Прочитај ми чланак

ПАРОВИЋ за СРБИН.ИНФО Руско наоружање Србији када одустанемо од кокетирања са НАТО

0

„Проевропске партије тешко да могу до договора, спекулише се око савеза Двери-Јеремић, а недавно је формирана и мини патриотска колација Здрава Србија, ДСС, Нова Србија. Политичка сцена се и даље дели по линији за и против Вучића што је веома лоше, а катастрофа је то што управо тај принцип гурају у одређивају ко је ко на политичкој сцени потпуо занемарујући програме и идеологије, каже за Србин.инфо лидер Народног слободарског покрета, Мирослав Паровић у вези опозиције у Србији и додаје:

Зато се толико и залажем за формирање трећег политичког пола базираног на нормалном и рационалном приступу проблемима народа и државе.

Да ли сте размишљали о учешћу на предстојећим изборима у Београду и да ћете, уколико будете одлучили да учествујете, ићи са неким у коалицију.

Подразумева се да ми као регистрована политичка странка морамо учествовати на свим изборима. Ми смо већ започели кампању „Београд је Србија“ којом желимо да и београђанима, аи и целокупној јавности пошаљемо поруку о томе да је неопходно Београду вратити позицију истинског центра свих националних процеса. Недавно смо имали и скуп у препуној сали општине Нови Београд где смо ову платформу представили.

Што се тиче начина учешћа о томе ћемо одлуку донетикада буде било извесно расписивање ових избора.

Шта мислите о новој премијерки Ани Брнабић, а шта о новом министру војном Александру Вулину?

Ана Брнабић је део проблема и нинакоји начин неће решавати нагомилане политичке проблеме које Србија има. Она није политички ауторитет, а са друге стране није ни озбиљан техно менаџер. Мислим да је Александар Вучић са избором Ане Брнабић направио сличну грешку коју је својевремено направио Слободан Милошевић са избором Милана Панића на челу владе СРЈ. Тада је Милошевић мислио да Панић као Американац и бизнисимен може да направи слику СРЈ као капиталистичке земље и да ће та слика да помогне у међународној позицији. Све то се наравно није десило, чак напротив.

Што се Александра Вулина тиче, он свакако има већи политички ауторитет и анти НАТО политику већ 25 година, што симболички није лоше.

 

Недавно сте изјавили да је реално да дође до сукоба између земаља такозваног Запада. На основу чега сте то закључили? Коме одговара такав сукоб и тензије?

Пукотине на реалцији НАТО – Европа су све видљивије. Минхенски говор Ангеле Меркел о томе да Европа више нема поуздане пријатеље у САД и Британији је прва изјава те врсте још од смрти Шарла Де Гола што је било пре готово пола века. Политичка осовина Париз-Берлин-Москва сваким даном све болље функционише и будућност Европе, па самим тим и Србије ће бити повезана са на овај начин конципираним евроазијским савезом који ће потинсути атлантистички концепт.

Наравно, НАТО то неће гледати мирно и баш због тога Европу, а посебно Балкан чека деценија пуна искушења.

Последњих месеци је све заоштренија реторика на Балкану. Да ли очекујете и да на овом простору поново може да дође до сукоба?

НАТО користи шиптарску и црногорску мафију са једне, а политички утицај Хрватске са друге стране и то све са циљем дестабилизације региона и стављање целог Балкана под НАТО плашт. Ово раде како би потуно прекунули директне путеве змеђу Истока и Запада. Недавно је васкрснут и пројекат „три мора“ који управо представкја тај клин који покушава да поцепа осовину Париз Берлин Москва.

Србија је из тог разлога опет на удару НАТО-а и све више ћемо бити притиснути.

Када очекујете да Србија добије авионе и друго наоружање из Русије?

Оног тренутка када и дефинитивно будемо одустали од кокетирања са НАТО политиком. Мислим да ће то бити моменат када озбилније буде почело да се ради на стратегији европског одбрамбеног савеза у коме је Србији свакако место.

Шта бисте поручили онима који вас оптужују да директно и индиректно политички помажете Александру Вучићу?

Све више имам утисак да се добар део политичких лидера понаша по оној песми Бијелог дугмета: „шта би дао да си на мом месту, да те мрзе, а да ти се диве.“ Мржња коју они испољавају према Вучићу је пре свега повезана са тиме што му се диве и желе да буду „Вучић уместо Вучића“. Са друге стране, ја се не дивим Вучићу и стога га и не мрзим, већ реално сагледавам ситуацију и критикујем шта је за критику, а гледам да подржим оно што је од народног интереса.

Ко је највећа претња Србији на спољном, а ко на унутрашњем плану?

НАТО је наша највећа претња и на спољном и на унутрашњем плану.

Недавно сте засадили велики воћњак на очевини у селу Јаша Томић. С друге стране, поједини подаци показују да је у последњих 15 година из Србије отишло пар стотина хиљада људи. Како зауставити одлазак, нарочито младих људи из Србије?

На очевини сам за децу засадио орахе са идејом да их вежем за село и земљу како не би заборавили одакле потичу.

Економке миграције станоовништва се могу спречити само и искључиво кроз стварање перпскетиве у Србији. То значи да се морају увести правила једнака за све и могућност да се споственим трудом и радом нешто створи. То је могуће једино комбинацијом приступа одозго ка доле и одоздо ка горе, речју нови друштвени договор се мора постоћи. То нпр значи да хитно морамо трансформисати образовни систем како бисмо људе припремали за реално потребне послове. Такође, морамо сваки расположиви ресурс ставити у функцију развоја и тако рецимо 4 милина хектара обрадивих површина боље можемо користити ако производимо воће и поврће него ако производимо житарице.