Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА СЕ БУНИ: Вучић све наметнуо, Тачи не може да води дијалог

0

Тачи се још није вратио у Приштину из Брисела, одакле је поручио да дијалог са Београдом улази у нову фазу у правцу нормализације односа, а "код куће" је изложен озбиљним критикама и захтевима да му се одузме улога учесника у дијалогу.

– Демократски савез Косова са забринутошћу прати напоре председника Косова, Хашима Тачија, које је наметнуо председник Србије, Александар Вучић, да буде део дијалога у Бриселу – тврде Демократски савез Косова (ДСК) досадашњег премијера Исе Мустафе.

Тачи у дијалогу има циљ да оствари сопствене, а не државне интересе, кажу у ДСК и наводе да он није представник „јединства народа, већ само страначког“.

ДСК сматра да би дијалог са Београдом, у којем посредује ЕУ, уз незамењиво присуство Сједињених Америчких Држава, требало да води будућа влада, а кандидат за премијера коалиције окупљење око те странке Авдулах Хоти саопштио је да је позвао све косовске политичке странке да се придруже тој странци у супротстављању томе да Тачи води бриселске разговоре.

Хоти је најавио и нову платформу за дијалог Београда и Приштине, преноси портал Коссев. У новој платформи, како се наводи, Хоти предвиђа динамичан дијалог, на чијем челу би био он.

– У овој новој платформи, дијалог ће бити динамичан, компактнији, са кратким роковима, са највећом укљученошћу наших партнера из ЕУ и САД, стављајући све теме на преговарачки сто. Изнад свега, то ће бити дијалог са пуном транспарентношћу и укљученошћу свих и уз одговорност за сваку рунду разговора – навео је Хоти.

Огласио се тим поводом и некадашњи председник Скупштине Косова Јакуп Краснићи из редова странке коалиционог партнера Демократске партије Косова – Иницијативе за Косово. Он каже да је за дијалог Београда и Приштине потребан национални консензус.

Кранисићи је саопштио да су „потребни разговори, који не производе конфликтне ситуације, а да је управо то виђено протеклих година“.

Као примере за такве ситуације навео је – случај, како је истакао, „националистичког воза“, „зида преко моста“, споразум о енергетици и телекомуникацијама, споразум о Заједници српских општина“…

– Они који су створили ове неспоразуме, а који су произвели стање рата, не могу да превазиђу сами себе како би произвели нову међудржавну нормализацију односа – наводи Краснићи.

Сматра да је покушај ЕУ у томе узалудан, као и чекање јер, како каже, Косову су потребне „рационалне и одговорне акције“.

И оснивач покрета Самоопредељење и кандидт тог покрета за премијера, Аљбин Курти, изнео је раније своју платформу за дијалог Београда и Приштине у девет тачка.