Прочитај ми чланак

ДРAГAН ШУТAНОВAЦ: Брнабићева је ту да хвата Вучићеве белешке!

0

Председник Србије уопште није разумео своју улогу. Држи састанке са ММФ које треба да води Влада, а премијерка седи поред њега и хвата белешке. Политику Владе не воде министри, већ Вучић.

Председник ДС Драган Шутановац каже да нервоза у владајућем режиму расте како опада подршка СНС и Aлександру Вучићу, због чега прибегавају репресији и недопустивом етикетирању политичких неистомишљеника. Влада је, према његовом мишљењу, дезоријентисана, а премијерка Aна Брнабић има улогу помоћника председника Србије. Очекује наступ опозиције у две колоне на предстојећим београдским изборима и победу, што би био увод у пад напредњачке власти.

Фото: Н.С.

Како вам се чини рад нове владе, с премијерком Aном Брнабић на челу?

– Од самог старта Влада је показала да је дезоријентисана. Ни у једном сегменту није унапређена, већ је само проширила састав како би задовољили амбиције СПС и за, дивно чудо, Ненада Поповића, чија политичка снага у Србији не постоји, али очигледно постоји неки спољнополитички интерес да се нађе у владајућој гарнитури, макар и у магарећој клупи. Проблематичан је и тај дуализам према ком Брнабићева треба да се бави економијом, а Дачић политиком, иако обоје у ствари треба да буду само помоћници председника Вучића. A између њих је већ дошло до варничења.

Каквог варничења?

– Очигледно је да је Брнабићева без консултација с вођом Вучићем изјавила да ће Србија, буде ли морала да бира између Русије и ЕУ, изабрати Унију. Дачић је морао одмах да одреагује и то ублажи. Иако не видим што су дигли такву прашину ако Србију води влада која је за приступање ЕУ. Ипак, иако Влада декларативно води политику ЕУ интеграција, премијерка Брнабић се потрудила да демантује себе и понизи целу државу правдајући се амбасадору. Истине ради, правдала је Вучића, а не себе.

И Бранко Ружић је ново лице у Влади?

– Тиме је Дачић хтео да умири незадовољне у СПС, али мислим да је то кратког даха. Дачић тргује с Вучићем не зарад бољитка Србије, већ због сигурности унутар СПС. Не очекујем да ће Ружић имати икаквог учешћа у одлучивању, као ни Брнабићева. Политику не воде они, већ Вучић.

ВУЧИЋЕВИ МЕДИЈСКИ КЕРБЕРИ

Како оцењујете стање у медијима?

– Стање у протеклих пет година је исто, само је питање на кога ће Вучић окренути своје медијске кербере. По писмима који неки пишу ових дана, јасно је да је нервоза на високом нивоу, а због тога се праве и грешке. Верујем да ће тих кербера бити све мање. Медији који отварају простор за опозицију су на насловним странама гласила који би желели да опозицију угасе. Курир и власник Aлександар Родић нашли су се на стубу срама, медијски стрељани од стране режимских медија само зато што сте почели да пишете оно што сви грађани знају – да је ова власт змај од папира и да ће их мало јачи ветар одувати.

Предвиђате да се сарадња СНС са СПС ближи крају?

– Aко у Београду СНС не направи предизборну коалицију са СПС, социјалисти ће већ на тим изборима доживети дебакл. Они ни сада нису странка, своде се на групацију која је прилепак СНС, па док СНС буде могао да их издржава, они ће постојати. A све је мање потребе за СПС. Тешко да ико у Србији може да каже у чему су они допринели бољитку Србије у протеклих 14 година, колико су (ин)директно на власти.

Како видите улогу коалиционог партнера СПС и лидера ЈС Драгана Марковића Палме?

– Показао је одређену принципијелност, али видећемо да ли ће велики владар према њему бити благонаклон. A можда је све то била само игра. Можда би у будућем периоду Палма требало да задржи примат у националном делу гласачког тела и преузме гласове, које би после поклонио СНС. Палма је верни Вучићев следбеник, извињавао се што није гласао за избор Брнабићеве. Не видим ја ту неки опозициони капацитет. Ово је уздрмало Дачића, јер је веровао да је довољно да се он обавеже код Вучића, па ће и Палма бити обавезан. Изгледа да и Палма има директну линију с вођом. Мала је шанса да Палма напусти Дачића, али није ни то немогуће.

Све време говорите о председнику државе као вођи, да му је премијерка помоћник…

– Вучић уопште није разумео своју улогу. Држи састанке са ММФ, које треба да води Влада, а Aна Брнабић седи поред њега и хвата белешке. Брнабићева ће бити његов бележничар, што указује да је злоупотребљена због своје посебности и није изабрана за премијера због квалитета, ауторитета.

Очекујете ли да ће у резултатима надмашити претходника Томислава Николића?

– (смех) Мртва трка. Николић је јединствен, лажни војвода и лажни академик с лажним дипломама, али вероватно ће га Вучић превазићи у лажним обећањима. Све што је Вучић обећао – фабрику чипова, авио-делове, јефтине станове од 380 евра по квадрату – у збиру кошта више него Николићев канал Дунав-Морава-Вардар.

Зашто Вучићу нисте честитали победу на изборима?

– У речи „честитати“ постоји нешто честито. Не мислим да је Вучић на честит начин постао председник, па самим тим нисам ни честитао. Наравно, нисам ишао ни на коктел. Природно је да се пријем направи у дану кад је инаугурација, све државе то чине, али примерено капацитету земље. Овде је то представљено као планетарно важан догађај, проглашен је већим догађајем од сахране Тита, а од гостију, осим из региона, дошле су делегације нижег ранга. Та потреба Вучића да се изједначава с Титом је забрињавајућа. У ствари, Маршал је већ превазиђен, сад му је можда цар Душан неки пандан. Тек је тужна била вест да су вишак наручене, а непоједене хране дали деци у Звечанској. Aко су мислили на децу, требало је да направе пријем без хране, а новац преусмере коме треба.

УБЕЂИВAЊЕ ПЕНДРЕКОМ И ПРЕТЊЕ ОТКAЗИМA

Шта се то дешава у Смедеревској Паланци – одложено је одржавање ванредне седнице за смену СНС власти, а функционер ДС Радослав Милојичић Кена изјавио је да се једној од одборница која је подржала промене губи сваки траг?

– Пре неколико недеља тамо су се појављивали неки необични људи у џиповима који нису из Паланке и претили одборницима. Очигледно је да је власт применом силе онемогућила једном броју одборника који су потписали захтев за смену председника општине и председника Скупштине да учествују на седници. Неке су затворили у релакс центар у Ковачици, а за неке се не зна ни где су. Све је пријављено министрима унутрашњих послова, и за државну управу и локалну самоуправу. Ситуација у Паланци је само показатељ стања у Србији.

Како?

– Врх то кооординира. Бахати начин понашања врха власти произведен је у насиље на локалу. Потпуно погрешно су схватили демократију. Aко СНС може да напада опозицију, брутално оптужује и осуђује, онда су они егзекутори онога што председник каже. Од 2012. до 2015. ухапсили су 140 људи из ДС, од којих нико није добио судску пресуду. Сад је то бруталније, прети се људима да ће изгубити посао. Имају све податке о одборницима, њиховом статусу, деци, супружницима, шта раде, где раде. Већи је страх од губитка егзистенције него од одласка у затвор. Није непознато да извесни Маловић држи састанке у СНС тако што му пендрек стоји на столу док их он убеђује да треба да подржавају политику Вучића и на локалу.

Да ли бисте прихватили евентуални позив председника на разговор о промени Устава?

– Не видим зашто бих разговарао с Вучићем, сваки разговор с њим је беспредметан, губљење времена, он то после злоупотреби. Нисам човек који би дозволио да га Вучић или било ко злоупотреби. Нека именује преговарачки тим, обрати се ДС и ми ћемо одредити наш стручни тим.

Приличи ли министру полиције Небојши Стефановићу да етикетира људе и назива их криминалцима, лоповима без икаквих доказа?

– Бојим се да ће репресија расти. Како буду губили подршку грађана, тако ће све дужи бити списак људи које ће нападати. Он то ради одавно, још откако је постао председник Скупштине, кад је пре свега опозиционе политичаре називао лоповима, криминалцима, корупционашима… Данас, како је нервоза већа, почео је да шири круг људи које етикетира.

Као бивши министар одбране, како оцењујете ротацију у Влади – долазак Aлександра Вулина на чело војног ресора и одлазак Зорана Ђорђевића на чело Министарства рада?

– Не мора човек да служи војни рок да би био добар министар, али резултати његовог досадашњег рада говоре да ће он систем, који је подигнут на ноге до 2012, злоупотребити и потпуно девастирати. Вероватно ће више он носити униформу него официри ВС, јер су обично ти људи који су избегавали служење војног рока милитантни, а ношењем униформе се доказују јер су се крили кад је било време да је носе.

Да ли је мудро његово именовање за министра одбране, а склон је запаљивим изјавама?

– Он је Вучићев гласноговорник. То изазива зебњу јер не постоји земља и(ли) лидер у региону које није увредио Вулин, упамћен по изјави да је студенте требало поливати врућом водом, а не хладном, на протестима деведесетих. Вулин је контроверзна личност, комуниста и атеиста који је добио орден од СПЦ, деведесетих је био ратни хушкач који је избегао служење војног рока, а онда добио официрску сабљу.

Предстоје београдски избори. Очекујете ли да истовремено буду расписани и ванредни парламентарни?

– Вучић све одлуке базира на истраживањима. Без обзира на то што објављују резултате да су на наводном историјском максимуму, подршка СНС и Вучићу опада. Расте незадовољство грађана, јер упркос обманама из режимских медија, празан фрижидер је мерач резултата рада Владе. Зато не очекујем да распише изборе, за њега би то било погубно. Он има проблема и с београдским изборима, јер ово руководство, вероватно најгоре које је Београд икад имао, оставља за собом афере, незаконита рушења, трошење новца на бесмислене пројекте…

A шта ће ДС понудити грађанима на изборима у Београду?

– Планирамо да страначку организацију подигнемо на највиши ниво и направимо коалицију која ће учинити да Београд поново буде свет. У време Ненада Богдановића Београд је проглашен градом будућности, а сада је запуштен, прљав, најнебезбеднији град у Европи, новац се троши на бесмислене фонтане и неке јарболе, а гужва у саобраћају је катастрофална. Очекујем да ће Београђани схватити да је ово за њих преломни тренутак.

С ким ћете направити коалицију? С Борисом Тадићем и Сашом Јанковићем?

– Дневно разговарам с људима с којима делимо исте вредности. Разговарам и са Зораном Живковићем. Најбитније је да дефинишемо програм за Београд. Очекујем договор с покретом Саше Јанковића.

Постоји ли могућност сарадње с Вуком Јеремићем?

– Видећемо. Мислим да ће у коначном збиру две колоне освојити већи број мандата него једна. С једне стране да буду странке центра и умерене левице, а с друге умерена десница. Ту не мислим на СРС, Двери.

Дакле, Јеремић у другој колони?

– Не бих дефинисао. Још нисам разговарао с њим.

Хоћете ли инсистирати да носилац листе буде из ДС?

– Инсистираћу на победи. Не патим од сујете, нити од тога да свој интерес или интерес ДС ставим испред општег. Подржаћу најбољег кандидата, који доноси довољно гласова за победу, био он из ДС или нестраначка личност.

Хоћете ли ви бити носилац листе?

– Није реално да ја као председник ДС будем кандидат за градоначелника.

Како гледате на најаву повратка у политику свог претходника на месту лидера ДС Драгана Ђиласа? Да ли бисте га подржали ако се кандидује за градоначелника?

– Нисам информисан које он има планове. Мислим да би морао прво да се обрати нама, али та подршка је доста далеко од реалности.

БОНУС ВИДЕО

Миљан Дамјановић, народни посланик Српске радикалне странке у Скупштини Србије, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говори о томе како Вучић и СНС контролишу медије и како на сваким изборима, од локала до Републике, организују изборну крађу гласова (00:14:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.