Прочитај ми чланак

ИЗРАЗЕ САУЧЕШЋА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ г. Иринеја Англиканској Цркви

0

Изразе саучешћа Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја Англиканској Цркви пренео надлежни Епископ Српске Цркве у Великој Британији Његово Преосвештенство г. Доситеј.

На позив Англиканске Цркве и Бискупа Чичестера др Мартина Ворнера, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј отпратио је 5. јула 2017. године Богу на истину душу незаборавног пријатеља православља и посебно Српске Цркве умировљеног Бискупа гибралтарског у Европи Џефрија Рауела (1943-2017), угледног научника и мисионара.

Бискуп Рауел је имао јурисдикцију над англиканским верницима на простору читаве Европе (2001-2013), а често је посећивао и православне епископе на овом простору где је Бискупу, по обичају, увек приређен посебно свечан дочек. Срдачна гостопримства која су исказана Бискупу од стране Српске Цркве, увек су била знак поштовања према братском односу и помоћи англиканских бискупа коју су пружили српском народу и Цркви у прошлости, а посебно током Првог светског рата када је у Енглеској уточиште нашао велики број наших људи, а међу њима и Свети владика Николај Велимировић.

Бискуп Рауел је сахрањен у историјској гробници англиканских бискупа знамените дијецезе у Чичестеру, на југу Енглеске. У опроштајном слову умировљени Надбискуп кентерберијски др Ровен Вилијамс је истакао Бискупову посвећеност духовној речи и науци, а нарочито православљу, зашта су му указана многобројна признања. Десетине књига и расправа посвећених историји и духовности православља, сведоци су његове интелектуалне величине која је достигнута и преко личних познанстава, нарочито са митрополитом Порфиријем и братством манастира Светих Архангела у Ковиљу.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

БОНУС ВИДЕО

Протојереј – ставрофор др Милош Весин, професор Богословског факултета у Либертвилу, САД, у емисији „Интервјуи”, у продукцији медијске куће „Центар”, причао о свецима и светим стварима у САД (00:21:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.