Прочитај ми чланак

„ВУЧИЋЕВ ПРИЈАТЕЉ“ ХВАЛИ ФАШИСТУ, Израел оштро протестује

0

Две недеље пре него што је израелски премијер Бењамин Нетањаху требало да присуствује дипломатском самиту у Будимпешти, напетост је избила између Израела и Мађарске због говора мађарског премијера Виктора Орбана у коме је похвалио Миклоша Хортија, лидера Мађарске за време холокауста, који је сарађивао са нацистима.

Орбан похвалио Хортија као „изузетног државника“

Израел је протестовао због те изјаве и на крају прихватио разјашњење мађарског министра спољних послова како се не би нарушила Нетањахуова посета, јављају израелски медији.

– Због чињенице да нас историја није сахранила после Првог светског рата захвалан сам бројним изузетним државницима, као што је регент Миклош Хорти. Тој чињеници се не може противречити помињањем несретне улоге Мађарске у Другом светском рату – рекао је Орбан, како су пренели израелски медији.

Хорти је био регент Краљевине Мађарске од 1920. до 1944. године. Израелски Музеј холокауста Јад Вашем наводи да је Хорти предводио антисемитску политику, усвајао законе против Јевреја годинама, био савезник Адолфа Хитлера и сарађивао са нацистима у Другом светском рату.

Израелски лист Харец наводи да је Орбанова изјава дата у оквиру екстремистичке, националистичке и расистичке кампање коју он води пред изборе 2018. године и спречава гласаче своје партије да је напусте и придруже се екстремној десничарској партији Јобик.

Орбанова изјава изазвала је критике мађарских Јевреја, Светског јеврејског конгреса и Меморијалног музеја холокауста у Вашингтону и довела је Израел у непријатну позицију с обзиром да би Нетањаху требало да се састане с њим 18. јула у Будимпешти. Наредног дана се састаје са лидерима Чешке, Словачке и Пољске.

Ово је прва посета Нетањахуа Мађарској откако је поново постао премијер 2009. године. Израелски амбасадор у Будимпешти Јоси Амрани је четири дана после говора саопштио да су Орбанове речи врло узнемирујуће и да се не сме заборавити сарадња Хортијевог режима са нацистима као и расни закони донети у његово време и уништење мађарске јеврејске заједнице.