Прочитај ми чланак

КОРИСНО ЗА ЛЕТО: Како знаш да ли смрдиш другима и да ли ти смрди из уста

0

Нема човека који се није запитао како други људи доживљавају мирис његовог тела – да ли смрдим или миришем другима…

С обзиром да је свако срођен са сопственим мирисом тела толико да га уопште не примећује, нити осећа, како било ко може знати када непријатно мирише?

Свако од нас веома брзо детектује и најмањи смрад, тј. непријатан мирис друге особе, међутим, свој приметимо тек кад ствари постану екстремне. То је део нашег одбрамбеног механизма. Када бисмо осећали своје смрадове, не бисмо били способни да уочимо евентуалну опасност у околини.

Иако нас сопствени нос увек лаже када смо сами у питању, постоје неке цаке да га преваримо и заиста нањушимо да ли смрдимо или не.

Овај тест подразумева се да већ водимо рачуна о личној хигијени, да се редовно туширамо и перемо зубе. Дакле не ради се о утврђивању непријатних мириса након тешког знојења или рада у истој одећи данима, већ о једнодневном зноју и одећи која се редовно пере, с обзиром да након пар дана непрања свака особа смрди и ту нема приче.

Њушкање одеће након скидања

Када дођете кући одложите ствари које сте тог дана носили, направите паузу, истуширајте се, обуците скроз чисту гардеробу, излуфтирајте просторију, гледајте ТВ… а затим се вратите да поново поњушите своју ношену одећу.

Њушкање не ограничавајте само на места на која долази пазух, препоне и слично. То јесу “епицентри” смрада, али човек не смрди само испод мишке и доле, већ целом површином коже. Осим тога, то су места на којима ћете готово сигурно пронаћи неки смрад, због влаге која се ту скупља и погодује развоју бактерија. Зато је за објективнију слику вашег телесног мириса потребно да гардеробу прењушкајте свуда темељно. Најобјективнију слику даје њушкање делова одеће који належу на кожу тела, али остају суви.

Уколико пронађете неки непријатан мирис, то може бити из три разлога: – или ваше тело због нечега мирише непријатно, или је ваша гардероба претежно од материјала или боја које непријатно миришу или погодују развоју бактерија, или је комбинација претходна два.

Шта год да је случај, ако овим методом утврдите да вам гардероба непријатно мирише након само једног ношења, почните да се навикавате да свакодневно перете одећу, али размотрите и другачији избор материјала при следећој куповини и промену исхране.

Уколико сте особа која се пуно зноји, велика је шанса да не миришете баш лепо другима.
Можда је проблем у исхрани – одређене намирнице изазивају јачи телесни мирис
Уколико приметиш да ти се тело и одећа осећају непријатно чак и уз избор памучних и квалитетних материјала, могуће је да проблем лежи у твојој исхрани.

Највећи кривци за непријатан телесни мирис су зачини и зачинске мешавине, попут белог лука и карија. На списку изазивача лошег телесног мириса високо место заузима и пиво, док љуте папричице изазивају појачано знојење и тако доприносе стварању непријатних мириса. Дакле, ако си пивопија, шансе су огромне да около смрдуцкаш људима, а да за то уопште не знаш. Уколико уживаш у зачињеној храни, сигурно ти се неко већ мршти иза леђа.

Како да проверим да ли ми смрди из уста?

За проверавање задаха постоје два поуздана начина:

Један метод је да ставите благо савијену шаку (као кад бисте желели да захватите воду у длан) преко уста и носа, дунете, а онда поњушите свој дах. Уколико осетите смрад, одмах оперите зубе.

Такође можете дувати у шаку неко време, а затим њушкати длан.

Други метод је лизање надланице. Једноставно полижите своју надланицу, сачекајте десетак секунди и оњушите. Знајте да управо тако како сада мирише ваш зглоб, мирише и ваш дах другима док говорите.

Питајте неког коме верујете

Ово је уједно и најпоузданији тест, под условом да са датом особом можете да будете крајње искрени и отворени. Нагласите да вам заиста треба искрен одговор, ма колико било болно.

На крају крајева, прави пријатељ ће вас увек опоменути ако примети да непријатно миришете и неће вам допустити да такви изађете из куће. Међутив, таква пријатељства представљају чист луксуз и реткост у данашње време, тако да је најбоље поуздати се у самог себе и наоштрити нос.

Прва помоћ против смрада из уста

Може добро да послужи жвакање першуна, босиљка, нане или испирање уста хигијенском течношћу. Ипак, уколико приметите да вам је задах лош чак и након прања зуба, и кориговања исхране, могуће је да га изазива неки други здравствени проблем везан за органе за варење.

Правило је да здраво и чисто тело не мирише лоше, нема непријатан, нити икакав доминантан задах. Због тога је најбоље да размислите о промени целокупног начина живота и навика, па чак и да посетите лекара, ако приметите да ваше тело често непријатно мирише.

С друге стране, немојте ни претеривати у жељи да отклоните сваки природан мирис са свог тела. Подједнако као и лоша хигијена, проптерећеност хигијеном може бити лоша ствар. Сигурно и ви познајете неког ко претерује са туширањима, дезодорансима, кремицама, дезинфекционим средствима и слично. Потребно је знати да свако тело има себи својствен мирис. Свака особа мирише другачије. Природни мирис тела није исто што и смрад и не треба се трудути да се природан мирис тела по сваку цену маскира вештачким мирисима. Врло често овакво претеривање такође оставља непријатан утисак иако се не ради о смраду, а није ни здраво.