РАЈКО КАСАГИЋ: „СРБИЈА УЛАЗИ у рат ако падне Бањалука!“

8

Познати Бањалучанин др Рајко Касагић, професор правних наука, песник и први премијер Републике Српске по завршетку рата, одлучио је да након 20 година отвори душу и специјално за „Ало!” исприча неке ствари о периоду када је био премијер, а о којима се у јавности мало зна.

– На место премијера изабрала ме је Народна Скупштина Републике Српске, пошто сам претходно био народни посланик који није имао длаке на језику, због чега сам уживао углед и поштовање у народу и међу посланицима. Доласком на место премијера одмах сам почео да се супротстављам огромном криминалу у самом врху тадашње власти Републике Српске, што ме је касније коштало премијерске функције, а умало и главе – прича готово у даху Касагић.

Када је реч о сарадњи са Слободаном Милошевићем, покојним председником СРЈ, Касагић нам каже:

– На важне састанке са међународним представницима Слободан Милошевић је мене водио. Тако сам са Милошевићем био у Риму 1996. године на састанку мини-контакт-групе, што ми је Радован Караџић страшно замерио. Мени Караџић није дао да идем у Рим, али ја сам отишао јер је било питање хоће ли српски народ опстати у БиХ. Тамо се расправљало о учвршћивању мира. Караџићу није одговарала моја популарност и сарадња са Милошевићем – казе он, а на наше питање како је спасена Бањалука одговара:

– Холбрук је 1995. године дошао код Слободана Милошевића и рекао му: „Сутра пада Бањалука!” Милошевић се са њим пет сати убеђивао и препирао и рекао да Бањалука не сме пасти. Војска је већ правила понтонске мостове преко Врбаса. Ми смо позвали Милошевића и рекли да це 150.000 Бањалучана доћи у Београд ако падне Бањалука и тражити где ће их сместити и да ће настати хуманитарна катастрофа, у којој ће страдати 850.000 људи. После пет сати убеђивања и свађе Милошевић је рекао да Србија улази у рат. Холбрук контактира са Клинтоном, затим зове Туђмана и Изетбеговића и каже им је да је „Бил рекао да се зауставе даље ратне активности и напредовање Хрвата и муслимана”. И тако је спасена Бањалука.

 

Караџић је мирно гледао на пљачку Српске

– Борио сам се да зауставим шверц цигарета, нафте и других акцизних роба и огромну пљачку где су се вртели милиони марака, што није одговарало Радовану Караџићу. Нафту коју сам обезбедио од Јевгенија Примакова – 20 хиљада тона за војску и народ, криминалци су украли и продали. Тражио сам да се испита шта је са машинама које су из Сарајева украдене и да се испита како високи државни функционери обилазе светске коцкарнице и коцкају са Арканом. Ти моји поступци створилу су ми углед и популарност у народу, а и код међнународне заједнице, због чега ме је Караџић сменио након пет месеци мога рада – каже Касагић.

 

На питање како је било сарађивати са Милошевићем Касагић каже:

– Милошевић је настојао да Републику Српску промовише преко мене. Говорио је да је Рајко Касагић код међународне заједнице признат.

Он нам открива и какав је некадашњи лидер СРЈ и Социјалистичке партије Србије био као политичар.

– Он је био један најпризнатији лидер на овим просторима. Међутим, он никад посао није завршио до краја и ту је његов проблем. Једноставно, кад је нуђен завршетак рата, он то није прихватио на време – каже он и додаје да Милошевић није крив за пад Републике Српске Крајине.
Касагић каже да је тадашње државно и војно руководство Републике Српске криво за пад 12 општина високе крајине и трагедију народа са тог подручја.

 • VELIKI HRVOSER

  Ја то говорим одавно, логично је да би Србија ушла у рат за Бања Луку. Али то вреди и сада, хрватићи и федер-муслимани треба да рачунају с тим,плус сада и са Русијом, мада ја видим да они кобајаги глуме храбричине,мисле да су 90-те и да ће нато да ратује за њих као 95-те и 99-те, мисле да је Русија слабија од натоми да се неће удудити прећи птеко Бугарске у случају напада на РС.

  Србија није улазила у рат и за РС јер се могла сама бранити,а за РСК,ја се крајишницима извињавам,али то је неплодан крш,за то не вреди ратовати,па ево ни хрвати не живе тамо иако су нудили неке бенифиције да би населили хрватима то подручје,али ништа.

  • EUSrbin

   Da si se ti nesto razumeo u ratna pitanja ne bi bio izbeglica tako da ti i takvi mozete samo da cutite o ovakvim temama :)

 • Херцеговина

  Не мислим да је ико од тадашњег руководства РС крив за пад високе Крајине.
  Људи моји, па нас је била шачица, наспрам комшија муслимана и крвата из цијеле бејха уз отворену агресију сусједне ,,регуларне,, армије крватске која је окупирала србске територије (нешто враћено Дејтоном, а већину и дан дањи држе).

  • EUSrbin

   Spomenik Holbruku i Bilu Klintonu ako vec niste napravite vec danas u Banjaluci. :)

  • Mirko Petrovic

   to trebate vi uraditi usraso u zagrebu jer da amerikanaca i svaba nije bilo ne bi vas bilo jos 1991. niti bi bilo sta uradili 1995.

  • EUSrbin

   Da nije bilo rusofila kao ova izbeglica dole koja i danas ceka da mu 1995-te Jeljcin posalje pomoc nijedan deo srpske zemlje ne bi bio izgubljen.

  • Mirko Petrovic

   i uz pomoc NATO-a i mudzahedina… nista oni nisu vratili:za sipovo i mrkonjic grad dobili su odzak i pola sarajaeva kao i istocnu hrvatsku

  • Херцеговина

   Ја мислим да смо им дали дио Ерцеговине (Столац, дио око Шћепан крста, као и дијелове општине Требиње-Ивањицу и Равно) за Посавину, јер су тамошњи крвати и насељени у Стоцу(због чије релативне већине вазда хдз и добија изборе).