуелу са Aдријаном Манарином није био безазлен, пошто се Новак мучио од самог старта сусрета.

Ипак, и у таквом стању, са болним гримасама на лицу, успео је да се избори за тај-брејк првог сета, али не и више од тога.

Чех је брзо стекао велику предност (4:1) коју је без већих проблема претворио у вођство, да би после његовог брејка на старту другог периода игре Србин одлучио да је најбоље да преда меч.

У међувремену, Сем Квери приредио је сензацију године елиминисавши актуиелног шампиона Ендија Марија, чиме је додатно отворио пут Новаку ка повратку на прво место.

Нажалост, због оваквог расплета ситуације, односно прве предаје Ђоковића на Гренд Слемовима после више од осам година, и пораза од Ендија Родика на Aустралиан Опену, на повратак на престо ћемо морати још, мало, да сачекамо.

Бердих ће за пласман у финале, своје друго на теренима ‘Олд Енгланд Цлуба’, играти против Роџера Федерера који је рутински савладао Милоша Раонића, док ће се у другом полуфиналу састати Марин Чилић и споменути Квери.

Ово је био тек трећи тријумф Томаша над Новаком, у њиховом 28. међусобном дуелу, али друга на Вимблдону, где га је савладао 2010. у полуфиналу.

Новак је, као и готово увек, одлучио да својим сервисима отвори дуел и ни овога пута није погрешио јер је веома сигурно стигао до свог првог гема – 1:0.

Томаш је потом био нешто мање убедљив, али је и он без већих проблема успео да се упише, да би онда помало намучио Ђоковића. Међутим, Србин је, за разлику од ривала, далеко више погађа први сервис, па је рутински стигао до преокрета и нове предности. Aли, само неколико минута касније уследио је нови одговор Бердиха – 2:2.

Обојица су тражила ритам на самом старту меча, а чини се да су га пронашли у петом, односно шестог гему. Иако је даље није било брејк шанси, уз нешто већи број грешака, било је евидетно да полако подижу ниво своје игре и да нас чека велика борба – 3:3.

Ни у наредна два гема се ништа драстично није променило, готово да и није било узбуђења, али је Новак забринуо све своје навијаче болном гримасом у паузи између поена, због хроничних проблема са раменом, ипак – одлучио је да не затражи помоћ лекара – 4:4.

Гримаса је и даље била присутна на Ђоковићевом лицу, али то га није спречило да обезбеди тај-брејк, односно да намучи Бердиха пре него што је и он учинио исто. Успео је да стигне од 0:40 до два ђуса, али не и шансе да раније заврши први сет, пошто је Томаш поново пронашао сервисе – 6:6.

Чех је боље ушао у тринаести гем јер је одмах направио мини-брејк, сјајним ритерном и дроп шотом, да би затим ушао у расправу са судијом, сматрајући да му припада поен, а не нови први сервис. Упркос томе, успева још једном одлично да одсервира и тако да потврди стечену предност (3:0).

Иако је успео да узме наредни поен, следећа два је изгубио, а затим и четврти, па Бердих после више од две године узима сет у мечу против Ђоковића – 6:7(2)!

Деловало је да је, као и у дуелу са Aдријаном Манарином, у питању раме, али је ипак по среди бол у лакту, због кога је српски играч затражио интервенцију лекара између два сета.