Прочитај ми чланак

ТОРЦИДА ЧИКАГО за СРБИН.ИНФО: Хајдук из Сплита је био и биће СРПСКИ клуб

0

Фудбалски клуб Хајдук из Сплита основали су Срби из Далмације! То је историјска чињеница која је заташкавана и мењана током 102. године клуба. За Србин.инфо интервју су дали представници навијачке групе Торцида Чикаго.

1. Шта је Торцида Чикаго?

Торцида Чикаго 1945 је навијачка скупина која окупља Србе који навијају за највећи српски клуб – Хајдук из Сплита. Од свих српских клубова, Хајдук Сплит нам је најшмекерскији. Многи од нас су и породично везани за клуб, али има међу нама и оних који су из Шумадије, Војводине и других крајева, али воле Хајдука. То није ништа ново, и у старој Југославији многи са простора данашње Републике Србије су навијали за наш клуб, то је познато. Пуно новинских чланака је било о томе. А зашто су изабрали баш Хајдук Сплит – то смо већ одговорили. Највећи и најшмекерскији српски клуб. Ко тврди да постоји неки већи српски клуб нека се мало позабави историјом! А уколико се нађе неко да пита како је Хајдук српски клуб, а тренутно је у Републици Хрватској, поручујемо му да упореди са Селтиком из Глазгова, који се налази у Шкотској, али је ирски клуб.

фото: фејсбук

2. Како је настала Торцида Чикаго?

Изворно смо основани овде. Али у част већине наших дедова и прадедова, који су 1945. морали да се трајно настане у Чикагу и Сан Маркосу, дали смо групи име Торцида Чикаго, а за годину оснивања узели 1945. јер то је година када су они дефинитивно морали да напусте ове просторе, због комунистичке одмазде. Практично, то је година када су њихови стари животи престали да постоје, а родили се неки нови. Година је само ту да се памти црвена тортура над српским родољубима. Данас група има огранке и у Републици Србији. Главно језгро чини нас педесетак, што би се рекло «хард кор ултраса», који се трудимо да испратимо све утакмице нашег клуба, али је група неформално пуно већа, што се може и приметити на фејсбук страници.

фото: фејсбук

3. Појавили сте се на утакмици Србије против Велса и на Газиместану и то су ваша прва појављивања у јавности. Какав је правац вашег даљег деловања?

До скоро нисмо излазили у јавност, навијали смо што би се рекло „за свој ћеф“. Након што смо одлучили да озбиљније кренемо у акцију, то се добро одразило на наш клуб, који је кренуо да ређа победе. Одлучили смо да пратимо и нашу репрезентацију, јер смо патриоте. Збратимили смо се са навијачком скупином „БАРИЧКИ КОРПУС“, те смо са њима били на утакмици Србија – Велс. Надаље планирамо да пратимо утакмице нашег клуба и репрезентације, као и да обележавамо и даље значајне датуме из српске историје.

фото: фејсбук

4. Хрватски портали су почели да вас нападају. Какав однос имате према томе?

Хрватске портале не узимамо за озбиљно, јер се и не труде да се баве истраживачким новинарством. А и навикли смо на њихове лажи, јер су они под контролом Мамића, а познат је његов „modus operandi“. Толико.

5. Говорите далматинским акцентом да ли сте сви пореклом са простора Далмације?

Велики део нас је пореклом из Далмације, ми смо потомци четничке емиграције, али нас има и оних који су одрастали у Далмацији, или смо имали тамо куће, па смо као клинци умели да пратимо Хајдука и на Пољуду, али давно је то било. Нисмо клинци, као што многи говоре, јер не знају ко је са друге стране екрана… Напротив, има нас свих генерација од 25 па чак до 40 година, и већина је веома образована. Познато је да је Сплит био четничко језгро. Наравно, прошло је много година како не живимо тамо, па нам се тај далмошки шмекерски језик мало искварио, али трудимо се да га очувамо. Мада, немамо проблема ни са тиме да причамо шумадијским акцентом