Прочитај ми чланак

СРБИН ЗАВОДИ РЕД на улицама све крвавијег Чикага!

0

Полицајци који раде дуже од 30 година кажу да никада није било оволико убистава, прича Владан Новаковић, полицајац у Чикагу где је криминал досегао епске размере…

Kрвави ватрени обрачуни већ годинама су свакодневица у америчком граду са највише Срба. Само током прошлог викенда, док је прослављан национални празник Дан независности, на улицама Чикага догодило се више од 100 пуцњава у којима је убијено 15 људи, а више рањено.

Незапамћено насиље толико је узело маха да је реаговао и председник САД Доналд Трамп, који је пре неколико дана одлучио да пошаље омању „федералну армију“ као појачање са чак 1.300 официра.

Српкиња која живи и ради у Чикагу каже да је цео град подељен и да се врло добро зна где не сме да се иде.

– Дешава се да страдају и недужни људи само зато што се нађу на погрешном месту, у погрешно време. Банде често пуцају насред улице, па је тако страдала и једна трудница. У неке квартове Чикага не бих отишла ни за живу главу – прича за „Блиц“ ова Српкиња, чије је име познато редакцији.

Озлоглашена четврт Саутсајд постала је проблем још осамдесетих година, када је већина становништва остала без посла након затварања челичана и фабрика. Од тада, крв се свакодневно пролива на улицама, а о локалним бандама снимљен је и документарац „Гангс оф Цхицаго Соутх Сиде“.

Дрога, проституција, оружје…

Највише убистава догоди се петком и суботом када просечно избије око тридесетак пуцњава, од којих две, три буду са смртним исходом.

– Све зависи и од температуре. Што је топлије, више има убистава и насиља, које је почело да се шири и у сам центар града, Златну миљу, где су најскупље радње, хотели и станови. Kриминал је можда исти као и у Србији, али је разлика у броју становника. У Чикагу живи 2,72 милиона људи – истиче Новаковић.

У Чикагу се догоди највише убистава у Америци, а само 21 одсто случајева буде решен.

– Kолеге ми кажу да ни седамдесетих година, када је криминал био на врхунцу, није било овако критично стање – објашњава Новаковић.

Скоро сва убиства дешавају се у деловима града који су под контролом Афроамериканаца и мексичких банди.

– Продају све врсте дрога које можете да замислите, па до ватреног оружја, проституција… Углавном се пуцњаве и убиства дешавају због територија које контролишу или које хоће да преотму од других банди, али и због међусобних освета. То су мале територије од један до три градска блока, а сваку контролише друга банда. Оне понекад склопе примирје и заједно раде, али то не траје дуго – прича Новаковић.

Лоши закони, велика незапосленост

Вртоглав пораст криминала приписује се највише променама закона о куповини и ношењу оружја. Доскора је Чикаго био једини град у САД где нико осим полиције није смео да поседује пиштоље.

– Недавно су промењени градски закони, који су везали руке полицији. Други велики фактор је незапосленост, нарочито младих, и то у целој Америци. И ако нађу посао, плате су мале, око 10 долара на сат, а ако продају пакетиће дроге на ћошку дневно могу да зараде између 4.000 и 10.000 долара – прича полицајац из Србије.

Kритичном стању су допринели и неповољни коментари прошлог председника Америке, који су довели до нетрпељивости према полицији.

Први странац у полицији

Србин Владан Новаковић започео је каријеру 1996. године и био је први који није био рођен у Америци, а постао је чикашки полицајац.

– Такође сам био први српски полицајац у Даласу. Желео сам једноставно да видим како они раде и функционишу. Тренутно радим у специјалној јединици и обожавам свој посао – испричао је Новаковић.