Прочитај ми чланак

ЏИПОВИ, БАТИНАШИ, ОТМИЦЕ: СНС момци у црном ставили у карантин 6 одборника!

0

У Смедеревској Паланци одложено је одржавање ванредне седнице, на којој је опозициони блок предвођен ДС-ом намеравао да уз помоћ новоформиране већине преузме власт од владајуће СНС.

На седници се није појавио нико од чланова СНС-а, укључујући и два одборника који су из те странке иступили и придружили се опозицији. У ДС-у тврде да су сви одборници пре два дана отети и зарворени у карантин, како би се спречила смена власти.

Од 49 одборника у Скупштини општине Смедеревска паланка на заказаној седници се појавило само 24, сви из опозиције. Без потребне већине, седница није ни одржана, а и да јесте питање је да ли би се десило оно због чега је била заказана – смена власти.

За већину у општинском парламенту потребно је 25 одборника, колико је опозициони блок, предвођен ДС-ом, имао до пре неколико дана.

ДС: Ружић да распише ванредне избореДС је позвао министра Бранка Ружића да распише ванредне изборе у Смедеревској Паланци јер, како се наводи, СНС „нема ни легитимитет ни већину“ у тој општини.
Наиме, пре нешто мање од три недеље, шест одборника СНС-а напустило је владајућу већину и прикључило се опозицији. Н1 је разговарао са четворо од тих шест одборника и сви причају исту причу – након што су дали потпис опозицији, тврде да се у Смедеревској Паланци појавио 30-ак непознатих мушкараца у аутомобилима са београдским, новосадским и панчевачким регистарским ознакама, који су их пратили, позивали их телефоном, претили им и чак их и физички малтретирали. Један од одборника тврди да су га увукли у штаб СНС-а где су га вређали и поливали водом.

Ружић: Постоји већина за заказивање седнице

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да у Општини Смедеревска Паланка постоји довољан број одборника и већина за заказивање седнице локалне сккупштине.

Од њих шесторо, само једна одборница – Снежана Петровић – смела је да стане пред камеру Н1. Остали се плаше јер, кажу, не знају шта још може да их снађе.

“Испред моје зграде првог дана је био паркиран црни џип са затамњеним стаклима и после тога непрестано круже туда. Сад, у ком правцу иду и кога траже, не знам. Једне ноћи је био испред моје зграде један црвени џип. Једноставно у страху сам сваког дана да изађем из куће, не излазим сама, увек сам у пратњи”, наводи Петровић.

Неколико дана након што је дао потпис опозицији, један од одборника је одустао од бављења политиком и предао свој мандат.

Међутим, и без њега, опозициони блок је имао потребну већину до пре два дана. Тада је, наводно, у центру Смедеревске Паланке, испред штаба СНС-а, паркиран аутобус у који су наводно уз пратњу обезбеђења увођени одборници СНС-а.

Не постоји званична верзија где се они сада налазе, мада представници опозиције тврде да имају доказе за то да су одведени у карантин у један хотел у селу Ковачица где су им одузети мобилни телефони и забрањен контакт чак и са члановима породице.

Иначе, свој долазак су данас испред Скупштине општине најавили и штрајкачи фабрике Гоша који су, међутим, одустали од протеста, јер како кажу, неће да се њихове активности повезују са било којом политичком опцијом.

Ружић је новинарима у Београду рекао да је Закон о локалној самуправи јасан и да не треба придавати „ексклузивитет“ било којој јединици локалне самоуправе, ако постоји регуларна процедура у складу са којом се седнице локалних парламената заказују.

Он је рекао да сам избор локалних власти у Смедеревској Паланци није толико важан, колико је важно да се санирају све неправилности које су дуго биле присутне у тој локалној самоуправи.

„Постоје и објективни разлози, али је у великој мери то што се дешавало плод непланског рада, партијских запошљавања, оснивања јавних предузећа у већем броју него што је оптимално потребно за локалну самоуправу те величне“, рекао је Ружић.

Он је казао да су сва дуговања у локалним самоуправама решива и да могу да се санирају, ако се направи добра организацију и баланс између расхода и прихода.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, прича о томе на који начин режим Александра Вучића прети њему и како СНС батинаши круже по Србији заштрашујући обичан народ (00:55:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.