Прочитај ми чланак

САТИРАЊЕ СРБИЈЕ: Хиљаде отказа професорима, стварање јефтине и тупаве раднее снаге

0

Један од главних адута Aлександра Вучића при призивању страних шареноликих инвеститора је тај, да је Србија земља јефтине радне снаге.

Да тако и остане и да Србија остане земља необразованих, неписмених и да се створи још јефтинија, необразованија и самим тим послушнија робовска класа, постараће се министар просвете Младен Шарчевић.

Следећи визију свог, некад шефа, а сад врховног команданта, Шарчевић спрема  за запослене у просвети 1.200 отпремнина, у преводу 1200 отказа.

Шарчевић каже да сада предстоји да се уради листа технолошких вишкова, те да се види ко за отпремнине може да аплицира и да реализацију очекује на јесен, по усвајању Закона о систему образовања и васпитања.

ПОЈAЧAЊЕ

Повећање броја сарадника добиће администрација у Ректорату Универзитета у Београду и то са 105 на 114 запослених. Изузетак међу факултетима је Биолошки, који има право да повећа број са 205 на 225 радника на неодређено време.

Он је додао да је образовни систем “апсолутно нерационалан”, да се последењих 16 година Србија смањила за град величине Новог Сада, а број запослених у образовању је остао исти. Подсећамо министра да су његови на власти скоро трећину од тих 16 година у којима се Србија смањила  за један Нови Сад. 

За Унију синдиката просветних радника Србије  изјава ресорног министра Младена Шарчевића, представља најаву за отказе у просвети, Према проценама тог синдиката, угрожено је најмање неколико хиљада људи.

.”Овог момента, према Закону о раду, човек треба да потпише престанак радног односа и у року од три месеца да добије новац на свом рачуну. То неће урадити апсолутно нико, јер наравно нико није сигуран да ће кроз три месеца заиста тај новац и стићи на његов рачун или ће се можда нешто у међувремену променити, па новца неће бити. A да ли је 1.200 људи угрожено, сигурно је то много више“, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

И онда као доказ спремности за потпуно сатирање Србије и потребе режима за  масом  зомбираних поданика, читамо у Новостима да ће “факултети ће до краја године почети да отпуштају службенике, али и професоре, како би поступили по Одлуци владе о максималном броју запослених у јавном сектору, која је донета 20. јуна.

На Универзитету у Београду највише ће страдати Медицински факултет који треба да смањи број чак за 250 запослених!

Правни факултет мораће да се захвали на сарадњи 25 сарадника, а Учитељски да платну листу скрати за 27 имена радника на неодређено време.

Факултет ветеринарске медицине остаће без 33 сарадника, Филолошки без 48, а Шумарски без 32!

Већина државних факултета, према одлуци владе објављеној у “Службеном гласнику” 23. јуна, мораће да се одрекне дела запослених, а на Универзитету у Београду засад могу да буду спокојни Факултет организационих наука, Електротехнички, Стоматолошки, Факултет политичких наука, Факултет спорта и физичког васпитања, Грађевински факултет…

На универзитету кажу да би спровођење ове одлуке угрозило рад високошколских институција.

– Основни проблем је што наш факултет и с постојећим бројем запослених једва излази на крај са свим обавезама. Имамо укупно 8.000 активних студената и 195 запослених, који чине и наставно и ненаставно особље, а одлучено је да број морамо да смањимо на 170 – каже за „Новости“ проф. др Сима Aврамовић, декан Правног факултета у Београду.

– Са смањеним бројем наставника нећемо више испуњавати постојеће стандарде за акредитацију, а већ наредне године чека нас нови циклус акредитације.

Проф. Aврамовић најављује да ће на Ректорском колегијуму покренути ово питање, како би универзитет заузео јединствен став о заједничком проблему.

Највећа „сеча“ мораће да уследи на Медицинском факултету, који треба да се одрекне 250 од укупно 1.291 запосленог, колико их сада има. Иако је број њихових наставника веома велики, њихово постојање је, кажу, оправдано због специфичности наставе медицине, која се изводи на великом броју клиника и са великим бројем предмета.

– Још нисмо анализирали последице овакве одлуке, али ћемо се у наредном периоду посветити том питању. Требало би размотрити колико је овакав модел одређивања максималног броја запослених у високом образовању оправдан, због свих специфичности наставе – каже за, „Новости“, проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета.

„Сеча“ очекује и остале државне универзитете, па ће сарадника морати да се одрекну правни, економски, филолошки, уметнички и многи други факултети.

Одлуку режима да ће највећа “сеча” морати да уследи на Медицинском факултету, који треба да се одрекне 250 од укупно 1.291 запосленог, па самим тим угрози квалитет наставе, односно квалитет лекара који би сутра требало да  брину о здрављу овог народа, можемо само да протумачимо као одрађивање свог добро наплаћеног домаћег задатка, мржњу према својим грађанима, и труд режима  да их на свим пољима угрози, понизи, обесправи, застраши и на крају уништи.

БОНУС ВИДЕО

Политички аналитичари проф. др Душан Јањић (директор Форума за етничке односе) и проф. др. Слободан Антонић (професор Београдског универзитета на Филозофском факултету, на одељењу Социјалогија), у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о томе како ће Вучић да влада Србијом са председничког места (01:33:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.