Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: За разлику од Срба Немци на изборима гласају питајући новчаник

0

Вођа СПД Мартин Шулц (човек који нема високо образовање) свој рејтинг губи великом брзином. Између њега и Меркелове је 14 процената. Шулц је изгубио све локалне изборе, и има врло мале шансе за освајање канцеларске фотеље. Он је то, очигледно, разумео и сада се из све снаге труди да превуче на своју страну немачке бираче.

Шта се само за тако нешто неће урадити? Зна се да је неуспешни фудбалер и у блиској прошлости велики љубитељ добре капљице, али Мартин Шулц је и мајстор за провокативне изјаве. Он обожава либерализам и неолиберализам и за своје принципе се понекад бори до пене на устима.

Шулц је убеђен да Европа треба да се подмлади и да тако ојача. Природно је да под „подмлађивањем“ он сматра смену фрау Меркел, која више није тако млада, и то смену – сопственом персоном. Зато он, како би постигао свој циљ, не жали баш ништа и сматра да се Доналд Трамп, Владимир Путин и Тајип Ердоган понашају као „аутократски владари“.

Гласна и провокативна изјава…

Он сматра да Трампов економски протекционизам, руска суверена демократија и њено удаљавање од глобализације или ослањање Турске на сопствене снаге, све то представља смртни политички грех у очима бившег председника Европског парламента. Шулц одавно напада и Русију и Турску. Напади на САД и Трампа су се појавили одскора.

Али Немци су по својој природи и карактеру прагматични и најчешће гласају помоћу новчаника. Правог фаворита за њих представља партија која има најбољи економски програм. Док Шулц још увек позива у свој политички циркус (ја мислим на СПД) нове присталице и поштоваоце, Ангела Меркел је после миграционе кризе свој електорат већ успешно преоријентисала. Неки аналитичари чак сматрају да је она успешно искористила избеглице за учвршћивање сопствене власти.

За сада је Шулцу остала само једна шанса, обзиром да у његовом економском програму нема ничег новог што би бираче подстакло да изађу на гласање. То је покушај да постане симпатичан и да буде упоран у позивању да му се придруже обичних Немаца, све са децом и старима. Мора се довитљиво и на језику који ће сви разумети говорити да се у Немачкој живи лошије само зато што је у томе ометају САД, Русија и Турска.

Главне тезе Мартина Шулца су да је Америка крива што жели да „огули“ Немачку захтевом да се повећају давања за НАТО. Руси су увек криви због тога што су 9.маја 1945.године победили Немачку. А што се тиче Турака – па, Турака је баш много у Немачкој. Али – ја то тако, успут. СПД агитује полутоновима, па гласним фразама, ставом, мимиком, гестовима.

Очигледно је да Шулц по својој природи уопште није лош глумац. Кроз године рада у Европском парламенту он је много научио. Али најважније је – када је било потребно он је зналачки узимао диригентски штапић и почињао да диригује европским оркестром у коме су били не само најјачи професионалци, већ и почетници – аматери. Четрнаест процената између њега и Ангеле Меркел чине озбиљну бројку. Сада Мартин Шулц све чешће на лице навлачи маску, излази на улицу и на ТВ-екране и покушава да свима покаже: ја сам најенергичнији и најпаметнији. Гласајте за мене. Како се у Русији каже: гласај срцем – нећеш погрешити. Али се мени чини да срце Немаца све чешће удара у ритму срца Ангеле Меркел.